Grobianul Becali, în fața celei mai mari lovituri din ultimii 9 ani: situație aproape unică în Balcani

0
Publicat:

De 9 ani în așteptarea unui titlu, FCSB merge acum în mare grabă spre îndeplinirea acestui obiectiv. Și, la cum arată clasamentul, doar un cataclism fotbalistic ar opri echipa lui Becali din acest marș triumfal.

Gigi Becali (66 de ani)
Gigi Becali (66 de ani)

În primul rând, formația din Berceni a început play-off-ul perfect, obținând maximum de puncte după partidele cu Sepsi și Farul. Se spune că în fotbal titlul se câștigă cu victorii în fața echipelor mici. Așadar, FCSB a îndeplinit, deocamdată, această condiție, rezolvând confruntările cu adversarele mai slab cotate din play-off. De acum, pentru bucureșteni urmează meciurile grele. Cele cu contracandidatele la titlu. Doar că două dintre ele s-au și „dezumflat“ deja. Vorbim despre Rapid (0 puncte în play-off) și CFR Cluj (1 punct în play-off). În aceste condiții, Universitatea Craiova, abia pe patru după sezonul regulat, s-a transformat în principala adversară a roș-albaștrilor în bătălia pentru locul 1. Cu o precizare: oltenii, de fapt, n-au recuperat nimic din distanța față de FCSB. Cele două formații au fost desprățite de 7 puncte, când a început play-off-ul, și situația e identică și acum, înaintea meciului direct. Practic, Știința s-a ridicat, profitând de căderea celor de la Rapid și CFR.

Stoica admite: victoria rezolvă locul 1

Chiar dacă play-off-ul pare deja jucat, dacă ne referim strict la lupta pentru locul 1, faptul că în weekend, mai precis duminică (ora 20.30), urmează FCSB – Universitatea Craiova menține un pic suspansul. Dar dacă echipa lui Becali ar câștiga și această „finală“, e clar că, în rundele rămase, se va pune doar problema legată de momentul în care FCSB va deveni campioană și din punct de vedere matematic. Prezent în studioul Orange Sport, managerul Mihai Stoica a tot insistat că mai e până la titlu, însă până și el a admis că o victorie în fața Craiovei va apropia foarte mult FCSB de acest deznodământ.

Am în minte exemplul de acum doi ani. După trei etape de play-off, CFR avea un avans de opt puncte, iar dupa încă două etape mai avea doar două. Cum aş putea să spun eu că suntem campioni? Noi avem şapte puncte faţă de locul 2. Numai un om care nu înţelege absolut nimic din ce se poate întâmpla în fotbal... Păi, vine Craiova şi te bate şi rămân patru puncte. Mai suntem campioni? Dacă batem Craiova, atunci sunt şanse foarte mici să nu iei campionatul. Foarte mici. Dacă faci egal cu Craiova, nu e rău deloc. Dar dacă pierzi cu Craiova, pe care noi mai mereu i-am bătut, nu se ştie niciodată. Statisticile sunt făcute ca să fie contrazise“, a declarat Meme.

Alexandru Mitriță, cel mai bun jucător de la Craiova
Alexandru Mitriță, cel mai bun jucător de la Craiova

Misiune imposibilă pentru urmăritoare

Calculele sunt simple: victoria FCSB-ului în fața Craiovei, dacă ar veni, ar pune 10 puncte între lider și locul 2. Ceea ce înseamnă că, în cele șapte runde rămase din play-off, FCSB ar trebui să piardă trei partide și să facă cel mult un egal în alta ca să fie depășită la punctaj de o rivală la titlu. Atenție: această echipă, oricare ar fi dintre Craiova, Rapid și CFR Cluj, ar trebui să lege, la rândul ei, patru victorii.

Desigur, în fotbal orice e posibil, însă, la cum a arătat acest sezon, scenariul de mai sus pare, mai degrabă, unul SF. În primul rând, pentru că FCSB a avut o campanie solidă. Și, în niciun moment, nu s-a confruntat cu vreo criză în care să facă un punct din patru meciuri. Cea mai mare sincopă a avut-o, între 22 octombrie și 5 noiembrie, când a strâns două puncte din nouă. Au fost atunci două egaluri cu Voluntari (0-0) și Petrolul (2-2) și o înfrângere cu Rapid (1-2).

De partea cealaltă, nici Craiova, cea mai apropiată echipă de FCSB la ora actuală, n-a avut vreo serie de patru victorii succesive în actuala ediție de campionat. De fapt, oltenii traversează chiar acum cea mai bună formă din 2024, având trei partide câștigate la rând, cu FC U Craiova 1948 (2-1), CFR Cluj (2-1) și Rapid (2-1). E pentru a treia oară în actuala stagiune, când Știința leagă trei victorii, cu mențiunea că precedentele serii datează din 2023. Între 12 noiembrie și 2 decembrie, oltenii au făcut maximum de puncte în meciurile cu Dinamo (1-0), Oțelul (3-1) și CFR Cluj (1-0). La fel s-a întâmplat și între 4 și 18 august, deci la startul campionatului, când au bătut Hermannstadt (1-0), Poli Iași (4-1) și UTA (3-0). De fiecare dată însă, după trei victorii succesive a venit un eșec. Ceea ce nu e un semn bun, în perspectiva meciului cu FCSB de duminică.

5

titluri are FCSB, de când Gigi Becali a devenit acționar majoritar în 2003. La acest palmares se adaugă zece clasări pe locul 2.

Ca de obicei, pericolul vine de la Becali

Într-un moment în care FCSB e pe val și merge spre câștigarea campionatului, munca echipei poate fi distrusă de... patronul ei! Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal tocmai i-a dat latifundiarului o suspendare de 6 luni, plus o amendă de 50.000 de lei pentru declarațiile sale despre implicarea femeilor în arbitrajul românesc. În decizia comisie scrie că, la următoarea abatere, FCSB riscă depunctarea! Aici, rămâne de văzut, totuși, cum poate fi aplicată o asemenea sancțiune, în condițiile în care, în acte, Gigi Becali nu deține nicio funcție în cadrul clubului. Chiar și așa, în loc să se potolească, Becali a avut, ieri, o intevenție telefonică la Fanatik Superliga și, încă o dată, a condamnat implicarea femeilor în competițiile rezervate bărbaților!

Păi, se plimbă femeile între bărbaţi la fotbal? Ei au minte întunecată, e opinia mea. Nu jignesc cu nimic. Dar când văd femeia că aleargă între bărbaţi… Cum să fie aşa ceva? Doamne Ferească-ne! Cum adică femeia stă cu sânii în vânt şi aleargă pe lângă bărbaţi? Ce e amestecul ăsta? Pentru ce? Nu sunt destui bărbaţi? De ce nu merge femeia la femei să arbitreze şi bărbaţii la bărbaţi? Nu e mai bine aşa? Majoritatea politică mondială drăcească vrea să confunde femeia cu bărbatul. N-ai văzut moda, femeia poartă pantaloni şi bărbatul începe să poartă rochie. Prin toate modalităţile vor să dea mai mare putere la femeie şi să fie dispreţuit bărbatul. Sunt mentalităţi drăceşti“, a spus Becali după ce și-a aflat sancțiunea dată de FRF.

Darius Olaru (stânga), căpitan FCSB
Darius Olaru (stânga), căpitan FCSB

„Dictatura“ roș-albastră, unică în Balcani

Modul în care FCSB își continuă marșul triumfal spre titlu e aproape unic în campionatele din zona noastră. Pentru că nicăieri nu există, la ora actuală, o diferență atât de mare, între primele două clasate, ca în Superliga noastră. Iată configurația podiumului în întrecerile din țările vecine:

Bulgaria

1. Ludogoreț – 60 de puncte

2. ȚSKA Sofia – 57p

3. Cherno more – 55p

Ungaria

1. Ferencvaros – 55p

2. Paks – 50p

3. Fehérvár – 43p

Serbia

1. Steaua Roșie Belgrad – 68p

2. Partizan Belgrad – 64p

3. Bačka Topola – 56p

Croația

1. Rijeka – 62p

2. Dinamo Zagreb – 57p

3. Hajduk Split – 55p

Florinel Coman, aproape de cucerirea titlului cu FCSB
Florinel Coman, aproape de cucerirea titlului cu FCSB

Superliga, play-off, etapa a 2-a

Vineri

Sepsi – CFR Cluj 1-1

Sâmbătă

Universitatea Craiova – Rapid 2-1

Duminică

Farul – FCSB 0-1

Clasament

1. FCSB 38 de puncte

2. Universitatea Craiova 31p*

3. CFR Cluj 28p*

4. Rapid 28p*

5. Farul Constanța 25p*

6. Sepsi 23p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League. Locul 3 din play-off va juca baraj cu caștigatoarea barajului dintre locurile 1 si 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite