A fost ucis Marco Pantani? De ce a redeschis justiţia italiană ancheta, la 10 ani de la „sinuciderea“ celebrului ciclist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 27 iulie 2014, Vincenzo Nibali devenea primul rutier italian care câştigă Turul Franţei după 16 ani de la performanţa legendarului, dar controversatului Marco Pantani, cel care era descoperit mort în 2004, într-o cameră de hotel, în urma unei supradoze cu cocaină.

În 1998, Marco Pantani, unul dintre cei mai renumiţi „căţărători“ din istoria ciclismului, câştiga atât Turul Italiei cât şi Turul Franţei, o performanţă pe care n-a mai reuşit-o nimeni de atunci. 

Anul următor însă a marcat începutul sfârşitului pentru „Pirat“.  

Exclus din Turul Italiei din cauza unor rezultate suspecte la analizele de sânge, care mai târziu s-au tradus în acuzaţii legate de EPO, aşa-numitul „dopaj al sângelui“, Pantani a căzut într-o depresie din care nu şi-a mai revenit, iar pe 14 februarie 2004 a fost descoperit mort, într-o cameră de hotel din Rimini, cauza decesului fiind o supradoză cu cocaină. 

S-a speculat că ar fi fost vorba despre o sinucidere, variantă care n-a fost crezută însă niciodată de către apropiaţi, prieteni şi, mai ales, de către Tonina şi Paul, părinţii lui Marco Pantani. 

image

Marco Pantani. FOTO: stickybottle.com

La 10 ani de la moartea rutierului, cazul a fost redeschis, în urma unei cereri depusă în urmă cu o săptămână de către familie şi bazată pe numeroase inadvertenţe şi nereguli descoperite de către apropiaţii şi avocaţii fostului ciclist în concluziile anchetei iniţiale. 

„Pantani a fost ucis” a titrat sâmbătă „Gazzetta dello Sport“, care menţionează că Parchetul din Rimini a redeschis ancheta, varianta luată acum în calcul fiind omuciderea. 

„Marco Pantani a fost lovit şi obligat să bea cocaină, amestecată cu apă“, au anunţat jurnaliştii cel mai citit cotidian sportiv din Italia. 

Această variantă pleacă de la declaraţiile lui Francesco Maria Avato, un legist celebru, în urma unei expertize medico-legale. „Marea cantitate de drog găsită în corpul lui Pantani nu ar fi putut fi luată decât dacă era diluată în apă“, a concluzionat Avato, cel care a mai contribuit la redeschiderea unui alt caz, după o perioadă îndelungată, cel al lui Denis Bergamini. 

Fotbalistul de la Cosenza a decedat în 1989, în condiţii suspecte, concluzia anchetei fiind că s-a sinucis. 

În 2013, la 24 de ani de la moartea lui Bergamini, a fost redeschisă ancheta, tot pe baza informaţiilor descoperite de către Avato, varianta de lucru a procurorilor fiind, şi în acest caz, omuciderea. 

Citeşte şi 

Ciclistul Marco Pantani, mort in urma unui atac cardiovascular

Victoria sicilianului care se luptă cu mafia: de ce e Vincenzo Nibali considerat un ciclist curat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite