Ajax, colosul prăbușit: Unul din cele mai mari cluburi ale Europei a ajuns într-o situație de neimaginat

0
Publicat:

Dacă îi ceri unui microbist să numească o echipă de fotbal din Țările de Jos, în 99% din cazuri primul răspuns va fi Ajax Amsterdam. Firește, având în vedere că această grupare a cucerit cele mai multe trofee pe plan intern.

Berghuis, cu 46 de selecții în echipa națională a Olandei, a ajuns la retrogradare cu Ajax
Berghuis, cu 46 de selecții în echipa națională a Olandei, a ajuns la retrogradare cu Ajax

În palmaresul clubului fondat pe data de 18 martie 1900, adică acum 123 de ani, figurează 36 de titluri, 20 de cupe și patru trofee de Cupa Campionilor Europeni / Champions League (1970–71, 1971–72, 1972–73, 1994–95). Desigur, Ajax n-a mai fost chiar o forță în această ultima competiție în istoria ei recentă, dar, chiar și așa, a avansat până în semifinale în 2019, practicând un fotbal încântător. Iar pe plan intern, gruparea din Amsterdam a continuat să fie „abonată“ la trofee, dovadă și cele trei titluri succesive pe care le-a cucerit în 2019, 2021 și 2022 (în 2020, campionatul a fost abandonat după runda cu numărul 26 din cauza pandemiei). Hegemonia celor de la Ajax s-a oprit la capătul sezonului trecut, când titlul a ajuns la Feyenoord. Chiar și atunci însă, „lăncierii“ s-au clasat pe 3. Așadar, nimic nu anunța dezastrul din acest sezon, cel mai negru din istoria clubului!

Ajax a început stagiunea cu Maurice Steijn (49 de ani) pe bancă, acesta fiind alesul conducerii după rezultatele bune pe care le-a avut la Sparta Rotterdam. Adică, o formație mică pe care a dus-o pe locul 6 în campionatul precedent. La Ajax însă, Steijn a dat-o în bară: 11 meciuri, 2 victorii, 4 remize, 5 înfrângeri. Golaveraj: 19-22. Iar după 3-4 cu Utrecht, acum o săptămână, clubul a renunțat la Steijn, Ajax ajungând pe mâna interimarilor Hedwiges Maduro și John van 't Schip. Degeaba însă! Continuă „hemoragia“ unui colos prăbușit. Ajax a pierdut, la mijlocul săptămânii trecute, în grupele Ligii Europa, 0-2 cu Brighton, iar apoi a venit încă un eșec în campionat, în weekend: 2-5 cu PSV Eindhoven. Ambele partide au fost în deplasare și au dus la același deznodământ: Ajax, pe ultimul loc, atât în grupa din Liga Europa, cât și în campionat!

În ceea ce privește poziția ocupată acum în Eredivisie, 18 din 18, aceasta reprezintă o premieră neagră pentru formația din Amsterdam! Vorbim însă despre o consecință firească, după o altă premieră dezolantă: cinci meciuri pierdute la rând în campionat pentru prima dată în istoria lui Ajax. Singura consolare a „lăncierilor“ e că, în acest moment, ei au două meciuri restante. Pe care, dacă le-ar câștiga, ar ajunge până aproape de locurile 10-11. E un mare dacă însă, la ce joacă Ajax la ora actuală. Motiv pentru care, inclusiv specialiștii sunt de părere că, în acest sezon, singurul obiectiv al clubului poate fi evitarea retrogradării. De când s-a înființat elita fotbalului batav în 1956, vorbim despre Eredivisie, Ajax n-a retrogradat niciodată. Acum însă, acest pericol e mai mare ca oricând!

Situații similare și în alte campionate

Nu doar în Eredivisie asistăm la căderea unui gigant. Și în Ligue 1, în Franța, avem un caz similar. Cu Lyon, de șapte ori campioana țării, ocupând ultimul loc după nouă etape în care a strâns doar 3 puncte! În weekend, partida Marseille – Lyon a fost abandonată înainte de start, deoarece autocarul oaspeților a fost atacat cu pietre de huliganii din oraș. Antrenorul italian al celor de la Lyon, Fabio Grosso (45 de ani), a fost rănit, imaginile cu el plin de sânge făcând înconjurul lumii!

În Serie A, AS Roma, echipa pregătită de Jose Mourinho (60 de ani), se zbate și ea în mediocritate. Învinsă și de Inter în weekend, scor 0-1, AS Roma ocupă acum locul 8 din 20, cu doar 14 puncte după zece etape. Lider e Inter cu 25 de puncte.

În fine, în Premier League, se vorbește tot mai apăsat despre demiterea lui Eric ten Hag (53 de ani). Olandezul, aflat pe banca lui Manchester United din iunie 2022, tocmai a pierdut și derby-ul cu City pe Old Trafford, scor 0-3. Și se prefigurează un sezon cenușiu pentru United, aflată doar pe locul 8 din 20 în Premier League, cu 15 puncte după zece runde. Aici, lider e Tottenham cu 26 de puncte.

Ajax, în premieră pe ultimul loc

1. PSV 30p

2. AZ Alkmaar 25p

3. Twente 25p

---

16. FC Volendam 7p

17. Utrecht 7p

18. Ajax 5p

*Dintre ultimele trei clasate, Volendam are 9 meciuri, Utrecht a disputat 10 partide, iar Ajax doar 8. Ultimele două clasate retrogradează direct în Eredivisie, iar ocupanta locului 16 va merge la barajul de menținere / promovare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite