Halep, curg veștile proaste: Semne tot mai clare că o așteaptă o suspendare groaznică

0
Publicat:

Au trecut 10 luni și 20 de zile de la ultimul meci jucat de Simona Halep (31 de ani), în turul I de la US Open 2022. Iar cine speră să o vadă pe teren, în viitorul apropiat, poate fi considerat un nebun frumos, ca să fim eleganți.

Simona Halep, scoasă din tenis din august 2022
Simona Halep, scoasă din tenis din august 2022

Pentru că, la ce decizii se iau în cazuri similare de dopaj în tenis, e nevoie de un miracol pentru ca fosta campioană de la Wimbledon să primească un verdict favorabil sau măcar unul care să-i faciliteze revenirea în circuit, în următoarea perioadă.

Ceea ce știm acum e că Halep și avocații ei și-au construit apărarea, mergând pe ideea de „dopaj accidental“. Această informație a fost confirmată și de antrenorul Patrick Mouratoglou, care a spus că urmele de Roxadustat, substanță interzisă, găsită în probele Simonei, sunt atât de mici, încât nu puteau ajunge în organismul Simonei decât prin folosirea unui supliment contaminat. Vestea proastă e că această teorie nu o va scăpa pe fosta ocupantă a locului 1 WTA de o suspendare dură. Avem confirmarea acestei situații acum, într-un caz similar, care o implică pe americanca Sydney Dorcil (20 de ani).

În noiembrie 2022, aceasta a testat pozitiv pentru o substanță interzisă din categoria steroizilor, Boldenone. Dorcil a susținut că Boldenone a apărut în probele ei, tot printr-o contaminare, după o injecție făcută cu vitamina B12. Din păcate pentru sportiva din SUA, care ajunsese până pe locul 1.255 WTA în luna ianuarie, această apărare n-a ținut în fața tribunalului care a judecat cazul ei. Verdictul anunțat de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA): o suspendare de 4 ani! Care a început să „curgă“ de pe 13 ianuarie 2023 și va expira pe 12 ianuarie 2027! De amintit că tot ITIA cere acum suspendarea Simonei Halep, verdictul urmând a fi anunțat de Sport Resolutions, un tribunal independent, din Londra.

Revenind la cazul lui Sydney Dorcil, ITIA a explicat că jucătoarea din SUA n-a putut demonstra, cu probe, că a fost victima „dopajului accidental“, dar și dacă ar fi reușit acest lucru, tot ar fi primit o suspendare. Una de 2 ani, în loc de 4!

Având în vedere această precizare oficială făcută de ITIA, ne putem da seama că și pe Simona o așteaptă un verdict similar, cu o suspendare între 2 și 4 ani. Și dacă o asemenea decizie va fi atacată de sportiva din România, demersul ei presupune alte luni pierdute prin tribunale, departe de tenis. Și cum Simona n-are 20 de ani, ca Sydney Dorcil, ci va împlini 32, pe 27 septembrie, e lesne de înțeles de ce perspectivele ei, în ceea ce privește o revenire în circuitul WTA, nu sunt tocmai bune.

Alte cazuri care îi dau fiori Simonei

*Varvara Lepchenko - A reușit să demonstreze, cu probe, că o substanță interzisă a ajuns în organismul ei printr-o pastilă contaminată. Chiar și așa, a fost, inițial, suspendată 4 ani! După o luptă dură dusă prin tribunale, care a durat 11 luni, americanca a obținut reducerea pedepsei la 21 de luni. Lepchenko a stat în afara tenisului, din cauza acestui caz de dopaj, între august 2021 și mai 2023.

*Mikael Ymer - Tenismanul suedez, Mikael Ymer, numărul 51 mondial, a fost suspendat pe o perioadă de 18 luni pentru încălcarea regulamentului antidoping, în urma unei decizii comunicate, chiar ieri, de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Ymer, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat, în ianuarie 2022, de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) că a ratat trei controale antidoping în afara competiţiei, într-un interval de 12 luni. Jucătorul a contestat, ulterior, decizia ITF în faţa unei comisii independente, care i-a dat dreptate suedezului, în iunie 2022. ITF a făcut însă apel la TAS, având acum câştig de cauză. Iar Ymer a scăpat chiar ieftin! TAS a precizat că ITF solicitase o suspendare de 2 ani pentru jucătorul suedez, însă acesta va sta în afara circuitului ATP „doar“ un an și jumătate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite