FOTO VIDEO Turul Franţei, Etapa a 3-a - Simon Gerrans îl învinge la sprint pe slovacul Peter Sagan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simon Gerrans a învins la sprinful final FOTO Reuters
Simon Gerrans a învins la sprinful final FOTO Reuters

Australianul Simon Gerrans a câştigat etapa a 3-a a Turului Franţei, desfăşurată între Ajaccio şi Calvi. La finalul unei etape scurte şi valonate, care a adus aminte mai mult de o clasică, rutierul de la Orica GreenEdge a reuşit să-l învingă la sprintul final pe Peter Sagan.

Este a doua victorie a lui Gerrans în Turul Franţei, dar australianul nu a reuşit să treacă pe primul loc la general. Jan Bakelants îşi menţine avansul, dar etapa de mâine, un contratimp pe echipe de 25 de kilometri, se va dovedi esenţial în schimbarea clasamentului general.

O etapă rapidă şi agitată

Cei 145 de kilometri ai etapei, pe un traseu valonat din Corsica, unde au existat patru căţărări, nu puteau decât descrie înainte de etapă un scenariu clasic: atac timpuriu şi încercarea unor rutieri medii de a câştiga etapa şi de a evita sprintul final.

Cei care au ieşit din pluton au fost Simon Clarke de la Orica GreenEdge, Lieuwe Westra de la Vacansoleil, cei doi fiind urmaţi de Sebastien Minard de la AG2R, ALexis Vuillermoz de la Sojasun şi Cyril Gautier de la Europcar.

image

Cei cinci au avut de trecut peste trei căţărări pe drumurile sinuoase ale corsicii, Clarke fiind cel care a cucerit trei căţărări: Col de San Bastiano, Col de San Martino şi Cote de Porto. Cu 20 de kilometri înainte de final, Sebastien Minard a atacat, din pluton venind neobositul Pierre Rolland, cu tricoul alb cu buline roşii, de cel mai bun căţărător. Rolland a fost urmat de alţi rutieri, cum ar fi Mikel Nieve de la Euskaltel, Lars Nordhaug de la Belkin sau de Sylvain Chavanel.

Final surprinzător pentru Peter Sagan

Cu trei kilometri înainte de final plutonul se apropia de un finish la sprint, dar fără marii favoriţi ai etapelor plate. Mark Cavendish, Marcel Kittel sau Danny van Poppel ajungând la mai bine de nouă de minute, în ultimul grupetto al etapei.

Finalul din Calvi nu a adus răspunsul inevitabil la întrebarea "Cine câştigă?". Nu, nu a fost Peter Sagan. Dus impecabil de Daryl Impey, Simon Gerrans a reuşit să sprinteze perfect în ultimii 200 de metri şi să-l învingă pe Sagan. Slovacul a plecat prea devreme în sprint, fiind întrecut de australian, care obţine o victorie importantă pentru echipa sa, cunoscută la începutul acestui tur doar pentru incidentul cu autocarul blocat la finalul primei etape.

Pe locul trei s-a clasat Jose Joaquin Rojas de la Movistar, urmat de Michal Kwiatkowski de la Omega Pharma şi de campionul mondial, Philippe GIlbert de la BMC Racing.

Gerrans, a doua victorie în Le Tour

Australianul Simon Gerrans are 33 de ani şi a concurat pentru AG2R, Credit Agricole, Cervelo, Sky şi acum a ajuns la GreenEdge.

În 2012 a câştigat "Clasicissima" - Milano - San Remo, iar anul acesta are victorii de etapă în Turul Down Under, Turul Cataluniei şi Turul Ţării Bascilor. S-a clasat pe locul 3 în clasica Amstel Gold Race.

Jan Bakelants rămâne în galben încă o zi FOTO Reuters

turul frantei etapa a 3 a ajaccio calvi reuters

Două abandonuri

Favoriţii tricoului galben au avut o zi liniştită, care precedă etapa de mâine, scurtă şi foarte intensă. Chris Froome nu a mai atacat, iar Alberto Contador a stat liniştit. De asemenea, Andy Schleck a avut o etapă mai bună.

Au existat doi rutieri care au abandonat: Yoann Bagot de la Cofidis şi kazahul Andrey Kashechkin de la Astana.

Ultimii kilometri ai etapei a 3-a 

Următoarea etapă

A 4-a etapă a Turului Franţei va aduce un contratimp pe echipe de 25 de kilometri, care va măsura puterea echipelor. Etapa din Nisa va aduce viteze uriaşe pe străzi, mai ales pe finalul de pe Promenade des Anglais. Se vor face primele diferenţe marcante, acum clasamentul general nefiind revelator.

image

Clasamentul etapei

  • Simon Gerrans - Australia - Orica
  • Peter Sagan - Slovacia - Cannondale
  • Jose Joaquin Rojas - Spania - Movistar
  • Michal Kwiatkowski - Polonia - Omega Pharma
  • Philippe Gilbert - Belgia - BMC
  • Juan Antonio Flecha - Spania - Vacansoleil
  • Francesco Gavazzi - Italia - Astana
  • Maxime Bouet - Franţa - AG2R
  • Julien Simon - Franţa - Sojasun 
  • Gorka Izaguirre - Spania - Euskaltel

Clasament general

  • Jan Bakelants - Belgia - RadioShack
  • Julien Simon - Franţa - Sojasun
  • Simon Gerrans - Australia - Orica
  • Michal Kwiatkowski - Polonia - Omega Pharma
  • Edvald Boasson Hagen - Norvegia - Sky

Clasamentul sprinterilor - Peter Sagan
Clasamentul căţărătorilor - Pierre Rolland
Clasamentul tinerilor - Michal Kwiatkowski

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite