Ce-l aşteaptă pe Oscar Pistorius la închisoarea din Pretoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şapte luni de proces, campionul paralimpic Oscar Pistorius şi-a aflat condamnarea pentru uciderea din culpă a fostei sale prietene, Reeva Steenkamp: cinci ani de închisoare. Presa engleză a oferit detalii despre viaţa care-l aşteaptă pe atletul cu ambele picioare amputate la închisoarea din Pretoria.

Oscar Pistorius (27 de ani), învingătorul învins, omul care şi-a depăşit condiţia şi apoi a căzut în dizgraţie, şi-a aflat marţi viitorul.  

Judecătoarea Thokozile Masipa avea o misiune dificilă, mai ales după ce Pistorius a fost încadrat la ucidere din culpă. Iar potrivit codului penal din Africa de Sud, acest tip de infracţiune putea să nu implice o pedeapsă cu închisoarea. 

În cele din urmă, cea care a împărţit dreptatea în sala de judecată din Pretoria a decis că e nevoie de o închisoare cu executare, considerând că un alt tip de pedeapsă ar trimite un mesaj greşit “comunitătii”. 

Stă doar 10 luni după gratii?

Cel mai probabil, Pistorius nu va efectua întregul termen după gratii. Potrivit legislaţiei, după ce-şi va ispăşi o şesime din pedeapsă, adică 10 luni, sportivul poate depune o cerere pentru eliberare. Avocaţii sportivului paralimpic chiar susţin acest scenariu şi anunţă că Pistoriur va putea fi liber după acest termen sau că ar urma o perioadă de arest la domiciliu. 

Imediat după aflarea sentinţei, Pistorius a fost urcat într-o dubă a poliţiei, cu închisoarea Kgosi Mmapuru drept destinaţie, la doar un km de locul desfăşurării procesului. O închisoare celebră în Pretoria, destul de rău-famată, precum majoritatea stabilimentelor de acest tip din Africa de Sud. 

Există însă destule suspiciuni, mai ales din zona rudelor victimei, că Pistorius va beneficia de un regim privilegiat după gratii. “Sunt sigură că va avea partea de un tratament special, din cauza banilor şi a statutului pe care-l are”, a spus Simone Cowburn, sora Reevei Steenkamp, pentru “Daily Mail”. 

image

"Îl vor proteja"

Ideea e împărtăşită şi de alte voci. Potrivit lui Geoffrey Hawker, profesor la Universitatea (australiană) Macquarie, dacă Pistorius ar fi încarcerat printre deţinuţii obişnuiţi, în scurt timp ar fi bătut şi violat. 

"Vor face ceva pentru a-l proteja. Dacă îl vor închide printre puşcăriaşii comuni, viaţa îi va fi ameninţaţă. Cred că va primi un tratament diferit şi pentru că ar exista consecinţe importante dacă Pistorius ar fi bătut rău sau chiar ucis”, şi-a exprimat părerile Geoffrey Hawker, pentru englezii de la "The Times". De altfel, într-una dintre pledoarii, înaintea verdictului final, avocaţii apărării au susţinut că sportivul paralimpic nu poate fi întemniţat, pentru că ar fi fost ameninţat, recent, cu moartea, de şeful unui bande care controlează închisoarea din Pretoria. 

Probabil şi din acest motiv, potrivit agenţiei africane de presă EWN, lui Pistorius i-a fost rezervată însă o celulă într-o aripă cu doar alte şase celule din închisoarea din Pretoria, supervizată de o trupă specială de intervenţie şi care, ca şi securitate, e imediat după celebra aripă "C Max", unde sunt încarceraţi cei mai periculoşi puşcăriaşi. 

Seara îşi va preda protezele

image

Jurnaliştii de la "Daily Mail" susţin că în zona respectivă se află şi Radovan Krejcir, un infractor ceh de risc maxim, care-şi aşteaptă recursul la Înalta Curte de la Johannesburg, fiind acuzat de răpire şi tortură. Krejcir şi-a clădit o avere impresionantă în Africa de Sud, prin mai multe afaceri ilegale, mulţi dintre colaboratorii săi pierzându-şi însă viaţa în condiţii suspecte. 

În Africa de Sud, deţinuţii au dreptul la o oră de exerciţii fizice în aer liber pe zi, iar alte privilegii depind şi de comportamentul celui încarcerat. Ca şi persoană cu dizabilităţi, Pistorius îşi va ţine celebreje deja proteze de fibră de carbon care-i înlocuiesc picioarele, dar, cel mai probabil, acestea vor fi predate gardienilor la ora stingerii, din raţiuni de securitate, susţine presa engleză. 

Oscar Pistorius a împuşcat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, un model sud-african cu care avea o relaţie de trei luni.


Citeşte şi:

Oscar Pistorius, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru omor din culpă. Evoluţia procesului pas cu pas

Oscar Pistorius, multiplu campion mondial paralimpic, a fost arestat pentru că şi-a împuşcat în cap iubita

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite