De ce a „murit“ handbalul în România: Ramona Farcău ne arată lacunele unui sistem putred

0
Publicat:

Weekend-ul trecut a adus alte două eșecuri pentru handbalul din România în care „pompăm“ bani publici cu nemiluita, deși acest sport se află într-o cădere înfiorătoare. Nu de azi, de ieri, ci de câțiva ani buni!

Pe când juca, Ramona Farcău era o handbalistă de clasă mondială
Pe când juca, Ramona Farcău era o handbalistă de clasă mondială

Rapid și CSM București ne-au arătat că și la nivel de cluburi suntem tot mai departe de standardele internaționale. Din punct de vedere al rezultatelor sportive, fiindcă la nivel financiar, Liga Florilor, campionatul nostru feminin, oferă cele mai mari salarii din Europa. Ce-i drept, din buzunarul românilor, fără număr. La schimb, tocmai am primit eliminarea Rapidului din grupele Ligii Campionilor, în timp ce „tigroaicele“ de la CSM București au irosit șansa calificării directe în sferturi și au de rezolvat „dubla“ cu Krim (Slovenia) din optimi.

În ultimele luni, anomaliile care au pus handbalul nostru pe butuci au fost remarcate de diverși oameni care au practicat acest sport la nivel înalt. Ca de obicei însă, „câinii latră, caravana trece“. Chiar și așa, avem mulți oameni care suferă din cauza prăbușirii handbalului. Printre ei se află și Ramona Farcău (44 de ani), fostă mare jucătoare de echipa națională, cu 214 selecții și 689 de goluri sub tricolor. După retragere, Ramona a rămas alături de sportul pe care îl iubește. Din postura de manager tehnic și președinte la ACS Olympic RFH, club pe care l-a fondat împreună cu soțul ei, Andreas Hniatiuc. Psiholog sportiv de profesie, acesta ocupă funcția de vicepreședinte al clubului. De-a lungul anilor, cei doi au semnalat, în mod repetat, că handbalul românesc se zbate într-un mediu toxic! Acum, în dialog cu jurnalistul Marius Huțu (welovesport), Ramona a mai tras un puternic semnal de alarmă.

Ramona Farcău, alături de soțul ei, Andreas Hniatiuc
Ramona Farcău, alături de soțul ei, Andreas Hniatiuc

Baza piramidei e vraiște

România cheltuiește milioane de euro cu salariile babane ale unor jucătoare de import, dar ignoră handbalul juvenil. După cum a explicat Ramona Farcău: „La nivel de infrastructură, suntem în urma țărilor dezvoltate cu zeci de ani. Am fost anul trecut cu clubul la un turneu internațional în Luxemburg, care nu e o țară în care se dă ora exactă în handbal și aveau o infrastructură de nu-ți venea să mai pleci din sală“.

Din păcate, nu doar infrastructura ne lipsește. Ramona a subliniat că și federația „doarme“, deși după venirea lui Constantin Din în fruntea FRH, ca de obicei, s-a dat mult din gură.

Dincolo de aspectele legate de infrastructură, cel mai important lucru care lipsește handbalului românesc e o metodologie de lucru concepută pentru fiecare categorie de vârstă, astfel încât să existe un concept unitar, după care să lucrăm la nivel național. Actuala conducere (n.r. – a Federației Române de Handbal), în campanie a arătat cu degetul fosta conducere și și-a luat angajamanetul că va concepe o metodologie, astfel încât toate cluburile să lucreze după același concept. De doi ani așteptăm metodologia și n-a apărut. Fiecare lucrează ce știe și ce poate, Federația n-a ajutat cu nimic cluburile în acest sens, dar știe să arunce răspunderea pe umerii antrenorilor de copii și juniori, care prestează cea mai grea muncă în evoluția unui sportiv de performanță. Fără o gândire și o strategie unitară, handbalul românesc nu va avea viitor“, a continuat fosta extremă.

Ramona Farcău vrea ca micii handbaliști să crească într-un mediu sănătos
Ramona Farcău vrea ca micii handbaliști să crească într-un mediu sănătos

„Gândirea noastră e de azi pe mâine“

La fel ca în toate sporturile, și în handbal aria de selecție s-a redus. Ramona Farcău a explicat de ce am ajuns așa: „Handbalul românesc raportează aproximativ 7.000 de practicanți, adică tot câți erau înregistrați și în urmă cu câțiva ani. Vrem să vină copiii la handbal, dar ce le oferim? Săli distruse, competiții în care scandalul și vulgaritatea sunt la ele acasă, arbitraje părtinitoare, costuri sufocante pentru organizarea meciurilor. Dacă vrem să creștem cu adevărat calitatea handbalului și numărul de practicanți, trebuie să repornim sistemul și să-l așezăm după coordonate sănătoase. Altfel, vom urma destinul altor sporturi cu care ne lăudam odată, iar acum se zbat în mediocritate“.

Din păcate, într-o țară în care, de multe ori, primează interesul propriu, și handbalul e condus după aceeași mentalitate păguboasă.

Mentalitatea, gândirea de azi pe mâine. De aici se trage și lipsa unei strategii durabile, sănătoase, care să ducă la ceva trainic. Nu ne lipsește absolut nimic să putem construi ceva cu adevărat în folosul sportului românesc. Avem materie primă, calitate sportivă, pasiune pentru sport și experiența unor rezultate remarcabile în trecut. Lumea s-a schimbat însă, iar noi nu ținem pasul cu evoluția. Doar o mână de fier poate da direcția de lucru la nivel național, pentru ca peste ani să avem motive de bucurie. Calitatea morală a celor care ar putea crește lucrurile în sportul românesc e cea care ține pe loc evoluția sportului. Credeți că în Olanda, de exemplu, antrenorii de la juniori își fură jucătorii între ei? Sau credeți că membrii comisiilor federale încalcă propriile regulamente sau termenele de comunicare? Sau vă imaginați că în Olanda un antrenor al unui club de juniori e în același timp antrenor la loturile de juniori, arbitru de juniori și arbitru de Ligă? Sau credeți că acolo secretarul general intervine în favoarea echipei unde joacă copiii săi? Mă îndoiesc că veți întâlni asemenea anomalii“, și-a continuat Ramona discursul plin de adevăruri dureroase și incomode.

Ramona Farcău a creat clubul Olympic RFH
Ramona Farcău a creat clubul Olympic RFH

Farcău a pus apoi punctul pe „i“, explicând de ce ne ferim de schimbări radicale, deși vedem cu toții că sistemul e grav bolnav: „Pretindem că ne zbatem să creștem nivelul juvenil, când de fapt cultivăm, în permanență, acest mediu toxic. Mentalitatea oamenilor e de azi pe mâine. <<Azi să-mi fie bine, că mâine nu mai contează ce urmează>> e deviza celor care ar trebui să-și suflece mânecile, să se apuce de treabă și să lase sloganurile electorale de-o parte“.

La final, și Ramona Farcău a subliniat că, la feminin, cât timp vom marginaliza jucătoarele noastre în Liga Florilor, nu vom mai putea avea rezultate la nivelul echipei naționale: „Am spus-o și o repet: pentru a crește nivelul naționalei feminine trebuie sa avem în lot sportive care să joace în campionatul intern, nu să stea pe bancă. Generația mea juca meci de meci și așa am crescut, pentru că ni s-au dat șanse mereu“.

2005

e anul în care Ramona Farcău a cucerit arginul mondial cu naționala. În palmaresul ei figurează și 15 trofee câștigate la nivel de cluburi în România, cu Silcotub Zalău, Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite