Djokovici a făcut și „doza“ a treia: De ce victoria de la US Open depășește granițele sportive

0
Publicat:

Djokovici a refuzat vaccinarea anti-COVID, motiv pentru care a fost exclus de la Australian Open și US Open în 2022. Acum, sârbul s-a revanșat, câștigând ambele turnee, plus French Open.

Novak Djokovici și-a redus contestatarii la tăcere. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici și-a redus contestatarii la tăcere. FOTO: Arhiva Adevărul

Doar un scenarist de la Hollywood ar fi putut scrie o poveste demnă de Oscar în care eroul principal să fie călcat în picioare, nedreptățit, victima unor discriminări, pentru ca, ulterior, să revină la locul faptei și să zâmbească triumfător în fața celor care l-au batjocorit.

Doar că Hollywood e în America. Unde sunt și companiile farmaceutice Pfizer și Moderna. Așa că mai avem de așteptat până să vedem filmul ăsta. Din fericire, realitatea a bătut filmul. De către Novak Djokovici (Serbia, 36 de ani, 1 ATP). Ale cărui victorii la Australian Open 2023 și US Open 2023, două turnee de la care a fost exclus în mod șocant în 2022, depășesc granițele unor rezultate sportive. Și „cicatrizează“ niște „răni pandemice“.

În noaptea de duminică spre luni, Djokovici și-a întregit această capodoperă. După o victorie în minimum de seturi, 6-3, 7-6, 6-3, cu rusul Daniil Medvedev (27 de ani, 3 ATP). 

„Dezbaterea e încheiată“

Odată cu triumful de la US Open 2023, Djokovici a egalat și recordul incredibil deținut până acum de Margaret Court (81 de ani), cu 24 de trofee de Grand Slam în palmares. Cu precizarea că australianca a cucerit doar 11 dintre titlurile ei în era Open, după 1968, când tenisul a devenit un sport profesionist.

Revenind la Djokovici, el era deja văzut drept G.O.A.T-ul sportului-alb (n.r. Greatest Of All Times, cel mai bun al tuturor timpurilor în traducere), dar acum chiar că a „confiscat“ acest titlu. Ceea ce a spus și Justine Henin (41 de ani), fosta ocupantă a locului 1 WTA, la microfonul Eurosport: Dezbaterea e încheiată. Nu sunt cuvinte prin care să putem descrie ce a realizat Novak“.

Grand Slam-uri câștigate în circuitul ATP

1. Novak Djokovici – 24

2. Rafael Nadal – 22

3. Roger Federer – 20

4. Pete Sampras - 14

5. Roy Emerson - 12

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite