CM 2014. Despărţire de (o) echipă mare. Ce premiere a reuşit Olanda cu Van Gaal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imag Olanda, locul 3 la CM 2014. FOTO: Reutersine
Imag Olanda, locul 3 la CM 2014. FOTO: Reutersine

Louis Van Gaal şi-a luat la revedere de la naţională cu un loc 3 la Cupa Mondială, după 3-0 în finala mică cu ţara-gazdă. Iar batavii părăsesc competiţia cu capul sus, neînvinşi pe teren.

Van Gaal (62 de ani) rămâne un maestru al jocurilor psihologice. Jose Mourinho, fostul său secund de la Barcelona, a avut de unde învăţa. Înainte de finala mică, Van Gaal anunţa că această înfruntare n-ar trebui să se mai dispute, că nu-l interesează acest meci. 

Când a început partida, avea nouă dintre titularii din semifinala cu Argentina. Şi ar fi avut 10, dacă Sneijder nu s-ar fi accidentat la încălzire. „Big Phil“ a înghiţit găluşca şi i-a trimis pe teren pe debutantul Maxwell, Jo sau Willian, faţă de semifinala cu Germania. 

Brazilia a primit gol în minutul 3, din penalty scos de Robben şi transformat de Van Persie. A fost al doilea cel mai rapid încasat de sud-americani după cel marcat de danezul Martin Jørgensen, în 1998, în sferturi. Apoi l-a încasat şi pe al doilea, tot devreme, minutul 17, după o execuţie frumoasă a lui Daley Blind. Un tipar clasic la acest turneu pentru brazilieni. Nouă din cele 13 goluri încasate au venit în prima jumătate de oră. Al 14-lea, şi ultimul, în prelungirile cu Olanda, când Wijnaldum (90+1) a pus bomboana pe coliva brazilienilor. 

Dacă înaintea meciului, Van Gaal a avut un anumit tip de discurs, la finalul acestuia şi-a dat arama pe faţă. „Voiam locul trei şi am reuşit să-l obţinem. Am marcat 15 goluri în şapte meciuri. Putem considera că turneul nostru final a fost foarte reuşit. Sunt mândru de jucătorii mei şi de stafful meu. Meritam mai mult. Visul meu era să devin campion mondial. Şi era posibil. E frustrant cum am fost eliminaţi în semifinale“, a spus Van Gaal, care de săptămâna viitoare o va prelua pe United. „Sper ca Manchester să devină o echipă asemănătoare cu cea pe care am avut-o aici la dispoziţie. Să aibă aceeaşi unitate şi acelaşi spirit”, a mai spus Van Gaal. 

Două premiere marca Olanda

Olanda a încheiat Mondialul cu medaliile de bronz la gât şi cu două premiere. Prima este personală. Pentru prima dată în istoria participărilor sale la turneele finale, „Portocala Mecanică” părăseşte turneul fără să piardă pe teren (excluzând loviturile de departajare). A doua, una mondială. Pentru prima dată la o Cupă Mondială, o echipă a folosit toţi jucătorii din lot. Recordul a fost stabilit odată cu schimbarea goalkeeperului Jasper Cillesen cu Michael Vorm, mutare care s-a făcut în minutul 90+3. Iar Cillesen a intrat şi el în istorie. A devenit primul portar înlocuit de două ori pe parcursul Cupei Mondiale, după ce Van Gaal l-a trimis în locul său în poartă, în finalul prelungirilor cu Costa Rica, pe Tim Krul, pentru penaltyuri.  

Van Persie şi-a dăruit medalia unui suporter

Robin Van Persie (30 de ani) a început Mondialul cu un gol fabulos, în partida cu Spania, apoi s-a mai stins pe parcurs. A încheiat turneul cu patru reuşite şi cu un gest frumos. I-a dăruit medalia de bronz, dar şi banderola, unui suporter celebru al Olandei, poreclit drept „Generalul Oranje”, care e nelipsit de la meciurile batavilor din ultimii 15 ani. 

Robben, cel mai bun jucător

De departe, Arjen Robben (30 de ani) a fost cel mai bun jucător din lotul Olandei. Extrema batavilor, aflată la al treilea turneu final, a marcat trei goluri şi a oferit o pasă de gol. În plus a obţinut şi penaltyurile din meciurile cu Mexic (optimi) şi Brazilia (finala mică), iar jocul său a fost încântător. 

Citeşte şi 

E incredibil ce-a făcut Van Gaal, prin deciziile pe care le-a luat

CM 2014. Olanda a câştigat finala mică în faţa Braziliei, scor 3-0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite