Victoria sicilianului care se luptă cu mafia: de ce e Vincenzo Nibali considerat un ciclist curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vincenzo Nibali a îndepărtat spectatorii turbulenţi de pe traseul său FOTO Reuters
Vincenzo Nibali a îndepărtat spectatorii turbulenţi de pe traseul său FOTO Reuters

Italianul Vincenzo Nibali a câştigat a 101-a ediţie a Turului Franţei, în ceea ce e considerat a fi “cel mai curat succes” din ultimii 20 de ani.

Sportul murdărit de Lance Armstrong şi sute de alţi ciclişti încearcă să iasă la lumină din nou, iar succesul lui Vincenzo Nibali, un ciclist cu o reputaţie solidă, reabilitează puţin imaginea oamenilor care dau la pedale.
“Rechinul din Messina” a trecut cu un avans confortabil de urmăritorii săi şi a savurat gustul şampaniei pe Champs-Elysee, la capătul a 89 de ore, 59 de minute şi 6 secunde petrecute pe şa în ultimele trei săptămâni. A 101-a ediţie a Turului Franţei a avut puţine momente de suspans în privinţa învingătorului, succesul lui Nibali fiind facilitat de abandonurile lui Froome şi Contador. Diferenţa de peste şapte minute faţă de francezul Jean-Cristophe Peraud poate ridica sprâncene a îndoială faţă de capacitatea lui Nibali, dar nu e cazul.
Rutierul italian e considerat a fi un ciclist curat, un susţinător devotat al luptei împotriva practicilor necurate. Afirmaţia lui -. “Nu aş fi câştigat niciodată fără ajutorul agenţilor antidoping” – spune multe în acest sens. Italianul consideră că introducerea paşapoartelor biologice şi adaptarea controalelor antidoping la rapiditatea cu care se mişcă trişorii au determinat succesul său. “Cred că cei care vor să fure victorii sunt nişte hoţi şi trebuie închişi”, mai spune Nibali şi lumea e aproape convinsă că italianul nu s-a dopat. De ce aproape? Pentru că “Rechinul” face parte dintr-o echipă kazahă, Astana, condusă de oameni al căror trecut e “negru” – Alexandre Vinokurov (dat afară din Le Tour pentru dopaj), Giusseppe Martinelli (agentul lui Marco Pantani în momentul în care italianul a fost prins dopat) şi Michele Scarponi, suspendat pentru că a lucrat cu maleficul doctor Michele Ferrari.
Cum a răspuns Nibali întrebărilor legate de echipa sa? “Cred că de asta m-au adus pe mine, pentru că vroiau să-şi îmbunătăţească imaginea”.
Primul după Pantani
Vincenzo Nibali e primul italian care câştigă Turul după succesul legendarului şi totodată controversatului Marco Pantani, în 1998. “Rechinul” se alătură cicliştilor Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault şi Alberto Contador, care au reuşit să câştige toate cele trei mai tururi (Italia, Franţa, Spania). Nibali s-a impus în Turul Spaniei în 2010 şi în Turul Italiei în 2013. "Este cel mai frumos moment din viaţa mea. Nu mi-am imaginat că poate exista atâta emoţie. Este ceva unic să te afli pe podium, pe Champs-Elysee. Este mult mai frumos decât mi-am imaginat. În iarnă am decis că Turul Franţei este obiectivul meu şi zi de zi m-am pregătit pentru acest moment. Dedic această victorie echipei şi familiei mele. Abia mai pot să respir, este ceva fantastic", a spus Nibali, care este căsătorit şi are o fetiţă.
Câştigătorii Turului
General (tricoul galben): Vincenzo Nibali (Italia/Astana)
Căţărători (tricoul alb cu buline roşii): Rafal Majka (Polonia/Tinkoff-Saxo);
Pe puncte (tricoul verde): Peter Sagan (Slovacia/Cannondale);
Tineri (tricoul alb): Thibaut Pinot (Franţa/FDJ.fr);
Pe echipe: AG2R La Mondiale;
Combativitate: Alessandro de Marchi (Italia/Cannondale).

 
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite