Alexandru Dedu, preşedinte Liga Profesionistă de Handbal: „În meciul cu Polonia ne-a lipsit o minte limpede!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Dedu a găsit explicaţii pentru eşecul uimitor al României în faţa Poloniei, în optimile Mondialului de handbal feminin.

Echipa naţională de handbal feminin a ratat obiectivul impus de federaţie, clasarea între primele opt echipe ale lumii. După ce a condus tot meciul la 4-5 goluri, România a căzut inexplicabil pe final, „reuşind” să nu dea un gol preţ de 11 minute şi să piardă în cele din urmă în faţa Poloniei cu 31-29. Alexandru Dedu, fost mare jucător al echipei naţionale şi preşedinte al Ligii Profesioniste de Handbal,  a mers la cauzele eşecului.
„Adevărul”: Cum vă explicaţi dvs. eşecul cu Polonia?
Alexandru Dedu: E greu să vorbesc, e un rezultat care nu-mi convine deloc. S-a reconfirmat una dintre problemele generale pe care le avem, aceea că nu suntem în stare să ne batem până la capăt. Depunem armele mult prea repede. Şi nu e doar o tară a handbalului, din ce am observat, e o problemă de ţară. Cred că toată România are nevoie de un psiholog!
Le-am tratat de sus pe poloneze? Luciana Marin spunea înaintea partidei că vom ajunge lejer în sferturi.
Au fost mulţi optimişti înaintea partidei, dar nu asta a fost marea problemă. Necazul e că, în momentul în care a început căderea, n-a fost o minte limpede să spună „Stop! Hai să ne dezemeticim!”.
Nu e asta atribuţia antrenorului?
Este una dintre atribuţii staffului tehnic, dar nu vreau să-l scot ţap ispăşitor pe Gheorghe Tadici. Cauzele sunt mai profunde, nu stau doar într-un time-out cerut la momentul oportun. Problema majoră ţine de mentalitate, iar Polonia, cu un antrenor venit din liga a doua din Danemarca, ne-a dat o lecţie.
Ar fi o soluţie şi pentru România aducerea unui antrenor străin?
Ar putea să fie o soluţie, dar trebuie să ne aliniem prima dată la ceea ce se întâmplă în Europa, pentru că noi suntem o enclavă handbalistică pe acest continent. Suntem atipici, eu mi-aş să intrăm în tipare. Să ne educăm copiii pe această direcţie, în a duce o luptă până la capăt, să ne debarasăm de acest sentiment de suficienţă. 
Momentele acestea de blocaj mental şi de căderi pot fi rezolvate cu un psiholog sportiv în staff?
Sunt cluburi din Occident care au în staff un astfel de om, altele nu au, nu e o regulă. Dar e clar că avem nevoie de o echipă tehnică completă, în care responsabilităţile să fie împărţite în funcţie de specializări. Antrenorii români şi conducătorii au tendinţa aceasta, de a aplica „o strategie fac totum”, nu au încredere în alţi oameni. Plus că handbalul românesc se confruntă şi cu o lipsă cronică de bani, iar pentru un staff complet ai nevoie de o „farfurie” de bani.

3 Ligi ale Campionilor a câştigat Alexandru Dedu pe vremea când juca la FC Barcelona. A evoluat de 240 de ori pentru România
 

GHEORGHE TADICI, ACUZAT DIN INTERIOR

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite