Povestea lui Raj Kapoor, cel mai mare showman de la Bollywood și un cuceritor cu fizic atipic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Da, există și un Old Bollywood, cu stelele lui de cinema care-au devenit, azi, adevărate zeități în India. Cum ar fi acest Charlie Chaplin hindus...

Raj a fost un cuceritor în filme, dar și-n viața reală Foto: profimedia
Raj a fost un cuceritor în filme, dar și-n viața reală Foto: profimedia

“Sunt vagabontul vieții mele, ca într-un film cu Raj Kapoor”, spunea Gheorghe Dinică în faimosul lui cântec, cu aluzie la unul dintre hiturile cinematografiei indiene și rolul cu care se identifică cel mai bine acest prim star internațional de la Bollywood, “Vagabondul”. Chiar dacă nu guști filmele indiene, numele lui sigur are o sonoritate cunoscută pentru tine, doar vorbim de cel considerat unul dintre cele mai mari și mai influente staruri de la Bollywood, cel mai mare showman al cinematografiei indiene, comparat ca stil de joc cu Charlie Chaplin. Păstrând proporțiile, bineînțeles.

Popularitatea lui Raj Kapoor în țările din fostul bloc sovietic, dar și în Orient și în Africa, i-a asigurat acestuia un loc în istorie, în ciuda controversei de care se lovește filmul indian, așa facil cum era el la începuturi. Și cum, pe alocuri, continuă să fie și azi.

Singurul băiat cu ochi albaștri din clanul Kapoor

Pe numele lui adevărat Shrishti Nath Kapoor, viitorul star s-a născut la 14 decembrie 1924 într-o familie de hinduși punjabi din orașul Peshawar, situat acum pe teritoriul Pakistanului. Cum aproape întreaga sa familie a avut legături cu lumea cinematografiei (frații lui, Shammi și Shashi Kapoor, fiind și ei actori, iar vărul tatălui său, Surinder Kapoor, producător de film) și cum Raj era singurul băiat cu ochi albaștri din clanul Kapoor, acest lucru trebuia exploatat cumva. Când familia lui Raj s-a mutat în orașul cinematografiei hinduse, Mumbai, a fost aproape de așteptat ca aspirantul actor să-și părăsească studiile, în adolescență, pentru a lucra ca asistent de producător într-un studio de film.

Kapoor a jucat în mai multe filme înainte de a bifa primul lui rol principal în Neel Kamal (Floarea de lotus) din 1947, alături de Madhubala, una dintre cele mai bine plătite actrițe indiene din era post-independentă a țării sale.

În Floarea de lotus, turnat în 1946, am avut primul rol principal. Primul film în care am deţinut, în afara interpretării personajului central, şi regia a fost Văpaia. Filmul acesta reflectă lupta pentru libertate în sânul familiei, împotrivirea faţă de prejudecăţi. Familia nu permite unui tânăr să devină actor. El biruie însă prejudecăţile şi ajunge un actor mare, a declarat Raj într-un interviu pentru presa românească atunci când el și soția sa au vizitat România, în 1958.

Cariera lui Kapoor a atins apogeul atunci când a regizat filmul Awara, în 1951, unul de referință pentru existența lui, cunoscut în afara Indiei cu titlul de The Vagabond, și-n care Raj a jucat alături de tatăl lui din viața reală, Prithviraj Kapoor. Interpretarea specială a lui Kapoor, dar și secvențele muzicale din film, au făcut din această producție o senzație nu numai în India, ci în întreaga lume arabă și în fosta URSS. Unul dintre cântecele de pe coloana sonoră, „Awara Hoon”, a rămas popular chiar și azi în țări în care filmul a făcut furori, precum China, Rusia, Turcia și România.

Cumva, Kapoor devenise un simbol al optimismului pentru publicul lui fidel, cel din țările socialiste, un erou cu zâmbet prostesc, dar și un romantic incurabil aflat mereu de partea binelui. Dincolo de asta, trebuie remarcat că Vagabondul a fost nominalizat chiar și la marele premiu Palme d’Or al Festivalului de Film de la Cannes și a fost inclus pe lista cu zece cele mai bune interpretări din filmele străine, de către revista Time, în 2005.

S-a iubit cu cea supranumită Liz Taylor a filmului indian

În cariera sa de o jumătate de secol și-ntr-o societate atât de conservatoare precum cea hindusă, Raj a dat naștere, totuși, și bârfelor legate de legături amoroase cu actrițe vestite ale vremurilor, precum divele Nargis Dutt (un fel de Liz Taylor indiană), Padmini sau Vyjayanthimala. Și asta deși el era însurat încă din 1946 cu Krishna Malhotra, femeia care i-a dăruit actorului cinci copii. O casnică și soție supusă, așa cum lasă să se înțeleagă în declarațiile date reporterilor români, în aceeași vizită din 1958: “Eu nu sunt decât o simplă soţie, casnică. Raj a călătorit mult, dar eu… e pentru prima oară în viaţă când plec din India”.

Raj și soția sa, Krishna
Raj și soția sa, Krishna

De asemenea, el a fost precursorul celei mai ilustre familii de film din Mumbai, supranumită „Prima familie de la Bollywood”, cu vedete de-a lungul generațiilor, cele mai recente fiind nepoții Ranbir Kapoor sau Kareena Kapoor.

La începutul anilor ‘80, Kapoor s-a îmbolnăvit de astm, iar starea lui s-a agravat odată cu vârsta. În 1988, în timp ce primea cea mai înaltă onoare din industria filmului hindus, Premiul Dadasaheb Phalke, actorul s-a prăbușit pe scenă și a trebuit să fie dus de urgență la spital. A murit o lună mai târziu, pe 2 iunie 1988, la vârsta de doar 63 de ani, după o viață trăită intens și colorat, pe ritmul muzicii indiene fără de care Bollywood-ul n-ar fi ceea ce este azi.

Foto: Profimedia, getty images, indian express

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite