Arabul plătește, dar nu e fraier: Cazul Mbappe, culisele unui război feroce la PSG

0
Publicat:

Arabii aruncă petrodolarii cu generozitate, însă nu sunt chiar niște fraieri! În spatele fiecărui cent cheltuit de șeicii și prinții din Orientul Mijlociu există, totuși, un scop precis.

Nasser Al-Khelaifi, președinte PSG
Nasser Al-Khelaifi, președinte PSG

În cazul Qatar-ului, care a preluat Paris Saint-Germain în 2011, mutarea a fost una strategică, pentru ca Franța și Michel Platini, șeful UEFA la vremea respectivă, să sprijine candidatura micuțului stat din Golful Persic pentru găzduirea Mondialului din 2022. Ceea ce s-a și întâmplat cu succes. Între timp, Qatar Sports Investments (QSI) a cheltuit peste 1,3 miliarde de euro doar pentru transferurile realizate de PSG. Din această sumă, 180 de milioane de euro a fost costul aducerii lui Kylian Mbappé (24 de ani) de la Monaco, în 2017. La această sumă colosală – PSG a plătit mai mult pentru un singur fotbalist, Neymar, cumpărat cu 220 de milioane de euro – se adaugă salariile lui Mbappé. Care primește cam 70 de milioane de euro pe an, după ultima reînnoire a înțelegerii sale cu PSG, în 2022.

Așadar, parafrazând o celebră zicală, e clar că „arabul plătește“. Dar vrea să-și și recupereze, cât de cât, investiția. De aceea, faptul că Mbappé a anunțat că refuză prelungirea contractului său actual cu PSG, scadent până pe 30 iunie 2024, a pus clubul pe jar. Pentru că, de la 1 ianuarie 2024, când intră în ultimele șase luni de contract, internaționalul francez va fi liber să semneze cu orice echipă. Gratis, fără ca PSG să încaseze vreun eurocent! Ar fi cea mai mare pierdere din istoria fotbalului pentru un club de talia PSG.

Nasser Al-Khelaifi, „turbat“

Încă de la începutul lunii, președintele clubului parizian, Nasser Al-Khelaifi (49 de ani), a fost clar, în ceea ce privește viitorul starului său: „Dacă Mbappé vrea să rămână la PSG, iar noi vrem ca el să joace la noi în continuare, atunci trebuie să semneze un nou contract. Într-o săptămână, două, maxim. Altfel, dacă nu semnează, ușa e deschisă. Nu putem lăsa cel mai bun jucător al lumii să plece gratis“.

Și cum Mbappé n-a semnat, vineri, lotul aflat la dispoziția antrenorului Luis Enrique (53 de ani) a plecat fără el în turneul asiatic de pregătire din Coreea de Sud și Japonia. Așadar, în mod oficial, a început războiul PSG – Mbappé. Cu consecințe pentru ambele părți!

Kylian Mbappe, cel mai bun marcator din istoria PSG
Kylian Mbappe, cel mai bun marcator din istoria PSG

Ar câștiga o sumă astronomică, stând pe tușă

Într-o încercare disperată de a stinge acest conflict, PSG i-a mai dat un ultimatum lui Kylian: prelungirea contractului până pe 31 iulie, caz în care jucătorul ar reveni sub comanda antrenorului Luis Enrique. Deocamdată însă, acest deznodământ pare puțin probabil.

Ceea ce dă naștere la un scenariu șocant: un sezon 2023-2024 în care Mbappé va fi trecut pe linie moartă, fără niciun minut la PSG! Ar fi răzbunarea clubului pentru refuzul jucătorului de a-și prelungi acordul. Și n-ar fi prima dată când parizienii ar proceda așa! În 2019, când Adrien Rabiot (28 de ani) a informat PSG că nu-și va extinde contractul, el a devenit un fotbalist marginalizat, cu doar 14 apariții în campionatul francez, în stagiunea 2018-2019. Apoi, în vara anului 2019, Rabiot a semnat cu Juventus, fără ca PSG să încaseze vreun ban!

Acum, în cazul lui Mbappé, conducerea parizienilor a fost hotărâtă: niciun minut, în noul sezon, dacă fotbalistul va dori să plece gratis. Ceea ce ar însemna că, stând pe tușă, Kylian va încasa peste 100 de milioane de euro din salariu și din contractele sale de publicitate!

Revolta Sindicatului Fotbaliștilor Francezi

Problema e că Mbappé e căpitanul Franței și naționala se bazează pe el, în tentativa de a câștiga Euro 2024, turneu final care va fi găzduit de Germania. Perspectiva unui sezon întreg fără meciuri pentru Kylian, înainte de Euro 2024, a indignat Franța! Și a dat naștere unui curent puternic împotriva qatarezilor care „pompează“ bani în PSG.

Sindicatul Fotbaliştilor Profesionişti Francezi (UNFP) a și avertizat deja clubul, în legătură cu situaţia starului, spunând că excluderea sa din lot, pe motiv că n-a semnat prelungirea contractului, ar fi un șantaj de neacceptat.

Dacă la un club un jucător e lăsat pe margine, din motive care nu sunt sportive, atunci vor fi deschise proceduri. Și vor urma sancțiuni! Când e vorba de un jucător care nu e foarte cunoscut, clubul își poate justifica decizia excluderii, spunând că sportivul nu e într-o formă bună. Dar, în ceea ce priveşte cel mai bun fotbalist din lume (n.r. – Kylian Mbappé), nu poți să negi că vorbim despre o pedeapsă (n.r. – pentru refuzul prelungirii contractului)“, a spus Philippe Piat, șeful UNFP.

Cinci cluburi stau la pândă

Cum se va finaliza această telenovelă, rămâne de văzut. PSG crede că Mbappé are deja un acord în secret cu Real Madrid. Care speră să-l ia pe internaționalul francez, gratis, în vara anului viitor.

Totuși, potrivit presei internaționale, sunt deja mai multe cluburi care stau la pândă, având obiectivul de a-l transfera pe Kylian încă de acum. Vorbim despre Chelsea, Manchester United, Tottenham și chiar și Al-Hilal (Arabia Saudită). Propunerea saudiților, de 400 de milioane de euro pentru jucător și 200 pentru clubul PSG, ar fi fost deja respinsă de reprezentanții lui Mbappé.

Cert e că PSG a fixat deja prețul pentru starul său: între 160 și 180 de milioane de euro pentru un transfer imediat, astfel încât să fie recuperată măcar suma plătită pentru aducerea lui Mbappé.

Parc des Princes, arena unde Mbappe a scris istorie
Parc des Princes, arena unde Mbappe a scris istorie

Cifrele lui Mbappé la PSG

*212 goluri și 98 de pase decisive în 260 de meciuri oficiale. Kylian a devenit astfel cel mai bun marcator din istoria clubului.

*Cinci titluri, trei Cupe ale Franței, două Cupe ale Ligii și trei Supercupe ale Franței.

*115 milioane de euro ar fi încasat Kylian, la semnătură, ca bonus pentru prelungirea contractului său în vara anului 2022.

*261,8 milioane de euro ar fi valoarea de piață a jucătorului, potrivit estimărilor, dacă și-ar prelungi acum contractul cu PSG până în 2025.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite