Grecia – România, la RTV: câţi bani va pierde postul lui Sebastian Ghiţă pentru a televiza un meci prea scump pentru TVR, Pro TV, Antena 1 şi Digi Sport

0
0
Sebastian Ghiţă patronează echipa de baschet ASESOFT Ploieşti şi joacă la echipa a doua a clubului
Sebastian Ghiţă patronează echipa de baschet ASESOFT Ploieşti şi joacă la echipa a doua a clubului

„Adevărul“ a discutat cu surse din piaţa media şi a aflat că manşa-tur a barajului de calificare pentru Mondialul din 2014 (vineri, 15 noiembrie, ora 21.45) va provoca pierderi uriaşe în bugetul celor de la România TV.

Naţionala României a fost abandonată de TVR, exact înaintea celui mai important meci al tricolorilor din ultimii ani. Postul public a găsit resurse financiare ca să arunce sute de mii de euro pentru emisiuni cu „zâne“ şi pentru deplasări exotice ale aşa-ziselor vedete ale postului, însă a închis „robinetul“ fix când a venit vorba de un eveniment sportiv de interes naţional!

Dacă TVR a preferat să piardă bani pe emisiuni care, ca şi grad de interes, nu se pot compara niciodată cu un meci crucial, precum Grecia – România, în schimb, celelalte posturi care transmit, de obicei, partide de fotbal au judecat din perspective strict economice şi au ajuns la o singură concluzie: manşa-tur a meciului Grecia – România presupune o investiţie ce nu poate fi amortizată.

Sportfive a „plimbat“ drepturile

Cum s-a ajuns aici? Sportfive, agenţia internaţională numărul 1 din lume în ceea ce priveşte drepturi media şi marketing sportiv, a vândut drepturile de televizare pentru meciurile de baraj unei alte firme. Aceasta a solicitat suma de 250.000 de euro posturilor româneşti interesate de televizarea turului cu Grecia (vineri, 15 noiembrie, ora 21.45). 

A fost momentul în care inclusiv „coloşii“ Antena 1 şi Digi Sport au renunţat la ideea transmiterii jocului, realizând că nu-şi pot amortiza investiţia din veniturile de publicitate. Nici Pro TV n-a dorit să piardă bani, mai ales că, vineri seară, la ora la care începe Grecia – România, postul de la „Pache Protopopescu“ difuzează o emisiune de mare succes, „Dansez pentru tine“, cu care bate tot în prime-time.

Ce venituri poate genera un astfel de meci?

Contactat de „Adevărul“, Mircea Şai, directorul de achiziţii de la Digi Sport, a explicat ce înseamnă să plăteşti 250.000 de euro pentru un meci al naţionalei, chiar şi unul de interes maxim. „O partidă precum Grecia – România poate genera venituri de maximum 130.000 de euro din publicitate, dacă e dată de Pro TV. Suma va scădea la vreo 70.000 – 80.000 de euro, dacă meciul e transmis de Antena 1. De aceea, noi am renunţat la ideea achiziţionării drepturilor, când am văzut că ar trebui să plătim 250.000 de euro“, ne-a explicat Mircea Şai.

De ce România TV? 

Cu Digi Sport, Antena 1, TVR 1 şi Pro TV ieşite din cursă, un post de ştiri şi de dezbateri politice, fără nicio legătură cu sportul, şi-a asumat pierderi financiare semnificative din dorinţa de a da o lovitură de imagine. Astfel, România TV a plătit 250.000 de euro, în condiţiile în care, potrivit surse din piaţa media, nu poate încasa mai mult de 50.000 de euro din publicitatea difuzată în timpul jocului. 

Chiar şi patronul postului, Sebastian Ghiţă, a lăsat de înţeles că România TV va ieşi în pierdere. „Eu nu vreau să aruncăm acum o lumină proastă asupra TVR. Faptul că noi am reuşit să câştigăm drepturile de transmisie nu e un atac la TVR. Eu prefer să felicit managerii de la România TV că au reuşit acest lucru şi recunosc că le-am promis că o să-i ajut şi eu dacă nu vor găsi bani de-ajuns din publicitate pentru acoperirea costurilor“, a declarat Ghiţă.

Au acoperire, dar n-au comentatori

Vestea bună e că România TV e un post ce poate fi văzut de toţi abonaţii RCS&RDS, Romtelecom şi UPC. Vestea proastă e că, nefiind canal de sport, RTV n-are comentatori. Televiziunea lui Sebastian Ghiţă colaborează, în schimb, cu Dolce Sport şi există posibilitatea să ia, sub formă de împrumut, un comentator, precum Emil Grădinescu sau Bogdan Cosmescu pentru partida Grecia – România. Mai există varianta aducerii unui comentator-surpriză, precum Cristian Ţopescu sau Dumitru Graur.

Returul România – Grecia va fi transmis de Antena 1, marţi, 19 noiembrie, de la ora 21.00

Românii din străinătate rămân cu internetul

Dacă TVR sau Pro TV ar fi achiziţionat drepturile de televizare pentru meciul-tur, românii din străinătate ar fi văzut şi ei partida prin satelit. Aşa, având în vedere că RTV e un post ce nu poate fi recepţionat în străinătate, românilor din diaspora nu le rămâne decât varianta urmăririi turului pe internet. 

„UEFAntasticii“ pe Realitatea, Bute la B1

Transmiterea unui eveniment sportiv de interes major pe un post de ştiri, fără legătură cu sportul, nu e o premieră în România. În 2006, Realitatea TV a televizat returul Steaua – Rapid din sferturile Cupei UEFA. Apoi, în ultimii ani, meciurile importante ale lui Lucian Bute au fost transmise de canale precum Money Channel sau B1TV. De fiecare dată, posturile respective au pierdut bani, însă au optat pentru achiziţionarea drepturilor din dorinţa de a da o lovitură de imagine.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri