Semnificaţia titlurilor alese de HBO pentru episoadele din „Cernobîl“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cernobil foto hbo

Miniseria HBO „Cernobîl“, o ecranizare a dezastrului nuclear din 1986, este catalogată drept una dintre cele mai bune producţii de televiziune din istorie. Inclusiv titlul fiecărui episod are o semnificaţie aparte pentru poveste.

Începând cu explozia Reactorului 4 de la centrală nucleară de la Cernobîl, din aprilie 1986, producţia HBO prezintă evenimentele care au condus la tragedie, accidental în sine, dar şi gestionarea crizei ce a urmat. 

Cel mai apreciat aspect al miniseriei „Cernobîl“ este faptul că prezintă evenimentele exact aşa cum s-au petrecut, fără prea multe intervenţii artistice, iar detaliile sunt un punct-cheie, inclusiv cele strecurate în titlurile celor cinci episoade, potrivit screenrant.com.

Fiecare episod din „Cernobîl“ are un titlu care reprezintă într-un mod unic un aspect al poveştii. Titlul primului episod al miniseriei HBO se referă direct la accident, în timp ce restul titlurilor sunt ceva mai spirituale. În timp ce titlurile episoadelor 3 şi 5 sunt preluate din diverse ritualuri şi ceremonii de înmormântare specifice Bisericii Ortodoxe, titlul episodului 2 vine direct din anunţul de evacuare, în timp ce titlul episodului 4 reprezintă „preţul minciunilor“ prezentat în ultimul episod din „Cernobîl“.  

Iată ce semnificaţii au titlurile episoadelor „Cernobîl“: 

Episodul 1 – „1:23:45“: Ora exactă la care Reactorul 4 a explodat în dimineaţa zilei de 26 aprilie 1986. 

Episodul 2 – „Please Remain Calm“: Fraza „vă rugăm să vă păstraţi calmul“ este destul de comună, însă în ceea ce priveşte dezastrul nuclear de la Cernobîl, ea a fost folosită la sfârşitul anunţului de evacuare care se auzea din difuzoarele vehiculelor militare din Prîpeat. 

Episodul 3 – „Open Wide, O Earth“: Înmormântările creştine din Biserica Ortodoxă Răsăriteană conţin o slujbă care începe cu această frază, rostită pe măsură ce trupul este coborât în mormânt. Episodul 3 se încheie cu înmormântarea lui Vasily Ignatenko. 

Episodul 4 – „The Happiness of All Mankind“: Nu este vreun secret că Uniunea Sovietică era obsedată de propagandă, motiv pentru care în sate ar fi existat bannere cu această frază. Acest detaliu a fost dezvăluit de unul dintre lichidatorii de la Cernobîl (personalul civil şi militar chemat să se ocupe de consecinţele dezastrului nuclear – n.red.). 

Episodul 5 – „Vichnaya Pamyat“: La fel ca în cazul episodului 3, titlul ultimului episod este luat dintr-un ritual de înmormântare. La finalul ceremoniei din biserică, corul cântă „Veşnica pomenire“ de trei ori. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite