Cazul Valieva va schimba lumea sportului: Ruşii se opun vehement la decizia aşteptată în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valieva

Cazul de dopaj, în care e implicată Kamila Valieva (15 ani), a deschis un subiect delicat: E corect ca o minoră să concureze la Jocurile Olimpice?

Kamila Valieva a ajuns la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, gata să arate lumii că e, într-adevăr, cea mai bună patinatoare a tuturor timpurilor, aşa cum susţin specialiştii. 

Din păcate, rusoaica de 15 ani va pleca de acolo, după ce a fost supusă unui coşmar emoţional de care n-ar trebui să aibă parte niciun copil. Pentru că, inclusiv dacă ancheta ulterioară va dovedi că Valieva s-a dopat, e clar că nicio sportivă de 15 ani nu foloseşte substanţe interzise de capul ei. Ceea ce înseamnă că oamenii din spatele Kamilei au considerat că o medalie olimpică merită ca sănătatea unei fete de 15 ani să fie pusă în pericol. Iar de aici s-a născut o întreagă dezbatere: Ce caută, de fapt, o patinatoare de 15 ani, la Jocurile Olimpice? 

Atenţie: anul trecut, la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo, am avut o medaliată cu bronz, Sky Brown (Japonia), la proba de skateboarding, de doar 13 ani! Doar că, până să atingă performanţa de la Tokyo, ea a suferit o fractură craniană, la antrenamente! 

Aşadar, când nu sunt implicaţi în scandaluri de dopaj, sportivii care concurează la cel mai înalt nivel, încă de la o vârstă fragedă, îşi asumă nişte riscuri uriaşe privind integritatea lor fizică. 

„Noi ar trebui să ne propunem ca sportivii să facă o carieră îndelungată în probele în care concurează. Nu să fie în prim-plan un an, doi, iar apoi să fie nevoiţi să se retragă“, a explicat pentru ABC, Mariah Bell (foto), patinatoare americană de 25 de ani. 

Bell

„Dacă am creşte vârsta minimă de participare la Jocurile Olimpice, cred că, în primul rând, am promova longevitatea în sport. Şi n-ar mai fi şocant să vezi un om de 25 de ani, participând la Jocurile Olimpice, aşa cum se întâmplă acum, în multe probe“, a continuat americanca.

Patinajul decide în luna iunie

Revenind la Kamila Valieva, vârsta ei a contat foarte mult, atunci când Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis să-i ridice suspendarea provizorie, astfel încât ea să concureze la JO 2022 până să fie finalizată ancheta legată de cazul ei de dopaj. TAS a considerat că o minoră trebuie să fie „protejată mai mult“ într-o asemenea situaţie.

Dar acest scandal a subliniat, încă o dată, nevoia creşterii vârstei minime pentru sportivii care ajung la Jocurile Olimpice. Cei care susţin această idee spun că o asemenea decizie va proteja, în primul rând, sănătatea sportivilor. Care acum sunt supuşi unor antrenamente extrem de dure, încă din perioada copilăriei, în goana după medalii şi rezultate. Iar în cazul lui Valieva, pare că la un efort colosal, depus în sala de antrenament, s-a adăugat şi încercarea ruşilor de a maximiza rezultatele prin dopaj! Pentru că în proba Kamilei au fost găsite trei substanţe, dintre care una interzisă, care cresc anduranţa!

„Cred că acest caz, în care e implicată Valieva, va fi decisiv în privinţa măririi vârstei de participare la Jocurile Olimpice. Nu doar la patinaj, dar şi la alte sporturi“, a spus preşedintele Federaţiei de Patinaj din Norvegia, Mona Adolfsen (foto).

Adolfsen

Subiectul va fi supus votului, în cadrul congresului Federaţiei Internaţionale de Patinaj (ISU) din luna iunie. La această oră, propunerea e ca vârsta minimă de participare la JO să crească de la 15 la 17 ani. Rusia s-a opus deja, în mod oficial, însă SUA şi Canada, alte două forţe în patinajul mondial, deocamdată, nu şi-au exprimat punctul de vedere.

CITEŞTE ŞI:

Kamila Valieva, umplută cu substanţe la 15 ani: Americanii explică ce au încercat ruşii

Valieva, cobaiul ruşilor: Ce efecte au substanţele care i-au fost găsite în organism

Inocenţă furată: Cum ar fi ajuns o substanţă interzisă în organismul lui Valieva, o fetiţă de 15 ani

10  ani şi 216 zile a avut cel mai tânăr medaliat din istoria Jocurilor Olimpice: vorbim despre gimnastul grec, Dimitrios Loundras, care a luat bronzul cu echipa la ediţia din 1896, la Atena.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite