Emma Răducanu & Co, prăbușiri inexplicabile. Ce s-a ales de cele 8 finaliste de Grand Slam din 2021

0
Publicat:

Dacă în anii trecuți eram obișnuiți ca două-trei jucătoare să domine chiar și un deceniu tenisul feminin, în zilele noastre totul e pe dos. Fetele din noua generație au oscilații fără precedent, cu excepția liderului mondial, Iga Swiatek.

Emma Răducanu, locul 130 WTA după ce în 2021 era pe val. Foto EPA EFE
Emma Răducanu, locul 130 WTA după ce în 2021 era pe val. Foto EPA EFE

Jucătoarele devin vedete peste noapte, după care dispar repede din fruntea ierarhiilor, fix așa cum au apărut. Iată o situație concretă: în doar doi ani, câștigătoarele Grand Slam din 2021 au suferit căderi dramatice în clasamentul mondial sau chiar s-au lăsat de tenis, cum este cazul lui Ashleigh Barty. Ba mai mult, în urmă cu două sezoane au fost 10 finaliste diferite în turneele de Grand Slam și Turneul Campioanelor. Doar două dintre acestea sunt încă în top 70!

Generație cu oscilații

Naomi Osaka a câștigat Australian Open 2021, după ce a învins-o pe Jennifer Brady. Mai întâi, japoneza s-a confruntat cu probleme mentale și a avut o perioadă fără rezultate, iar acum se pregătește de nașterea copilului. Sportiva se află pe locul 428 mondial, dar își propune să revină în 2024, la Australian Open. Pentru adversara sa din finala de la Antipozi, Jennifer Brady, lucrurile au mers și mai rău: americanca nu mai e nici în top 1.000!

Naomi Osaka, probleme cu depresia. Foto EPA EFE
Naomi Osaka, probleme cu depresia. Foto EPA EFE

Finalistele de la Wimbledon 2021 au avut traiectorii diferite în ultimii doi ani. Ashleigh Barty s-a retras, dar Karolina Pliskova se menține încă în top, fiind pe poziția 18.

Tot în urmă cu două sezoane, Anastasia Pavlyucenkova s-a confruntat cu Barbora Krejcikova în finala de la Roland Garros. Rusoaica a trecut prin probleme legate de o accidentare și acum e pe locul 94 WTA. Cehoaica a mai câștigat un titlu la Indian Wells și se află pe poziția a 12-a mondială, precum și pe locul 2 la dublu.

Emma Răducanu și Leylah Fernandez, din staruri în jucătoare de pluton

Iar US Open 2021 a fost unul de poveste, cu o finală între Emma Răducanu și Leylah Fernandez, aflate în jurul vârstei majoratului. Britanica de origine română devenea idolul a milioane de tineri, primea distincții de la Regele Charles, însă a urmat și pentru ea căderea. Jucătoarea cu tată român și mamă chinezoaică nu mai leagă victoriile și a coborât până pe locul 130 WTA.

Ea ține acum prima pagină a tabloidelor englezești mai mult prin relația cu fotbalistul Carlo Agostinelli (21 de ani), un atacant de la echipa Universității Stanford, fiu de miliardar. Tatăl său, Robert Agostinelli, un om de afaceri italo-american, are o avere estimată de Forbes la un miliard de dolari americani.

Muguruza și Kontaveit, același scenariu

Nici oponenta sa din finala de la turneul newyorkez nu a mers mai bine. Leylah Fernandez a urmat același trend și nu a reușit să se impună în tenisul feminin, situându-se acum pe locul 95 mondial.

Garbine Muguruza se pregătește să iasă din Top 200 mondial. Foto EPA EFE
Garbine Muguruza se pregătește să iasă din Top 200 mondial. Foto EPA EFE

În 2021, finala Turneului Campioanelor era disputată de Garbine Muguruza și Anett Kontaveit. Estonianca pierdea în fața spaniolei și începea căderea. Ea s-a prăbușit în ierarhia mondială de pe locul 2 mondial până pe 74. Nici iberica nu a mers mai bine. Muguruza și-a luat o pauză de la tenis după o perioadă dezamăgitoare pe teren, iar între timp s-a logodit. Fostul număr 1 mondial a alunecat până pe locul 170, iar în curând va ieși din clasamentul primelor 200 de jucătoare ale lumii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite