Povestea neştiută a rivalităţii dintre Jose Carreras şi Placido Domingo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă împreună de zeci de ani pe scenele lumii şi îi leagă o trainică prietenie. Asta după ce o dramă a pus capăt unei adversităţi acerbe între ei. Spania fracturată de azi este, după cum bine ştim, rezultatul unor vechi animozităţi între catalani şi madrileni. Şi, din păcate, acest război surd s-a dat la toate nivelele sociale şi chiar culturale.

Pentru noi, spectatorii acestei lupte pentru autonomie a Catalunyei, pare ciudat cum doi oameni atât de talentaţi precum te­norii spanioli José Carreras şi Plácido Domin­go ar putea să se duşmănească din cauza unor motive politice. Dar da, aceasta era o stare de fapt în 1984, care s-a transformat într-una dintre cele mai notorii rivalităţi.

José Carreras este un catalan get-beget, născut pe 5 decembrie 1946 la Barcelona ca Josep Carreras şi crescut în sânul unei familii de clasă mijlocie, care s-a refugiat timp de un an în Argentina, în timpul războiului civil din Spania. Primind valorile insuflate de tatăl său, profesor la bază, şi crescut cu lecţii de pian şi canto, cu apariţii concertistice precoce şi cu studii la Conservator, tânărul Carreras s-a do­vedit a fi cel mai promiţător tenor catalan, dar şi cel mai înfocat adept al separatismului.

La fel a evoluat şi madrilenul Plácido Do­mingo, născut pe 21 ianuarie 1941 în La Barrio de Salamanca, în apropiere de capitala spani­olă, şi crescut de la 8 ani în Mexic, unde fa­milia sa conducea o companie artistică axată pe zarzuela, un gen liric-dramatic cu accente tradiţionale. Şi el a urmat pianul şi, ulterior, Conservatorul din Ciudad de México, şi a de­venit faimos pe scenele din Statele Unite.

Citeşte continuarea aici!

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite