Adidas a încetat colaborarea cu rapperul Kanye West, după comentariile antisemite ale acestuia. Cât pierde compania

0
Publicat:

Producătorul german de echipament sportiv Adidas a anunţat marţi că opreşte imediat colaborarea sa cu Kanye West, după remarcile cu caracter antisemit făcute de rapperul american în ultimele săptămâni.

Kanye West a pierdut contractul cu firma Adidas
Kanye West a pierdut contractul cu firma Adidas FOTO Profimedia

 "După o analiză aprofundată, compania a luat decizia de a pune capăt, imediat, parteneriatului cu Ye", a anunţat grupul german într-un comunicat."Adidas nu tolerează antisemitismul sau orice altă formă a discursului care incită la ură", au adăugat reprezentanţii companiei. Grupul german a anunţat marţi, de asemenea, că a decis "să pună capăt fabricării produselor" din marca Yeezy a rapperului american.

Colaborarea dintre Adidas şi starul hip-hop din Statele Unite a fost multă vreme una dintre cele mai profitabile din industria modei. Dezvoltată din 2014, colecţia de pantofi de sport Yeezy a rapperului a înregistrat un succes fenomenal şi l-a ajutat pe Kanye West să devină miliardar.

Relaţiile dintre cei doi parteneri de afaceri s-au degradat considerabil în ultimele luni din cauza mai multor acţiuni sau declaraţii controversate ale starului american. Ye (numele după care e cunoscut West din 2021) a fost suspendat pe Twitter după ce a publicat un mesaj în care afirma că îi va ataca pe evrei. Mesajul a fost de atunci şters de pe reţeaua de socializare pentru că încălca regulamentul său de funcţionare.

Rapperul a fost suspendat şi de pe Instagram. Anterior acelor mesaje, rapperul a criticat anumite iniţiative comerciale pe care Adidas le-ar fi luat fără acordul său. Compania germană a anunţat la începutul lunii octombrie că va reexamina relaţia sa comercială cu Kanye West.Rapperul purtase cu câteva zile mai devreme un tricou pe care era imprimat mesajul "White Lives Matter" la o prezentare de modă la Paris.

Compania poate pierde până la 250 de milioane de euro

Acel slogan, utilizat de extrema dreaptă din Statele Unite, deturnează numele mişcării "Black Lives Matter", care militează împotriva rasismului la care sunt supuse persoanele afro-americane.Adidas a reamintit că este "unicul proprietar al tuturor drepturilor de concepţie pentru produsele existente (...) în cadrul parteneriatului", anticipând astfel o posibilă luptă în instanță, în viitor.

Grupul german a decis, de asemenea, "să oprească toate plăţile către Ye şi firmele sale". Această decizie va avea "un impact negativ pe termen scurt, ce va fi de până la 250 de milioane de euro în profitul net" al companiei pentru anul 2022.

Săptămâna trecută, casa de modă Balenciaga a decis să pună capăt colaborării sale cu rapperul american. Kanye West, care a dezvăluit că suferă de tulburare bipolară, primise deja o interdicţie de publicare pe Instagram pentru 24 de ore în luna martie, în contextul divorţului său intens mediatizat de starleta de reality-show Kim Kardashian.   

VedetePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite