Fotbalul, oglinda societăţii şi la vaccinare: Ce ne arată cifrele publicate de federaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali, patron FCSB, un antivaccinist convins
Gigi Becali, patron FCSB, un antivaccinist convins

România e pe cale să depăşească valul 4 al pandemiei, însă deja specialiştii avertizează că valul 5 va fi inevitabil, probabil după Sărbătorile de iarnă, dacă procentul vaccinării nu va creşte la nivel naţional.

Realitatea din teren ne arată că vaccinarea nu te fereşte de îmbolnăvire. Reduce, în schimb, drastic riscul internării în spital cu formele grave ale COVID-ului, dar şi pe cel al decesului. De altfel, după cum se vede în statisticile săptămânale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), peste 90% din decesele provocate de COVID-19 pe teritoriul României sunt în rândul persoanelor nevaccinate.

În ciuda acestor date, în continuare, există reticenţă printre români, în ceea ce priveşte vaccinarea anti-covid. Iar în ultimele zile, numărul persoanelor cărora li s-a administrat prima doză a scăzut sub 50.000, în decurs de 24 de ore. Cum stă însă fotbalul românesc la capitolul vaccinare? Statisticile oferite de Federaţia Română de Fotbal (FRF) arată că procentul celor vaccinaţi cu schema completă e mic printre fotbalişti, însă e mult peste media naţională, în ceea ce priveşte restul categoriilor. Iată ce ne spun cifrele FRF:

*În primele trei eşaloane fotbalistice ale României, adică la cele 136 de formaţii, peste 50% dintre jucători sunt vaccinaţi cu schema completă. 

*În ceea ce priveşte stafful (tehnic, suport sau medical), procentul e de peste 80%. Mai mult decât atât, sunt cinci formaţii, două în Liga 2 şi trei în Liga 3, ale căror delegaţii sunt vaccinate în proporţie de 100%.

*La ultima acţiune a primei reprezentative, procentul jucătorilor vaccinaţi a fost de aproape 80%. Iar în cadrul staffurilor tuturor echipelor naţionale procentul e de 100%.

*În ceea ce priveşte arbitrii, la nivelul lotului Ligii I, 98,25% e procentul celor vaccinaţi, adică dintr-un total de 57 de persoane una singură nu e vaccinată. Aceasta se află însă în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi de la testarea pozitivă COVID-19. 

*La Liga 2, din cei 87 de arbitri doar cinci nu sunt vaccinaţi, iar la Liga 3 procentul celor vaccinaţi e de 82,07%, mai exact sunt 45 de arbitri din cei 251 care încă nu s-au vaccinat.

*La nivelul instituţiei FRF, 95% dintre angajaţi sunt vaccinaţi.

Radoi

Şi vaccinaţi şi diagnosticaţi, ulterior, cu COVID-19

Chiar dacă cei din stafful naţionalei s-au vaccinat foarte devreme, încă de la începutul anului, ulterior, ei n-au fost feriţi de îmbolnăvire. Din fericire, au făcut o formă uşoară a bolii şi au scăpat printr-o izolare la domiciliu. 

Mai întâi, a fost diagnosticat cu COVID-19 chiar selecţionerul Mirel Rădoi - foto (40 de ani), în luna martie. Apoi, în august, s-a îmbolnăvit şi secundul Nicolae Dică (41 de ani). Iar la ultimele acţiuni ale naţionalei, de fiecare dată, au apărut jucători infectaţi cu SARS-CoV-2, precum Ianis Hagi, Dorin Rotariu sau Andrei Cordea. Dintre aceştia, ultimul s-a simţit cel mai rău. Când a revenit la echipa sa de club, FCSB, atacantul de 22 de ani a fost plasat în izolare. Fără să-i dea numele, antrenorul Edward Iordănescu a povestit în ce situaţie a ajuns Cordea: „Au fost jucători care nu s-au putut da jos din pat. Unul dintre ei, vă rog să nu-mi cereţi nume, a căzut din picioare în cameră. A fost găsit de unul din secunzii mei, care se afla şi el acolo, în izolare. Au auzit o bubuitură şi, când au intrat în cameră, l-au găsit căzut pe jos. Momente cumplite“.

E un cardiolog, care se numeşte Gabriel Tatu Chiţoiu, şi care spune că, în general, jucătorilor care au avut COVID e bine să li se facă un RMN cardiac. Gabi Balint fost internaţional   Situaţia cu COVID-ul ne-a pus la pământ. Prea mulţi jucători au ieşit din procesul de pregătire. A fost o pauză foarte mare şi, ştiinţific vorbind, două săptămâni de stat în izolare înseamnă minim 3-4 săptămâni de muncă pentru a-i aduce într-o formă acceptabilă. Edward Iordănescu antrenor FCSB  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite