Bölöni, magnifique: Promovare cu Metz, după ce România l-a gonit. Cifrele sale, fabuloase!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Română de Fotbal, condusă de Răzvan Burleanu, și-a mai adăugat o „reușită“ la seria deja lungă a „realizărilor“ din care reiese un singur lucru: în acest for, competența nu contează. În schimb, contează să ai un discurs corporatist, să ambalezi frumos vorbe goale și, pe scurt, să fii din același „aluat“ cu domnii din conducere.

Ladislau Bölöni va antrena în prima ligă franceză, în viitorul sezon. FOTO: Arhiva Adevărul
Ladislau Bölöni va antrena în prima ligă franceză, în viitorul sezon. FOTO: Arhiva Adevărul

Așa cum Ladislau Bölöni n-a fost și, drept urmare, echipa națională l-a pierdut, în ianuarie 2022. Iar dacă la noi competența nu contează, în schimb, la francezi e primul criteriu. De aceea, Bölöni n-a stat mult timp pe tușă, după negocierile eșuate cu FRF, în care Burleanu și Stoichiță au făcut tot posibilul să-i bage pe gât clauze care să pună capăt negocierilor. Atenție: clauze de care, ulterior, nimeni n-a ținut cont, în cazul lui Edward Iordănescu, instalat selecționer.

Revenind la Bölöni, acesta tocmai și-a întregit „capodopera fotbalistică“ la Metz. Formația care a retrogradat din Ligue 1, la capătul sezonului precedent, a apelat la Loți, în vara anului 2022. Iar în această seară și-a adjudecat revenirea în prima ligă. Ce-i drept, după o stagiune sufocantă, în eșalonul secund!

Bölöni, dovada că un antrenor bun contează enorm

La cum a început Metz campionatul ligii secunde, cu siguranță, foarte puțini oameni ar fi inclus această grupare în calculele luptei pentru promovare. După primele 13 etape, echipa avea un bilanț dezolant: 4 victorii, 3 remize, 6 înfrângeri.

Totuși, Metz a încheiat prima parte a campionatului, înainte de întreruperea cauzată pentru Cupa Mondială, cu două victorii. Era un prim semn timid că munca lui Bölöni începe să dea rezultate. Iar românul a valorificat la maxim perioada de o lună și jumătate pe care a avut-o la dispoziție pentru a face reglajele necesare, în vederea reluării campionatului, după CM 2022.

După turneul final din Qatar, Metz a fost o formație „metamorfozată“: 23 de meciuri în campionat, 14 victorii, 9 egaluri, 0 înfrângeri! De fapt, ultimul eșec al echipei datează din 24 octombrie 2022, 0-2, în deplasare, cu Le Havre.

Un duel sufocant cu Bordeaux

În ciuda revenirii fabuloase a echipei lui Bölöni, lupta pentru locul 2, ultimul care asigura promovarea în Ligue 1, a fost sufocantă cu rivala Bordeaux. Adică, cu gruparea care, la fel ca Metz, a retrogradat din primul eșalon, la capătul sezonului 2021-2022.

Bordeaux și Metz au mers bară la bară, în acest duel pasionant. Cu precizarea că Bordeaux a fost mai mereu cu un pas înainte și părea că nu va ceda locul 2. Metz n-a slăbit însă presiunea și a fost răsplătită, abia în penultima etapă. Atunci, Bordeaux a pierdut, surprinzător, pe terenul celor de la Annecy (locul 14 din 20), iar Metz a profitat, învingând Sochaux afară, după o partidă pe muchie de cuțit, scor 1-0.

După aceste rezultate, s-a făcut rocada Metz – Bordeaux, echipa lui Bölöni trecând pe 2, înaintea etapei cu numărul 38, ultima! Iar vineri seară, elevii românului au încheiat cu succes acest maraton fotbalistic: 3-2 cu Bastia (Sabaly 31, Maziz 55, 76 / Bohnert 68, Schur 86). Nici n-a mai contat că Bordeaux a căzut de tot, 0-1, acasă, cu Rodez. Meciul a și fost abandonat din cauza problemelor din tribune.

CLASAMENTUL FINAL DIN LIGA A DOUA FRANCEZĂ, TOP 5

1. Le Havre 75 de puncte

2. Metz 72p

3. Bordeaux 69p

4. Bastia 60p

5. Caen 59p

Bölöni și elevii săi au dat drumul la fiesta! Vor juca, în noul sezon, în Ligue 1. E a treia promovare în prima ligă franceză pentru Bölöni, el mai reușind această performanță, la începuturile carierei sale de antrenor, de două ori, cu Nancy. În CV-ul său impresionant figurează, de asemenea, următoarele trofee:

*Titlul și cupa, în Portugalia, cu Sporting Lisabona (2001-2002)

*Supercupa Portugaliei, tot cu Sporting Lisabona (2002-2003)

*Cupa Cluburilor din Golful Persic cu Al-Jazira (2007)

*Titlul (2008-2009) și două Supercupe ale Belgiei (2008, 2009) cu Standard Liege

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite