Reacţii după moartea lui Ioan Gyuri Pascu: „Bunul-simţ, modestia exagerată şi o frământare interioară au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan
Gyuri Pascu, fost membru al grupului Divertis, a murit în această dimineaţă în
locuinţa sa din Capitală, la vârsta de 55 de ani FOTO Adevărul
Ioan Gyuri Pascu, fost membru al grupului Divertis, a murit în această dimineaţă în locuinţa sa din Capitală, la vârsta de 55 de ani FOTO Adevărul

Vestea morţii lui Ioan Gyuri Pascu i-a luat prin surprindere pe artiştii cu care acesta era prieten, cu toţii exprimându-şi condoleanţele, dar împărtăşind şi poveşti cu şi despre el. Între cei care au vorbit despre Ioan Gyuri Pascu se numără Monica Anghel, Jojo, Tudor Chirilă şi Alexandru Arşinel.

Monica Anghel: „Ioan va rămâne în inima mea pentru sufletul lui de copil“ 

„S-a dus dragul meu Ioan Gyuri Pascu. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în paza lui“, a scris Monica Anghel pe Facebook. Cântăreaţa, care a colaborat mulţi ani cu Ioan Gyuri Pascu, a declarat, pentru News.ro, că artistul va rămâne pentru ea „Gyurică pe care l-a preţuit întotdeauna pentru sensibilitatea, profunzimea şi dragostea pe care o oferea necondiţionat“. „Ioan va rămâne în inima mea omul pe care l-am preţuit întotdeauna, pentru sufletul lui de copil“, a spus Monica Anghel. Aceeaşi artistă a declarat la Realitatea TV că pierduse legătura cu Ioan Gyuri Pascu în ultima vreme. „Gyuri nu s-a retras, a fost întotdeauna foarte dedicat. Aşa a fost viaţa. (...) Chiar îmi dau seama că nu am mai vorbit cu el de câţiva ani. Îmi pare rău“, a mai zis ea.

Jojo: „Era unic, un amestec exploziv de talent, carismă şi inteligenţă umană şi artistică“ 

„Ioan Gyuri Pascu nu mai este printre noi... Am aflat acum câteva minute. În astfel de momente eu întotdeauna mă blochez cumplit şi nu ştiu ce să spun... Însă am simţit să va scriu despre asta... Nu ştiu câţi dintre voi l-aţi cunoscut. Gyuri era cu adevărat special, aş putea spune unic chiar. Un amestec exploziv de talent, carismă şi inteligenţă umană şi artistică. Ioan Gyuri Pascu era unic, un amestec exploziv de talent, carismă şi inteligenţă umană şi artistică, un artist plin de viaţă şi umor, râzând cu sufletul deschis către viaţă“, a scris actriţa şi cântăreaţa Cătălina Grama, cunoscută sub numele de scenă Jojo, care a fost colegă cu actorul în grupul Divertis.

Divertis - Animale mici fără frontiere

Jojo scrie că îi este recunoscătoare lui Ioan Gyuri Pascu pentru ispiraţia şi curajul cu care a încărcat-o. „V-a bucurat de-a lungul vieţii sale pe mulţi dintre voi cu umorul lui fantastic mai ales în perioadă anilor săi la Divertis. A făcut film şi teatru, a scris şi a cântat din toată inimă cu mesaj, boem, aşa cum i-a stat lui cel mai bine. L-am preţuit şi a fost primul om cu care am avut primul schimb de replici la prima mea apariţie în cadrul grupului Divertis.  Îi datorez multe dintre personajele mele, mult din curajul şi îndrăzneală pe care le-am căpătat jucând comedie. M-a încurajat şi m-a inspirat frumos şi unic de fiecare data. Mulţumesc pentru toate momentele pe care le-am petrecut împreună, ani în şir pe platourile de filmare şi în turnee. Mulţumesc pentru capacitatea ta de ne face să râdem ore în şir, din toată inimă, că nişte copii“, a mai scris ea.

Actriţa spune că îl va păstra în suflet şi în minte pe Ioan Gyuri Pascu ca pe un om şi artist plin de viaţă şi umor, „râzând cu sufletul deschis către viaţă“. „Cerul e mai bogat acum. Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi. Să nu ne uiţi niciodată. Noi cu siguranţă nu te vom putea uita“, a mai scris Jojo. „P.S.: Gyuri a avut la un moment dat un personaj pe care îl jucă stâlcind cuvintele, pe Felix, în Felix şi Otilea. Mi-l amintesc cum spunea de multe ori în şir, «Genial, genial!». Nu îmi iese deloc asta din minte acum.... Se folosea de acest cuvânt cu mult umor pentru că era perioadă în care toată lumea îl utiliza greşit în tot felul de împrejurări. Gyuri chiar a fost genial. Din toate punctele de vedere“, a completat Jojo. 

Florin Constantin: „S-a stins un artist mare cât o ţară“ 

Florin Constantin, membru fondator al grupului Diverstis, a scris pe Facebook că odată cu decesul lui Ioan Gyuri Pascu s-a stins „un zâmbet mare cât o lume“ şi o lumânare pe care de acum încolo nu o va mai aprinde la cei vii, ci „la cei veşnici“. „Adio Gyuri Pascu! S-a stins un zâmbet mare cât o lume. S-a stins un artist mare cât o ţară. S-a stins o lumânare la cei vii şi de acum o voi aprinde la cei veşnici. Adio prieten drag, te vom urma într-o profundă tăcere, tristeţe şi singurătate pe care le-ai lăsat“, este mesajul postat pe Facebook de Florin Constantin. 

Tudor Chirilă: „Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică“ 

Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, a povestit pe Facebook cum Gyuri Pascu l-a ajutat cu lansarea primului disc al trupei. Totodată, Chirilă a scris că actorul meritat „mult mai mult“ de la carieră.  „Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică. A fost primul producător care a crezut în muzica Vama Veche şi s-a încumetat să finanţeze primul nostru disc, «Nu am chef azi». Cred că bunul simţ, modestia exagerată şi un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult. Cei apropiaţi însă (printre care, din nefericire, nu mă aflu) au fost cei mai câştigaţi pentru că s-au aflat în raza de acţiune a sensibilităţii lui. Dumnezeu să te odihnească, Gyuri“, a scris Chirilă. 

Alexandru Arşinel: „L-am respectat pentru talentul multiplu“ 

Actorul Alexandru Arşinel spune că regretă din suflet dispariţia lui Ioan Gyuri Pascu, cu care a colaborat cu acesta pe diferite scene româneşti, afirmând că l-a respectat pentru „talentul multiplu“. „Am colaborat în diferite momente ale vieţii, l-am urmărit şi l-am respectat pentru talentul multiplu de cântăreţ, actor, instrumentist, pionier de bază al unei dintre cele mai apreciate trupe umoristice, Divertis, mai ales că Divertis vine din oraşul în care am crescut eu“, a declarat Alexandru Arşinel pentru News.ro. 

Ioan Gyuri Pascu- Balada Shogunului

I.M.Nistor: „Împărtăşeam pasiunea pentru filme“ 

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat pentru News.ro că Ioan Gyuri Pascu a fost un om extrem de generos cu cei din jur şi ne vom aminti întotdeuna de el zâmbind. „L-am cunoscut pe Ioan Gyuri Pascu, am lucrat împreună la un proiect Frida Khalo, şi era un om extrem de generos cu cei din jur, foarte dornic să iasă treaba aşa cum trebuie. Împărtăşeam pasiunea pentru filme“, a zis ea.

Criticul de film a mai spus că Gyuri Pascu va rămâne în sufletele noastre „legat de grupul Divertis, acolo era locul lui, exotic“. „Va rămâne într-un cuplu cu Monica Anghel şi cu nişte emisiuni scrise, care erau un calmant după o săptămână de lucru, va rămâne în inimile noastre pentru concertele pline de căldură pe care le dădea şi cu filmele care-i erau dragi: «O vară de neuitat», de Lucian Pintilie, care l-a şi descoperit, precum şi cu «Occident», de Cristian Mungiu, care are un fler special în a-şi alege castingul“, a evocat Irina Margareta Nistor.

Ioan Gyuri Pascu a murit la 55 de ani 

Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineaţă în locuinţa sa din Capitală, la vârsta de 55 de ani. Potrivit lui Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti,  un echipaj de urgenţă s-a deplasat la domiciliul artistului în jurul orei 5 dimineaţa, artistul suferind un infarct. Au fost efectuate manevre de resuscitare timp de aproape o oră, însă fără succes, iar decesul a pronunţat în jurul orei 6.

Născut pe 31 august 1961, la Agnita, Gyuri Pascu a fost muzician şi actor, fiind membru al grupului de umor Divertis. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae.

Artistul a fost înainte de Revoluţie profesor de limba română în Bărăgan: „Îmi spuneau nebunul cu barbă de la Ulmu!“

„Am plecat în noiembrie 1989 de acolo pentru că vroiam să-mi văd de treaba asta a mea pe care o ştiam din copilărie, că o să fiu artist. Chiar dacă domnul director spunea: «Râmâi, Ioane, că eşti dascăl», eu îi răspundeam: «Nu, nu, eu sunt artist, trebuie să-mi fac menirea!». Şi după aia, când m-am dus să-şi iau cartea de muncă mi-a zis «Ioane, tu ştiai ceva!». Eu tot le spuneam că Ceauşescu n-o să trăiască o veşnicie, iar ei îmi spuneau să tac din gură“, povestea artistul într-un interviu acordat unei televiziuni locale.

Într-un interviu acordat Weekend Adevărul în 2012, actorul Ioan Gyuri Pascu a vorbit nu doar despre cariera sa, ci şi  de problemele de sănătate cu care se confrunta. 

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite