Halep, dezavantajată: De ce a ratat şansa de a fi printre cele mai bine plătite sportive ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Simona Halep (30 de ani, 27 WTA) se pregăteşte se treacă pe locul 3, în ierarhia all-time al sumelor adunate în turnee, însă câştigurile ei sunt mult sub nivelul rezultatelor pe care le-a avut.

În ciuda câştigurilor sale impresionante din turnee, Halep nu şi-a atins potenţialul maxim, din punct de vedere financiar.

Venind din România, o ţară mică în tenis, slab cotată din punct de vedere al marketing-ului, „Simo“ a luat, practic, nişte „firimituri“ din contractele ei de publicitate. Cel mai mare dintre ele, în valoare de 1,7 milioane de dolari anual, a fost obţinut mai mult datorită relaţiilor pe care le are Ion Ţiriac şi nu pentru că americanii erau disperaţi să o aibă pe Simona printre vedetele lor din lumea sportului.

Această realitate a fost confirmată inclusiv de Ion Ţiriac, într-un interviu acordat pentru „Gazeta Sporturilor“: „Un jucător de tenis, mă refer la superstaruri, câştigă pe teren maximum 20%. Restul câştigă în afara terenului. De ce câştigă Federer de trei ori mai mult decât Djokovici? Pentru că Federer e deja unul care nu mai are naţiune. Nadal e într-o ţară bună, dar Spania nu e nici Germania, nu e nici Italia, nici Anglia, nici Franţa, nici Statele Unite. Halep? Vai de mine şi de mine! Dacă era din una dintre ţările astea cinci, probabil că avea aceste 40 de milioane (n.r. - din premii), dar mai avea încă 160 de milioane în plus. Ea a făcut mai mult pe teren decât în afara terenului“.

Impozitele sunt uriaşe

Şi ar mai fi de subliniat un aspect important legat de clasamentul banilor câştigaţi din turnee. Sumele care apar acolo şi sunt actualizate, săptămânal, sunt, din păcate, doar pe hârtie. Pentru că jucăotarele nu rămân, în întregime, cu ele. Aceste câştiguri sunt impozitate şi taxele variază, de la o ţară la alta. De pilda, la Australian Open 2021, 32,5% din sumele acordate în turul I erau taxate, în cazul jucătorilor străini! Procentul creştea apoi, treptat, ajungând la 45%, în cazul sumelor acordate campionilor, în probele de simplu.

Osaka

9 din primele 10 sportive ale lumii câştigă mai mult din publicitate!

Ceea ce a spus Ţiriac, şi anume că marile vedete încasează mai mulţi bani din publicitate decât din sportul pe care îl practică, se vede şi în ierarhia veniturilor din 2021. Potrivit „Forbes“, în ierarhia feminină, 9 din primele 10 sportive au luat grosul banilor din marketing. Doar australianca Ashleigh Barty (1 WTA), cu venituri totale de 6,9 milioane de dolari, a câştigat mai mult din tenis: 3,9 milioane de dolari din premiile adunate în turnee şi 3 milioane de dolari din sponsorizări. În rest, liderul ierarhiei, Naomi Osaka - foto (Japonia, 24 de ani, 78 WTA) a câştigat 57,3 milioane de dolari în 2021: 2,3 milioane din tenis şi 55 de milioane din contractele ei de publicitate!

CITEŞTE ŞI:

Halep devine a 3-a cea mai bine plătită jucătoare din istorie: Ce sumă a strâns până acum

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite