Decizia CNA în cazul celor două piese ale Deliei: „«Bun e vinul ghiurghiuliu» nu doar că îndeamnă la băut, dar spune şi ce vin şi cum trebuie băut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat marţi, 15 septembrie, videoclipurile a două melodii interpretate de Delia, „Da, mamă“ şi „Cum ne noi“, hotărând că nu se impune nicio măsură în aceste cazuri şi pot fi difuzate în continuare la televizor şi radio. Decizia vine după ce forul a primit o serie de reclamaţii din partea telespectatorilor care acuză că versurile „incită la consumul de alcool“ şi conţin „conotaţii sexuale evidente“.

În cazul melodiei „Da, mamă“, o telespectatoare a transmis CNA o reclamaţie potrivit căreia piesa incită adolescenţii să consume alcool, iar „conţinutul versurilor e total needucativ.“

„Este o melodie care incită la consumul de alcool în rândul adolescenţilor, mesajul fiind acela că dacă suferi din dragoste trebuie să îţi îneci necazul în băutură şi să te îmbeţi ca să uiţi“, se arată într-o altă reclamaţie, citată de Paginademedia.ro. În ceea ce priveşte melodia „Cum ne noi“ au fost reclamate „conotaţiile sexuale evidente“ din versuri.

De asemenea, CNA a analizat şi un videoclip semnat de Corina, „Fete din Balcani“, reclamată pe motiv că „versurile melodiei sfidează decenţa şi bunul simţ, iar dincolo de asta, videoclipul elaborat pentru această piesa nu face decât să completeze imaginea de ansamblu ridicând vulgarul la rang de cinste.“ 

Totuşi, membrii CNA au decis că în aceste cazuri nu se impune nicio măsură, fapt pentru care cele trei melodii pot fi difuzate în continuare de televiziuni şi radiouri, notează şi Mediafax. 

În timpul discuţiilor, membrul CNA Valentin Jucan i-a întrebat pe colegii săi ce pot face, de exemplu, în cazul melodiei „Bun e vinul ghiurghiuliu“, a Mariei Tănase, „care nu doar că îndeamnă la băut, dar spune şi care vin, când trebuie cules şi cum trebuie băut?“

Membrul CNA Dorina Rusu a spus că, din punctul său de vedere, cele trei melodii reclamate ar trebui interzise de la difuzarea la TV şi radio, precizând însă că membrii CNA nu le pot interzice şi pe internet, acolo unde le ascultă adolescenţii.

„Nu facem decât să atragem atenţia. Prefer să le lăsăm aşa“, a spus şi membrul CNA Monica Gubernat. Pe de altă parte, membrul CNA Radu Herjeu a spus că sunt difuzate în prezent melodii, în limba engleză, care ar putea pune mai multe probleme decât cele trei care au fost reclamate la Consiliu.

La rândul său, membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că membrii Consiliului ar trebui să transmită măcar o recomandare în acest caz, însă, în cele din urmă, Consiliul nu a luat nicio decizie.

Piesele Deliei au fost difuzate până acum pe mai multe posturi muzicale de televiziune şi de radio, printre care Music Channel, ZU TV, UTV, MTV România, Kiss FM, Radio 21, Radio Zu, Pro FM şi Europa FM.

Single-ul „Da, mamă“ a depăşit paragul de un milion de vizualizări pe Youtube la doar o zi de la lansare, în timp ce „Cum ne noi“ a devenit, în luna iunie, prima piesă în limba română care a depăşit 15 milioane de vizualizări pe aceeaşi platformă online. Ambele piese, compuse de Carla’s Dream, au fost incluse în Top 10 MediaForest România.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite