INTERVIU la „dublu”. Tecău şi Ungur au aceeaşi părere: „Copiii au nevoie de modele, iar tenisul de oameni care au făcut ceva notabil în acest sport”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ungur şi Horia Tecău sunt în echipa de Cupa davis a României
Adrian Ungur şi Horia Tecău sunt în echipa de Cupa davis a României

Horia Tecău şi Adrian Ungur au răspuns la celeaşi întrebări, vorbind despre meciurile de Cupa Davis, dar şi despre ce se va întâmpla la următoarele alegeri pentru şefia FRT

Peste mai puţin de două luni, o nouă întâlnire cu Olanda pentru calificarea în Barajul Grupei Mondiale. Anul trecut aţi sărit meciul cu Olanda. Anul acesta vă vom vedea la datorie?

Horia Tecău: Anul trecut, la meciul cu Olanda am avut o neînţelegere cu Federaţia. A fost răspunsul nostru pentru modul în care au reacţionat faţă de noi. Nu mai intrăm în amănunte pentru că este un subiect consumat, dar de la acel meci ne-am întors să jucăm şi o facem pentru România.

Adrian Ungur: Dacă o să fiu convocat şi sănătos, cu siguranţă, voi fi la echipă. Noi jucăm pentru România, în primul rând. E singura dată când ne putem reprezenta ţara, când ni se cântă imnul. Este o mândrie. Însă, când vezi că e injust ce ţi se întâmplă, atunci reacţionezi.

Unde v-ar plăcea să jucaţi meciul cu Olanda? Se vehiculează două locaţii: Bucureşti sau Craiova.

Adrian Ungur: Eu aş vrea la Craiova. Acolo am familia, prietenii şi sunt sigur că vom fi primiţi foarte bine, mai ales că Craiova suferă în acest moment la capitolul sport. Fotbal nu mai au, iar suporterii „Universităţii” vor veni la tenis.

Horia Tecău: Eu vreau la Constanţa. Nu, nu râd. E important dacă reuşim să jucăm în cât mai multe oraşe din ţară. Sunt multe municipii care nu au evenimente de genul ăsta şi oamenii vin bucuroşi să te vadă. Asta nu înseamnă că nu vrem la Bucureşti. Pentru mine Cupa Davis înseamnă Arena Progresul. Eu aşa am crescut: văzând marii tenismeni de Cupa Davis jucând pe Progresul şi ăsta a rămas simbolul nostru când jucăm acasă.

Cum a fost atmosfera în echipă mai ales după ce căpitanului de Cupa Davis, Ciprian Porumb, a făcut public o conversaţie privată cu Victor Hănescu în care negociau prezenţa la lot?
Adrian Ungur: Acele discuţii nu trebuiau să apară în presă. Eram înaintea unui meci de Cupa Davis şi nu despre asta trebuia să vorbim.

Horia Tecău: Cred că puteau fi evitate. Tensiunile nu fac bine nici echipei, nici potenţialilor sponsori.

Fetele de la Cupa Federaţiei au putut să-şi aleagă căpitanul. Voi nu aţi încercat să faceţi la fel?

Horia Tecău: Noi am avut o întâlnire cu cei din FRT imediat după demiterea lui Andrei şi ne-am spus părerea noastră, bazată pe experienţa noastră în Cupa Davis şi nu numai. Andrei Pavel a fost un jucător reprezentativ în Cupa Davis, ne-a ajutat pe fiecare în parte înainte să fie căpitan şi de aceea l-am dorit pe bancă, alături de noi. Nu am fost luaţi în considerare. Ni s-a răspuns că este decizia lor şi din cauza asta nu am fost consultaţi.

Adrian Ungur: Dar acum, dacă fetele au reuşit, poate facem şi noi o nouă cerere... Poate de data asta e cu noroc!

Indiferent de cine ar conduce FRT, ce credeţi că ar trebui făcut pentru a ajuta la dezvoltarea tenisului românesc?
Adrian Ungur:  Nu ştiu cât sunt în măsură de a spune cum să se conducă o federaţie sau ce ar trebui făcut. Însă un lucru este clar: cu scandaluri şi orgolii nu ajungem nicăieri.

Horia Tecău: Cred că scopul unei federaţii este să ajute jucătorii, să le creeze cele mai bune condiţii de pregătire, să păstreze o echipă, o armonie între ei. Ar trebui ţinuţi aproape toţi oamenii tenisului, ca Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Andrei Pavel, Dinu Pescariu şi mulţi alţii care s-au implicat în tenis şi dup ce şi-au încheiat activitatea de jucători. Nu ştiu cine are mai multă experienţă în domeniul tenisului decât Ion Ţiriac. De ce să nu-l avem aproape de noi? Sunt oameni care au o imagine, oameni puternici şi care vor să ajute şi pot să ajute tenisul. Dacă ne uităm la modelul altor federaţii, toţi îşi păstrează foştii jucători în staff. Ţi-e mai uşor să creşti şi alţi antrenori locali şi alţi jucători mai tineri. Copiii de la iniţiere au nevoie de modele.

Vă vom vedea la BRD Năstase-Ţiriac Trophy?

Adrian Ungur: Dacă voi fi sănătos, cu siguranţă. E singurul turneu ATP din România. Ar fi culmea să nu joc! Acum mă duc la turneele de la Indian Wells, de la Miami unde nu am mai participat niciodată. Acolo se joacă tenisul adevărat! Până acum preferam challenger-urile pe zgură, anul acesta mă voi axa pe turneele ATP mai mari.

Horia Tecău: Cu siguranţă, da. Aş vrea să vin cu Max Mîrnii, dar încă nu am discutat despre asta. Mai avem de jucat până atunci. Miercuri plec la Memphis unde încep circuitul american.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite