Jiri Jezek şi Carol Novak, oameni cu voinţă de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ediţia din acest an a Turului României, pentru echipa continentală Tuşnad Cycling Team participă şi cehul Jiri Jezek, care şi-a pierdut piciorul într-un accident auto

Sport în care se consumă multă energie, ciclismul reuneşte la start numeroşi oameni cu o voinţă de fier. Programată între Tg. Mureş şi Vatra Dornei, pe un traseu predominant montan, care a inclus şi o căţărare de categoria A, etapa a doua a Turului României a scos în faţă câţiva rutieri. Printre aceştia s-a numărat şi cehul Jiri Jezek.

În vârstă de 36 de ani, sportivul originar din Praga a reuşit să câştige sprintul de la Reghin. Reuşită meritorie pentru cineva care are 36 de ani, dar mai ales pentru un om care, în 1985, şi-a pierdut piciorul drept într-un accident auto.

Jezek se simte bine în România

Invitat să facă parte din echipa continentală Tuşnad Cycling Team, de Eduard Carol Novak, Jezek a acceptat bucuros. Cei doi se cunosc de la Jocurile Paralimpice, unde au fost adversari, ei având deja o carte de vizită impresionantă în ciclism. Şi s-au evidenţiat şi în cursele normale, nu numai în cele pentru persoane cu dizabilităţi.
Jiri a câştigat cinci medalii de aur la Jocurile  Paralimpice, cea din proba de un kilometu viteză, la categoria LC2, de la Sydney, în 2000, fiind şi prima obţinută de Cehia la această competiţie. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Carol Novak, la Beiging, în 2008, când a obţinut argintul. Şi el, ca şi Jiri, a avut de suferit de pe urma unui accident de automobil, fiind nevoit să poarte o proteză la picior.
Obosiţi după efortul depus într-o etapă de munte, Carol şi Jiri s-au aşezat unul lângă celălalt pe caldarâmul străzii pe care a avut loc sosirea în Vatra Dornei. “Sunt bucuros pentru ce am reuşit astăzi (n.r. – luni). Jiri a câştigat primul sprint, iar Szeghalmi Balint a învins în cea dintâi căţărare. Iar echipa noastră îl dă pe al doilea clasat la general, italianul Bruno Rizzi. L-am invitat pe Jiri să participe la Turul României şi el a acceptat imediat. Se simte bine aici. În plus, şi eu, şi el ne pregătim pentru Campionatele Mondiale Paralimpice de la sfârşitul verii, din Canada”, ne-a mărturisit Carol Novak.

Originar din Miercurea Ciuc, sportivul a profitat de trecerea prin Tg. Mureş pentru a-şi revedea familia. Iar obiectivul său principal, ca de altfel şi al lui Jiri, este de a se califica la Jocurile Paralimpice din 2012, de la Londra.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite