Halep, culisele audierii: Ce dovezi a prezentat și când ar putea reveni pe teren

0
Publicat:

„Adevărul“ a scris, în ediția de miercuri, că Simona Halep (31 de ani) urmează să fie audiată, la Londra, iar acest lucru s-a și întâmplat, în două ședințe succesive.

Halep jpg

Apărarea Simonei s-a bazat pe două aspecte importante. În primul rând, avocații ei au susținut, cu probe, că Roxadustat, substanța interzisă pentru care Halep a testat pozitiv, a ajuns în organismul fostului lider WTA printr-un supliment contaminat. În acest sens, au fost aduse probe, în fața tribunalului independent Sport Resolutions, din care reiese că testele Simonei conțin urme atât de mici de Roxadustat, încât nu poate fi vorba decât despre existența acestei substanțe într-un supliment contaminat.

Apoi, a fost combătută și problema pașaportului biologic al româncei. Care, din ce a acuzat Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), ar conține niște valori suspecte. Care ar întări ideea că Halep s-ar fi dopat. Simona a contracarat această acuză, bazându-se pe dovezi medicale, încă de la finalul lunii mai: „Trei experți renumiți la nivel mondial, care mi-au studiat analizele, au concluzionat, în mod clar, că testul meu de sânge are valori normale“.

Aproape imposibil să nu fie suspendată

„Adevărul“ a explicat, încă de ieri, că etapa audierilor, odată bifată, nu înseamnă imediat și anunțarea verdictului. Iar acest amănunt s-a confirmat. Potrivit informațiilor, trebuie să treacă cel puțin două săptămâni până să avem prima decizie luată de Sport Resolutions.

Contactat de „Fanatik“, Cristian Jura, expert în dreptul sportiv, a explicat ce urmează, în această poveste: „Etapele sunt simple. Tribunalul de la Sports Resolutions urmează să se pronunţe. Deci, audiere, pronunţare şi după ce primeşte decizia, ea se poate adresa în termen de 21 de zile şi Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Dar asta după ce ia cunoştinţă de decizie şi e nemulţumită de ea“.

Iar declarația sa vine în completarea părerii exprimate de Dragos Suciu, expertul postului Digi Sport în tenis: „În general, aici (n.r. – la Sports Resolutions) se dau suspendări de doi ani, apoi deciziile sunt atacate la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. În general, acolo se reduc la jumătate. Se scade termenul de suspendare provizorie, iar acea suspendare provizorie e din noiembrie 2022, în cazul lui Halep“.

Lepchenko a stat 21 de luni!

Așadar, în acest moment, avem, în continuare, speculații și nimic concret în cazul de dopaj al Simonei. Dar dacă facem comparația cu un alt caz de dopaj în tenis, cu elemente similare cu povestea în care e implicată Halep, vom vedea că perspectivele sunt sumbre pentru jucătoarea noastră.

Varvara Lepchenko (37 de ani), care a reușit să demonstreze, cu probe, că o substanță interzisă a ajuns în organismul ei printr-o pastilă contaminată, a fost, inițial, suspendată 4 ani! După o luptă dură dusă prin tribunale, care a durat 11 luni, americanca a obținut reducerea pedepsei la 21 de luni. Lepchenko a stat în afara tenisului, din cauza acestui caz de dopaj, între august 2021 și mai 2023.

Dacă același mecanism, cu aceeași suspendare de 21 de luni, s-ar aplica și în cazul Simonei Halep, atunci deznodământul va fi dramatic. Pentru că ar însemna să o vedem pe constănțeanca pe teren, într-un tuneu WTA, abia în aprilie 2024!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite