Câteva state arabe cer Netflix să scoată de pe platformă conținutul gay. În unele dintre aceste țări, homosexualitatea se pedepsește cu moartea

0
0

Statele arabe din Golful Persic au solicitat platofrmei de streaming Netflix să elimine „conținutul ofensator“, vizând programele care portretizează persoane gay.

„Din nou singur“, un serial recent Netflix, spune povestea unui cuplu gay FOTO Profimedia
„Din nou singur“, un serial recent Netflix, spune povestea unui cuplu gay FOTO Profimedia

O declarație comună emisă în numele unui comitet al Consiliului de Cooperare din Golf  arată că unele programe „contravin valorilor și principiilor islamice“, relatează Associated Press.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au preluat declarația în mod oficial. Cele două state, alături de Bahrain, Kuweit, Oman și Qatar, formează Consiliul celor șase națiuni.

Deși în declarație nu s-a folosit termenul „homosexualitate“, televiziunea de stat saudită a difuzat un interviu cu un „consultant comportamental“, care a descris serviciul de streaming Netflix drept un „sponsor oficial al homosexualității“.

Totodată, televiziunea a  difuzat o scenă din animația, „Jurassic World: Camp Cretaceous“, în care două femei se sărută, dar imaginile au fost blurate, și a sugerat că Netflix ar putea fi interzis dacă un astfel de program ajunge să fie vizionat de copiii din regat.

Această mișcarea vine după ce țările din lumea musulmană au interzis, în iunie, cel mai recent film animat al Disney, „Lightyear“, din cauza unei scene în care două personaje feminine par să se sărute.

Ulterior, serviciul de streaming Disney+ a precizat: „conținutul disponibil ar trebui să se alinieze cu cerințele locale de reglementare locale“ (din țările arabe din Golful Persic – n.r.).

Netflix nu a făcut încă nicio declarație publică. În trecut, platforma a limitat conținutul distribuit în Arabia Saudită.

Tortură, castrare, pedeapsa cu moartea

În multe țări islamice, homosexualtatea este considerată un păcat major, dar și o infracțiune, astfel că se aplică pedepse dure cu închisoare. 

Pedepsa cu moartea este prevăzută în anumite regiuni sau în anumite comunităţi religioase din Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Există unele execuții confirmate. Totodată, se aplică pedepse precum închisoarea, castrarea chimică, bătaia cu biciul, tortura, amenzile.

TV


Ultimele știri
Cele mai citite