CNA a amendat Antena 1 cu 20.000 de lei, pentru limbajul Narcisei Guţă şi povestea unei bătrâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Gherghe,
prezentatoarea „Acces Direct“ şi-a expus părerea cu privire la
reclamaţiile CNA FOTO Arhivă
Simona Gherghe, prezentatoarea „Acces Direct“ şi-a expus părerea cu privire la reclamaţiile CNA FOTO Arhivă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze Antena 1 cu suma de 20.000 de lei, pentru o emisiune „Acces direct“ în care Narcisa Guţă a folosit un limbaj injurios, dar şi pentru o ediţie ce a prezentat povestea unei bătrâne care vinde zarzavat în piaţă, arată Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe reclamaţii privind emisiunea „Acces direct“ de la Antena 1, ediţiile din 21 mai, 17 şi 22 iunie.

Astfel, în ediţia din data de 21 mai a emisiunii „Acces direct“, în intervalul orar 17.28 - 18.31, a fost dezbătut în direct subiectul referitor la neînţelegerile dintre Narcisa Guţă şi mama acesteia, precum şi la conflictul dintre Nicolae Guţă şi soacra sa. A fost difuzat un material video înregistrat (titrat pe ecran: „Culise Un Show Păcătos“), care a surprins conflictul dintre Narcisa Guţă şi mama acesteia. Cele două femei şi-au adresat cuvinte jignitoare şi s-au acuzat reciproc: Narcisa Guţă a îndemnat-o pe mama sa să îşi vândă organele, iar mama şi-a acuzat fiica de faptul că a lăsat-o să cerşească în loc să aibă grijă de ea. În timpul materialului video au fost cenzurate 14 expresii licenţioase.

Pe parcursul emisiunii, invitaţii au discutat despre neînţelegerile dintre mamă şi fiică care au fost generate de relaţia Narcisei cu Nicolae Guţă. La discuţie a participat şi Florentina, sora Narcisei Guţă, prin transmisiune directă de la Focşani. În timp ce subiectul a fost dezbătut în studio, pe ecran s-au derulat imagini în buclă cu mama Narcisei Guţă cerşind în faţa unei biserici.

De asemenea, în emisiunea „Acces direct“ din 17 iunie, în intervalul 18.03 - 18.28, a fost dezbătut cazul unei femeii din localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi, care, de două-trei ori pe săptămână, vine în Bucureşti să vândă legume şi zarzavaturi, la colţ de stradă, în zona Pieţei Trapezului şi care în repetate rânduri a fost sancţionată de poliţiştii locali pentru acte de comerţ stradal neautorizat.

Pe parcursul emisiunii nu a fost exprimat niciun punct de vedere al vreunui reprezentant al Poliţiei locale.

Totodată, au fost difuzate imagini filmate cu telefonul mobil în timpul intervenţiei poliţiştilor locali în cazul femeii care vindea legume şi zarzavaturi fără autorizaţie. Unele imagini au fost însoţite de menţiunea „Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii“. În imaginile respective apare şi o poliţistă despre care invitata Mara Bănică a spus „Doamna Ana Pauker asta; un munte de femeie... Cred că nici nu trece probele sportive la Poliţie că stă... Uitaţi-vă în ce hal... Îi era foame... A prins evazionistul şef al României, fraţilor... Femeie cu copii acasă... Nu ţi-e ruşine, cucoană?; Gardian de Auschwitz“.

Prezentatoarea Simona Gherghe a făcut referire la faptul că persoanele care vând diverse produse nu mai au loc în pieţe din cauza samsarilor sau nu îşi permit să îşi închirieze o tarabă, astfel că trec prin aceeaşi experienţă umilitoare, cu poliţişti locali care le smulg de pe stradă, le iau marfa, le dau amenzi peste amenzi, care se adună cu zecile de milioane.

De asemenea, în ediţia din 22 iunie a emisiunii „Acces Direct“ s-a discutat despre cazul unui bărbat care nu şi-a mai văzut fiica, în vârstă de opt ani, de opt luni, deoarece aceasta a fost scoasă din ţară de mama sa, fără acordul lui. Tatăl copilului a fost invitat în platoul emisiunii.

În privinţa acestei emisiuni, s-a reclamatul faptul că nu s-a protejat identitatea minorului în cauză, iar, pe parcursul discuţiilor pe acest subiect, pe ecran au fost difuzate, în mod repetat, mai multe fotografii în care bărbatul apare alături de un copil. Faţa minorului nu a fost blurată. Totodată, s-a reclamat faptul că mama şi bunica minorului au fost calomniate şi că le-au fost aduse acuzaţii grave. În timpul emisiunii nu a fost solicitat punctul de vedere al mamei, al bunicii minorului şi nici al vreunei autorităţi în domeniu.

La şedinţa CNA de marţi a fost prezent avocatul Antena 1, Daniel Ionaşcu, care a menţionat că a venit „cu obrazul întors“ la CNA şi le-a cerut clemenţă membrilor Consiliului.

„Ajutaţi-ne să nu mai greşim“, le-a spus acesta membrilor CNA.

Discursul său despre cele trei emisiuni analizate a fost unul destul de lung, drept pentru care, la finalul acestuia, membrul CNA Radu Herjeu i-a spus: „Cu cât sunteţi mai concis, cu atât veţi fi mai eficient“. Totodată, a sfătuit realizatorii postului să evite să mai invite în emisiuni persoane pe care nu le pot ţine sub control.

După discuţii îndelungate, Valentin Jucan, care a spus că în acest caz este vorba despre un „mahalagism ordinar“, a propus amendarea televiziunii Antena 1 cu suma de 20.000 de lei, pentru emisiunea cu Narcisa Guţă, care încalcă art. 39 (2) din Legea Audiovizualului - „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective“ -, şi pentru emisiunea cu bătrâna care vinde în zarzavat în piaţă, care încalcă art. 40 (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă“.

Membrii CNA prezenţi la şedinţa de marţi - Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu - au votat în unanimitate amendarea televiziunii Antena 1 cu suma de 20.000 de lei.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite