Hagi, protagonistul momentului memorabil „Tu, cu mustață, nu strâmba!”. Versiunea celui luat în colimator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gică Hagi a împlinit astăzi 58 de ani și în minte ne revin multe episoade memorabile ale cărui protagonist a fost cel mai bun jucător român din istorie. Iată că în iunie se fac 25 de ani de la momentul celebrei conferințe în care Hagi a avertizat că România nu va mai prinde un Capmpionat Mondial. De atunci a rămas celebrp replica „Tu, cu mustață, nu strâmba!”. Să vedem cine a fost vizat și care au fost dedesubturile acelei ieșiri a ”Regelui”. Cert este că de atunci nu am mai mirosit vreun Mondial!

Deși se calificaseră de pe primul loc la turneul final din Franța 1988, ”tricolorii” au intrat în război cu suporterii și cu ziariștii, obișnuiți cu rezultate mari pe acea vreme. La meciul de pregătire cu Paraguay, încheiat 3-2, fanii i-au fluierat pe jucători, mai ales pe portarul Bogdan Stelea, care le-a arătat apoi degetul mijlociu.

La finalul partidei, Anghel Iordănescu și mai ales Gică Hagi i-au „mitraliat” pe ziariști, considerați  - pe bună dreptate - principalii vinovați că microbiștii s-au distanțat de națională.

Băi băiatule... Nu strâmba, nu strâmba, tu cu mustață, nu strâmba! Ne-ați făcut în toate felurile, că suntem strâmbi, că sărim liniile de tramvai când venim în București...”, a „tunat” atunci Hagi, care a avertizat că România nu va mai ajunge la Mondiale și că jucătorii ar merita statui pentru performanțele realizate.

Gică Hagi, după ani, în studioul... TVR. Foto TVR
Gică Hagi, după ani, în studioul... TVR. Foto TVR

Emil Hossu-Longin, ziaristul vizat atunci de Gică Hagi, a povestit pentru Gazeta Sporturilor evenimentele de atunci: „A trecut un sfert de secol... Eu eram în primul an pe sport. Era o perioadă foarte rece între jucătorii și presă, deși ei se calificaseră de pe primul loc. Începuseră tot felul de frichineli între jucători și presă. Era o efervescență a presei sportive, toate ziarele aveau redacții de sport! Toată lumea se lupta pentru exclusivități, informații.

Ei, și au mai apărut articole nasoale la adresa lor, de genul: «Bă, n-ați făcut nicio mare performanță, ați avut grupă ușoară. Era și supărarea de după EURO 96, când n-am ieșit din grupă, erau și discuțiile cu bulgarii, care ne spuneau că ne-am lăsat bătuți în acel meci (n.r - contra Spaniei). Și era o răceală vizibilă. Pe fondul ăsta, a venit prestația slabă de la meciul cu Paraguay. Iar Stelică (n.r. Bogdan Stelea) a avut niște intervenții neinspirate, slabe.

Emil Hossu-Longin, protagonistul evenimentelor din urmă cu 25 de ani. Foto facebook
Emil Hossu-Longin, protagonistul evenimentelor din urmă cu 25 de ani. Foto facebook

Țin minte că au început să-l fluiere și să-l admonesteze din tribune. În momentul următor, el le-a artătat semne obscene, cu degetul mijlociu prin mănușile de portar. Din momentul ăla, a fost dezastru! Toată lumea îl înjura când degaja. Meciul s-a terminat în această tensiune foarte nasoală. Coechipierii lui au simțit și ei ostalitatea asta, care n-avea niciun suport, până la urmă. Pe fondul ăsta, a venit discuția de la conferință”.

Hossu-Longin a devenit ținta nervilor lui Gică Hagi. „Oamenii au vrut să afle ce s-a întâmplat, de ce s-a manifestat Stelea așa. Nea Puiu a spus: «Știți că Stelea avea copilul bolnav, că avea febră? Nu știți voi cât suferă Stelea!».

Avea cioc, nu mustață!

Iar în momentul ăla m-a pufnit râsul! «Băi, cum adică? Ce ne servești tu, nea Puiule?». În momentul ăla în care m-am întors și am pufnit, după care am pus mâna la gură, m-a văzut Gică Hagi, eu eram printre 20 de jurnaliști. M-a văzut și apoi l-a apucat! A luat foc și de acolo s-a pornit. «Băi mustață, nu strâmba!» Dar eu aveam cioc, nu mustață! A început apoi discuția pe care o vedem pe YouTube.

De ce am fost eu cel înverșunat? Pe mine mă deranja că îi băga pe toți ziariștii în aceeași oală! Iar pe mine, angajat la TVR, m-a deranjat. Eu încercam să-i spun: «Gică, nu e normal să ne incriminezi pe toți. Poate că unii n-au făcut asta!». Dar el s-a lansat în acel discurs care avea origini mai vechi, avea niște frustrări mai vechi.

A luat foc dintr-o dată

Îl știm pe Hagi cum e, dintr-odată a luat foc, ca o scânteie pe lângă benzină! Scânteia a fost acea conferință. Nu prinsese momentul să se declanșeze, dar apoi s-a declanșat flacăra, când m-a văzut pe mine pufnind către Ovidiu Drăgan. După care, nu l-a mai putut opri nimeni.

Eu stăteam în picioare: «Gică, nu e normal, nu suntem toți implicați». Iar el iar începea. La final, asta a fost chestia. M-a întrebat de unde sunt, i-am spus că-s de la TVR, iar el mi-a spus că nu are nimic cu TVR-ul. S-a luminat și a spus că cu noi nu are nimic. «Gică, eu asta încercam să-ți spun, nu aveam nimic cu tine» Toată treaba s-a liniștit, apoi s-a mai umanizat relația cu suporterii, a venit și Mondialul, cu calificare după două meciuri, vopsitul și așa mai departe”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite