Israel – România ne obligă la o misiune grea: „Să nu fim tâmpiți!“. Explicația unei declarații foarte inspirate

0
Publicat:

Când UEFA a mărit numărul echipelor calificate la Campionatele Europene, de la 16 la 24, după ediția din 2012, reacția oamenilor din fotbalul românesc a fost una tipică: „Gata! De acum, vom defila spre Euro la fiecare ediție“.

Ianis Hagi, jucătorul atât de promovat care poate fi decisiv în meciul cu Israel
Ianis Hagi, jucătorul atât de promovat care poate fi decisiv în meciul cu Israel

Doar că, ulterior, realitatea ne-a dat o „palmă“. Pentru că am izbutit o singură calificare la Euro între timp, în 2016. Prin „canalizare“ însă, cum s-a spus la vremea respectivă, cu chiu, cu vai, după o victorie „eroică“ în ultima etapă în... Feroe! Și atunci, ca și acum, grupa noastră preliminară a fost incredibil de slabă, principala contracandidată fiind Irlanda de Nord. Care a și câștigat grupa, în timp ce noi am prins locul 2, devansând Ungaria, Finlanda, Feroe și Grecia.

Au venit apoi rateurile din campaniile pentru Mondialul din 2018, Euro 2020 și Mondialul din 2022. Cu precizarea că, la Europeanul mutat în 2021 din cauza pandemiei, am „reușit“ o contraperformanță rarisimă: găzduirea unor meciuri la București în absența naționalei noastre!

După această succesiune de eșecuri, există, totuși, o consolare: norocul ține cu noi! Pentru că, deși părea imposibil așa ceva, în preliminariile Euro 2024 am nimerit într-o grupă și mai ușoară, comparativ cu cea pentru Euro 2016! Cu două echipe private de avantajul terenului propriu - Belarus de la bun început și Israel după atacul terorist lansat de Hamas – cu Andorra și Kosovo, niște naționale „liliputane“, plus favorita Elveția care a tot „gâfâit“.

Așadar, la cum s-au aliniat planetele pentru noi, ratarea calificării ar fi chiar o prostie fotbalistică monumentală! De aici și declarația foarte bună dată de Dumitru Dragomir pentru prosport.ro:Părerea mea e că ne vom califica. Dacă și acum pierdem calificarea, înseamnă chiar că suntem niște tâmpiți!“.

Noi, odihniți, ei cu limba scoasă

Ca să înțelgem și mai bine de ce Dragomir, un adept al declarațiilor bombastice, n-a exagerat cu nimic de această dată, trebuie să explicăm niște lucruri concrete, înainte de marea „finală“ pentru Euro 2024 de sâmbătă (ora 21.45, Prima TV).

În primul rând, pe „Pancho Aréna“ din Felcsút vom da de o echipă limitată care, indiferent cât ar încerca unii să facă o „sperietoare“ din ea, ocupă locul 71 în clasamentul FIFA. Sub naționale precum Emiratele Arabe Unite (69), Congo (65), Qatar (61) și Burkina Faso (56). Desigur, în fotbal astfel de ierarhii au o relevanță mică, însă reflectă, totuși, nivelul rezultatelor. Iar Israel ocupă locul 71 pentru că are o singură calificare la turneele finale de nivel înalt în întreaga sa istorie. Acum 53 de ani, la Mondialul din 1970! Acceptată în UEFA din 1991, naționala Israelului a avut, între timp, șapte tentative eșuate de a ajunge la un Campionat European.

Apoi, lăsând istoria deoparte cu argumentul că doar prezentul contează, există un alt motiv solid pentru care n-avem voie să ratăm Euro 2024 în fața Israelului. Concret, în partida de sâmbătă, ei sunt condamnați să câștige, pe când noi avem atât varianta victoriei, cât și pe cea a egalului. Ambele scenarii ne vor aduce biletul pentru turneul final. Cu o remiză, am ține Israelul la patru puncte de noi înaintea ultimei runde. Ar fi o distanță irecuperabilă pentru selecționata pregătită de Alon Hazan.

Dacă vom pierde la Felcsút însă, din păcate, sunt șanse mari să preluăm, ulterior, rolul de proștii grupei! Pentru că, marți (ora 21.45, Antena 1), vom fi obligați să învingem Elveția pe „Arena Națională“. Ceea ce nu e o misiune imposibilă, dar, în mod evident, e mai ușor să scoți un punct cu o echipă epuizată a Israelului – ei vin după două meciuri cu Kosovo (0-1) și Elveția (1-1) în decurs de trei zile, pe când noi suntem odihniți - decât să ajungi cu spatele la zid, obligat să învingi o echipă superioară a Elveției.

2

decembrie e data la care se vor trage la sorți grupele turneului final, la Hamburg. Euro 2024 va fi găzduit de Germania, între 14 iunie și 14 iulie.

uefa euro 2024

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. Elveția 8 4 4 0 21-9 16

2. România 8 4 4 0 13-4 16

3. Israel 8 3 3 2 8-9 12

4. Kosovo 8 2 4 2 9-8 10

5. Belarus 8 1 3 4 7-14 6

6. Andorra 8 0 2 6 3-17 2

*Primele două clasate vor merge la Euro 2024.

Programul grupei până la finalul campaniei

*Sâmbătă: Belarus – Andorra (19.00), Elveția – Kosovo (21.45), Israel – România (21.45, Prima TV)

*Marți: România – Elveția (21.45, Antena 1), Andorra – Israel (21.45), Kosovo – Belarus (21.45)

Denis Alibec
Denis Alibec

Lotul României

Portari: H. Moldovan (Rapid), Niță (Gaziantep), I. Radu (Bournemouth)

Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Genoa), Burcă (Al-Okhdood), Rus (Pafos), Racovițan (Raków), Bancu (U Craiova), A. Dumitrescu (Slavia Praga)

Mijlocași: M. Marin (Pisa), Screciu (U Craiova), Artean (Farul), R. Marin (Empoli), Cicâldău (Konyaspor), Stanciu (Damac), Olaru (FCSB), Moruțan (Ankaragucu), Ștefănescu (Sepsi), I. Hagi (Alaves), Mihăilă (Parma), Coman (FCSB)

Atacanți: Tănase (Al-Okhdood), Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Genoa), Alibec (Muaither)

Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani)

Eran Zahavi
Eran Zahavi

Lotul Israelului

Portari: O. Glazer (Steaua Roșie), Daniel Peretz (Bayern Munchen), Gerafi (Hapoel Haifa), Amos (Maccabi Bnei Reineh)

Fundași: Dasa (Dinamo Moscova), Davidzada (Maccabi Tel Aviv), S. Goldberg (Maccabi Haifa), Vitor (Hapoel Be'er Sheva), Shlomo (Leuven), Arad (Kairat), Yehezkel (Antalyaspor), Revivo (Maccabi Tel Aviv), Lemkin (Șahtior Donețk), A. Cohen (Maccabi Tel Aviv), G. Cohen (Ashdod)

Mijlocași: Dor Peretz (Maccabi Tel Aviv), D. Glazer (OFI Crete), Lavi (Gamba Osaka), Abu Fani (Ferencvaros), Kanichowsky (Maccabi Tel Aviv), Safouri (Antalyaspor), Gloukh (Red Bull Salzburg), Kinda (Kansas City), Karzev (Istanbul Basaksehir)

Atacanți: Zahavi (Maccabi Tel Aviv), Weissman (Granada), Baribo (Philadelphia Union), D. David (Maccabi Haifa), Turgeman (Maccabi Tel Aviv), Gorno (Maccabi Petah Tikva), Khalaily (Maccabi Haifa)

Selecționer: Alon Hazan (56 de ani)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite