Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Clasamentul a fost dat peste cap de votul publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra cu melodia „Stefania”, care a primit din partea publicului 439 de puncte,  şi un total de 631 de puncte. În prima semifinală a competiţiei, reprezentanţii Ucrainei au făcut ca toată sala să aplaude în picioare.

În acest an, Ucraina a avut cel mai puternic sprijin. Nu doar locuitorii din alte ţări au votat pentru Ucraina, ci şi migranţii care au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din cauza războiului declanşat de Rusia.

De altfel, votul telespectatorilor a răsturnat votul juriilor naţionale. Ucraina a beneficiat de sprijinul cel mai puternic al telespectatorilor (439 puncte), urmată de Republica Moldova (239 puncte) şi Serbia (225 puncte). 

La această ediţie au existat diferenţe uriaşe între votul juriilor naţionale şi votul telespectatorilor. 

Votul telespectatorilor: Marea Britanie 183 puncte, Suedia 180 de puncte, Spania 228 puncte, Ucraina 439 puncte, Portugalia 36 puncte, Grecia 57 puncte, Italia 110 puncte, Olanda 42 puncte, Australia 2 puncte, Azerbaidjan 3 puncte, Serbia 225 puncte, Elveţia 0 puncte, Belgia 5 puncte, Polonia 105 puncte, Estonia 98 puncte, Armenia 21 puncte, Norvegia 146 puncte, Lituania 93 puncte, Cehia 5 puncte, Moldova 239 puncte, România 53 puncte, Finlanda 26, Islanda 10, Franţa 8 puncte, Germania 6 puncte

Votul juriilor din cele 40 de ţări votante: Primele trei locuri au fost Marea Britanie 283, Suedia 258 şi Spania 231 puncte. România s-a clasat, în urma votului juriilor pe locul 21 (12 puncte), iar Moldova pe 20 (14 puncte). Clasamentul final a plasat România pe locul 18, cu 64 de puncte, iar Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. 

Juriile din Polonia, Lituania, România, Letonia şi Moldova au dat maximul de 12 puncte pentru reprezentanţii Ucrainei. 

Orchestra Kalush nu numai că a reprezentat demn ţara la competiţie, dar a povestit şi despre ce se întâmplă cu adevărat acum, în Ucraina. Mai mult, Orchestra Kalush, imediat după prestaţia sa din finală a cerut  salvarea apărătorilor fabricii Azovstal şi Mariupol

„Vă rugăm, ajutaţi Ucraina, ajutaţi Mariupol. Ajutaţi Azovstal chiar acum!”, a spus solistul trupei, la finalul reprezentaţiei în concursul Eurovision 2022 care se desfăşoara sâmbătă seara la Torino, Italia.

Toate acestea au fost transmise în direct la competiţie în multe ţări din întreaga lume. Câţiva alţi participanţi, inclusiv Islanda şi Germania, şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în cuvinte şi în alte moduri.

Este demn de remarcat faptul că mama solistului Oleg Psyuk, ai cărui ochi au fost afişaţi pe ecran în timpul performanţei lor din finală, nu a fost lăsată deoparte. Mai mult, la început această melodie i-a fost dedicată, iar după o invazie, Psyuk a remarcat că acum acest hit este dedicat tuturor mamelor care îşi protejează copiii de ororile războiului.

Mesajul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă victoria ţării sale la Eurovision, legând-o de invazia rusă, scriind pe pagina sa de Facebook: "Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa".

„Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!", a adăugat el.

"Mulţumesc Kalush pentru victorie, şi tuturor celor care ne-au votat! Sunt sigur că corul nostru victorios în lupta împotriva inamicului nu este departe. Slavă Ucrainei!", şefului statului.

Ce se ştie despre Orchestra Kalush
Orchestra Kalush este o trupă de rap ucraineană, fondată în 2019. Trupa îi include Oleg Psyuk - fondator şi solist, Igor Didenchuk - multi-instrumentist şi MS Kilimmen. Trupa a fost numită după Kalush, oraşul natal al lui Oleg Psyuk.

Pe 12 februarie 2022, Orchestra Kalush a concurat pentru dreptul de a reprezenta Ucraina la Eurovision 2022 cu piesa Stefania. În finala selecţiei naţionale, lotul a ocupat locul doi cu 14 puncte (6 din juriu şi 8 din public), dar Alina Pash, care a câştigat selecţia, a refuzat să participe la concurs. Pe 22 februarie 2022, participarea Orchestrei Kalush la Eurovision-2022 a fost confirmată oficial.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite