Grand Chess Tour 2023, etapă și în România. Participare de elită, premii de 1,4 milioane de dolari

0
Publicat:

Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice turnee internaționale de șah, a anunțat pe 23 februarie participarea celor nouă șahiști care vor fi prezenți în prima din cele cinci etape ale circuitului. Este cel mai puternic line up din toate cele opt ediții ale GCT, spun organizatorii.

Fostul campion mondial Garry Kasparov, organizatorul turneului. Foto Grand Chess Tour
Fostul campion mondial Garry Kasparov, organizatorul turneului. Foto Grand Chess Tour

Este vorba despre câștigătorul de anul trecut al turneului, Alireza Firouzja și doi dintre șahiștii care anul acesta se luptă pentru titlul mondial -  Ding Liren și Ian Nepomniachtchi. Lista celor nouă va fi completată de al zecelea șahist care va participa în turneu pe bază de wildcard.

Cine participă

1. GM Alireza Firouzja, clasat pe locul 4, câștigător general al GCT 2022 și câștigător al Cupei Sinquefield 2022, Franța, 2785 puncte FIDE, 2787 puncte URS.

2. GM Wesley So, locul 8, câștigător GCT 2022, câștigător 2021 Grand Chess Tour și câștigător 2021 Paris Rapid & Blitz, SUA, 2760p FIDE, 2772p URS.

3. GM Maxime Vachier-Lagrave, locul 16, câștigător al Marelui Tur de șah 2021, câștigător al Cupei Sinquefield 2021 și câștigător al GCT Croației 2021, Franța, 2737p FIDE, 2768p URS.

4. GM Ian Nepomniachtchi, clasat pe locul 3, Challenger la Campionatul Mondial 2021, câștigător al Turneului Candidaților 2022, candidat la Campionatul Mondial 2023, FIDE, 2793p FIDE, 2787p URS.

5. GM Ding Liren, locul 2, câștigător al Turneului Candidaților 2022 și candidat la titlul de Campion Mondial în 2023, China, 2811p FIDE, 2797p URS.

Ding Liren, al doilea jucător al lumii la șah. Foto Grand Chess Tour
Ding Liren, al doilea jucător al lumii la șah. Foto Grand Chess Tour

6. GM Anish Giri, clasat pe locul 7, de patru ori campion al Olandei și câștigător al Tata Steel Masters în 2023, Olanda, 2764p FIDE, 2762p URS.

7. GM Fabiano Caruana, clasat pe locul 6, câștigător al Cupei Americane 2022 și câștigător al Campionatului SUA 2022, SUA, 2766p FIDE, 2776p URS.

8. GM Jan-Krzysztof Duda, clasat pe locul 21, câștigător al Cupei Mondiale FIDE 2021 și calificare la turneul candidaților 2022, Polonia, 2729p FIDE, 2767p URS.

9. GM Richard Rapport (Wild Card), clasat pe locul 15, câștigător al Marelui Premiu FIDE 2022 și calificare la turneul Candidaților, România, 2022, 2740p FIDE, 2745p URS.

Richard Rapport, maghiarul care reprezintă România. Foto Grand Chess Tour
Richard Rapport, maghiarul care reprezintă România. Foto Grand Chess Tour

Dintre cei nouă invitați să participe la ediția din 2023, trei s-au calificat direct plasându-se în primele trei poziții în ediția de anul trecut - este vorba de Alireza Firouzja, Wesley So și  Maxime Vachier-Lagrave. Ceilalți șase au fost invitați pe baza mai multor criterii - ratingurile URS, FIDE, spiritul de luptă și fair play-ul.

“Suntem mândri să anunțăm cel mai puternic line-up din istoria de opt ani a turneului, inclusiv pe campionul mondial din 2023, pe care-l vom afla în primăvara aceasta”, a declarat Directorul Executiv al Grand Chess Tour, Michael Khodarkovsky. “Grație sponsorilor, Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, turneul GCT își continuă misiunea de a promova șahul în lume, aducând față în față cei mai buni șahiști ai lumii într-o competiție care îi va aduce câștigătorului unul dintre cele mai prestigioase titluri ale anului”, a completat acesta.

Michael Khodarkovsky, directorul puternicului turneu. Foto Grand Chess Tour
Michael Khodarkovsky, directorul puternicului turneu. Foto Grand Chess Tour

Exact ca anul trecut, Grand Chess Tour va include două etape de șah clasic (București și Saint Louis) și alte trei etape de șah rapid & blitz (Varșovia, Zagreb și Saint Louis).

Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapele de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid și blitz. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

Wildcardurile turneului, atât pentru cele două etape de șah clasic, cât pentru cele trei etape de șah rapid și blitz vor fi anunțate în momentul în care vor fi decise.

Grand Chess Tour 2023

Superbet Chess Classic Romania        4 - 16 Mai                              București, Romania

Superbet Rapid & Blitz Poland            19 - 26 Mai                           Varșovia, Polonia

Super United Rapid & Blitz Croatia    3 - 10 Iulie                              Zagreb, Croația

Saint Louis Rapid & Blitz                    12 -  19 Noiembrie                   Saint Louis, SUA

Sinquefield Cup                                   19  Noiembrie - 3 Decembrie Saint Louis, SUA

Fondul de premiere în ediția 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii.

Din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic al Grand Chess Tour, circuit fondat de Garry Kasparov și de miliardarul american Rex Sinquefield. Este cea mai onorantă colaborare internațională a Fundației Superbet care se alătură astfel numelor mari care au susținut circuitul de șah GCT în primii săi ani, printre ele Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google).

Educație prin șah

Și în 2023, continuăm să investim în susținerea șahului românesc și în educație prin șah, așa cum ne-am angajat de la bun început când am decis să aducem la București turneul celui mai mare șahist al lumii, Garry Kasparov, precum și metodologia dezvoltată de Fundația pentru Șah Kasparov”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Formatul final și lista completă a jucătorilor din turneu și a wildcard-urilor vor fi anunțate în curând. Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări rețelele sociale ale Fundației Superbet și GCT.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite