Edward Iordănescu, postare kilometrică pe Facebook: Selecționerul, răspuns tăios pentru Gică Popescu

0
Publicat:

Selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat, marţi, într-o postare pe Facebook, că naţionala României este pe drumul cel bun, după egalul obţinut cu Elveţia (2-2), în preliminariile EURO 2024.

Iordanescu jpg

''Am spus după egalul din Elveţia că suntem pe drumul cel bun. Da, întăresc acest lucru, oricâte ironii sau atacuri ar veni: suntem pe drumul cel bun! De ce? Suntem neînvinşi după primele patru meciuri din grupă, dintre care trei disputate în deplasare. Suntem pe loc de calificare la EURO, cu puncte obţinute în Kosovo, rivală la calificare, şi în Elveţia, favorita grupei, care a învins Israel cu 3-0 acolo unde noi am remizat. Avem 6 jocuri oficiale consecutive fără înfrângere, întinse pe un an calendaristic. Şi suntem pe drumul cel bun pentru că, în vestiar şi pe teren, se văd concret valorile pe care le-am construit: spiritul, unitatea, sacrificiul. Am spus că am început să construim valori, acestea sunt'', a transmis selecţionerul.

Iordănescu a ţinut să precizeze că naţionala este într-o etapă pragmatică şi nu poate puncta şi la impresia artistică în acest timp, ca replică la criticile legate de jocul slab al echipei: ''Ne aflăm într-o etapă în care, deocamdată, nu putem şi să adunăm puncte, şi să jucăm excepţional din punct de vedere estetic. Acesta e adevărul! Şi doar dacă ni-l asumăm bărbăteşte vom deveni mai buni! După trei turnee finale ratate, nu cred că ne putem permite să renunţăm la puncte doar ca să primim aplauze. Calificările aduc încredere, iar încrederea te ajută să joci altfel. Până atunci, eficienţa e prioritară în faţa esteticii''.

Edward Iordănescu s-a referit şi la sistemul de joc ales pentru meciul cu Elveţia, cu cinci fundaşi: ''Am decis să începem meciul din Elveţia cu un sistem din 5 fundaşi şi sunt convins că a fost decizia cea mai bună. Am mai multe argumente pentru alegerea acestui sistem, nu le pot acoperi pe toate în această postare. Dar, spre exemplu, istoricul ne arată că împotriva Germaniei, un alt adversar de top, în deplasare, naţionala a făcut un meci bun cu această abordare. În plus, pe fază ofensivă, acest sistem presupune în anumite momente ale jocului o structură 3-4-3 cu care noi suntem familiarizaţi şi pe care o folosim când jucăm varianta 4-3-3 hibrid. Rezultatul din Elveţia ne-a confirmat, îmi reproşez doar că nu am avut timpul suficient pentru a lucra mai mult acest sistem. În plus, dacă jucam un sistem cu 4 fundaşi aveam garanţii mai mari?! Scorul putea evolua şi mai categoric pentru gazde şi probabil nu mai reveneam!!''

Antrenorul echipei naţionale şi-a reiterat încrederea în componenţii lotului reprezentativ: ''Încrederea mea în tricolori şi în potenţialul lor a fost, este şi va rămâne deplină. Niciun atac, indiferent de unde vine, nu mi-o poate zdruncina. Vă susţin şi vreau să ştiţi asta în orice moment, cât de greu ar fi, acum sau la echipa de club! Până la următoarele meciuri ale României, din septembrie, misiunea este să luptaţi pentru statutul vostru la cluburi. Credeţi mai mult în voi, fiţi responsabili şi faceţi tot ce depinde de voi pentru a creşte nivelul individual, pentru că eu sunt convins total de această evoluţie! Dacă ne vom reîntâlni într-o formă sportivă bună şi cu un moral bun, deja vom creşte şi ca echipă naţională''.

Gică Popescu, fost căpitan al României
Gică Popescu, fost căpitan al României

Edward Iordănescu i-a dat replica şi fostului internaţional Gheorghe Popescu după criticile ale acestuia în urma partidei de la Lucerna.

''Indiferent de câte ori m-a jignit sau mă va jigni Gică Popescu, voi păstra mereu întreg respectul meu pentru fotbalistul Gică Popescu şi cariera acestuia. La fel cum, indiferent din partea cui vine o critică, o analiză sau o sugestie, sunt mereu deschis să ascult, să învăţ şi să accept dacă am greşit. Ca să pot deveni mai bun în profesia mea. Dar indiferent nu pot să rămân când Gică Popescu foloseşte în raport cu mine adresări care depăşesc bunul-simţ şi sunt împotriva educaţiei mele şi a valorilor în care cred. Nu pot permite aşa ceva. Nu îi sunt dator cu nimic domnului Popescu, deşi port toată recunoştinţa fotbalistului Gică Popescu pentru ce a făcut în tricoul României. Dacă un conducător de club, campion al României, cu jucători la echipa naţională, are un asemenea limbaj degradant în spaţiul public la adresa unui antrenor, fără să se gândească măcar cum primesc tricolorii, unii din ei fotbalişti ai clubului său, aceste exprimări, atunci ce repere să le mai oferim acestora?!'', a transmis Edward Iordănescu.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Luni

Elveția – România 2-2

Israel – Andorra 2-1

Belarus – Kosovo 2-1

Clasament

1. Elveția 4 3 1 0 12-3 10

2. România 4 2 2 0 6-3 8

3. Israel 4 2 1 1 5-6 7

4. Belarus 4 1 0 3 4-10 3

5. Kosovo 4 0 3 1 3-4 3

6. Andorra 4 0 1 3 3-7 1

Primele două clasate se califică la Euro 2024.

Programul meciurilor rămase în grupa I

Etapa a 5-a (9 septembrie)

România – Israel 21.45

Kosovo – Elveția 21.45

Andorra – Belarus 19.00

Etapa a 6-a (12 septembrie)

România – Kosovo 21.45

Israel – Belarus 21.45

Elveția – Andorra 21.45

Etapa a 7-a (12 octombrie)

Belarus – România 21.45

Andorra – Kosovo 21.45

Israel – Elveția 21.45

Etapa a 8-a (15 octombrie)

Elveția – Belarus 19.00

România – Andorra 21.45

Kosovo – Israel 21.45

Etapa a 9-a (18 noiembrie)

Belarus – Andorra 19.00

Israel – România 21.45

Elveția – Kosovo 21.45

Etapa a 10-a (21 noiembrie)

România – Elveția 21.45

Andorra – Israel 21.45

Kosovo – Belarus 21.45

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite