Reţetele actriţei Audrey Hepbun şi alte detalii inedite despre viaţa sa, dezvăluite de fiul ei: „Până la şase ani, nu am ştiut că mama este star de cinema“
0
Audrey Hepburn era o femei simplă, de la ţară, căruia îi plăcea să mănânce paste cu brânză şi sos de roşii în faţa televizorului şi să facă prăjituri cu ciocolată. Acestea sunt doar câteva detalii din viaţa privată a celebrei actriţe, publicate în cartea „Audrey At Home“, scrisă de fiul său, Luca Dotti.
Luca Dotti, fiul pe care Audrey Hepburn l-a avut din al doilea mariaj, cu psihologul italian Andrea Dotti, povesteşte în cartea „Audrey At Home“ despre viaţa alături de una dintre cele mai faimoase femei din lume, mama sa. În aceeaşi carte, Dotti a compilat şi cele mai îndrăgite reţete culinare ale mamei sale, alături de o serie de fotografii de familie nedezvăluite publicului până acum, scrie revista „People“.
După cum a explicat însuşi fiul actriţei, Luca Dotti, cartea „Audrey At Home“ a fost scrisă pentru a „aduce împreună două lumi“: percepţia publicului asupra actriţei şi imaginea femeii pe care o cunoştea fiul său.
Contrar imaginii pe care lumea a construit-o în jurul actriţei – cea a unei femei foarte elegante şi cochete, desprinsă din filmele „Mic Dejun la Tiffany’s“ sau „Vacanţă la Roma“ -, fiul său, Luca Dotti, susţine că aceasta „nu trăia într-un castel în spatele gratiilor şi nu conducea o limuzină. Cel mai adesea, îi plăcea să se plimbe alături de câinele său.“
„Până la şase ani, nu am ştiut că mama este star de cinema“
„Pentru mine, mama mea era Audrey Dotti“, mai spune Luca Dotti, care până la vârsta de şase ani, nu a realizat că mama sa este un star de cinema internaţional: „Nu am realizat niciodată că ea a fost Audrey Heburn. N-am ştiut că era vedetă de cinema. Îl privea mereu pe tatăl meu de parcă el ar fi fost în centrul atenţiei.“
În „Audrey At Home“ (foto dreapta), Luca Dotti creionează portretul unei femei simple, care era mult mai fericită în confortul propriului cămin decât pe orice platou de filmare din lume. „Pentru presă, acest lucru a fost de neimaginat“, a completat Luca.
Inspiraţia scrierii acestei cărţi, a mai povestit Luca Dotti, a pornit de la un carneţel plin cu reţete culinare şi tot felul de notiţe, pe care fiul actriţei l-a găsit în bucătăria mamei sale. „(Carneţelul – n.red) datează din anii ’50, atunci când mama tocmai se măritase cu primul ei soţ şi începea să cunoască viaţa de femeie căsătorită. În mare parte, sunt reţete elaborate şi sofisticate. În cele din urmă, însă, ea gătea reţetele la care se pricepea şi care reflectau stilul şi viaţa sa“, a spus Luca Dotti, adăugând că se referă la reţetele mai simple găsite în carneţelul mamei lui.
Exemplificând o reţeteă gătită adesea de Audrey Hepbun, Dotti a făcut referire la un piure din morcovi, cartofi şi ceapă la care se adaugă carne de vită.
Audrey Hepburn gătea pentru a-şi reuni familia
Pe de altă parte, pastele simple cu brânză erau un preparat nelipsit de la petrecerile aniversare ale fiului actriţei. Un alt preparat gătit adesea de Audrey Hepburn pentru familia sa era o prăjitură cu ciocolată, despre care Dotti îşi aminteşte că era una dintre puţinele reţete de prăjituri făcute de mama sa, care era însiropată. „Mama nu şi-a dorit să exceleze în bucătărie. Îi plăcea mâncarea şi o vedea ca pe o formă de a aduce famlia împreună“, povesteşte fiul său.
Cu toate acestea, conform relatărilor din cartea „Audrey At Home“, actriţei nu-i era uşor să-şi pună în practică ideile culinare din cauza bucătăresei sale, Giovanna, despre care Dotti spune că era o femeie „mândră, poate prea mândră“. Astfel, când Hepburn voia să gătească, era destul de dificil să o convingă pe Giovanna să iasă din bucătărie: „Mama nu şi-a dorit să-i rănească orgoliul, dar aveam foarte multe de îndurat cu Giovanna, doar pentru ca mama să poată găti“.
Audrey Hepburn împreună cu soţul său, Anndrea Dotti şi fiul său, Luca Dotti FOTO „Daily Mail“

Audrey Hepbun alunga dorul de casă cu paste cu brânză şi sos de roşii
Dacă Luca Dotti ar putea să aleagă o reţetă care să simbolizeze viaţa mamei sale, aceasta ar fi pastele cu brânză şi sos de roşii, susţine acesta: „(Pastele cu sos de roşii – n.red) erau oaza ei de fericire. La ele se gândea atunci când i se făcea dor de casă“. Fiul actriţei este totuşi de părere că pasiunea mamei sale pentru această reţetă are legătură cu genele sale britanice. Astfel, crede Dotti, sosul de roşii din paste îi aducea actiţei aminte de sosul de la iahnia de fasole. „Poate că sună oribil, dar, în realitate era foarte bun. Obişnuiam să mâncăm asta în faţa televizorului, când eram numai noi doi acasă“, îşi mai amineşte Luca Dotti, care a mai spus că pentru acest preparat, mama sa folosea penne, ulei de măsline, emmentaler şi ketchup Heinz.
„Acesta este un fiu care scrie despre cineva care a fost mai mult o mama şi o soţie decât o vedetă“, a mai spus Luca Dotti.
Audrey Hepburn a murit la vârsta de 63 de ani, pe 20 ianurie, 1993, din cauza cancerului apendicular.
Audrey Hepbun, plimbându-şi câinele FOTO „Daily Mail“
