Bjork, nou album de studio: „Fossora“ AUDIO

0
0

După un precedent album dedicat aerului şi senzaţiei de plutire, "Utopia", cântăreaţa islandeză Bjork a lansat vineri un nou material discografic, "Fossora", conectat la pământul strămoşilor ei şi care se inspiră din stilul ce i-a marcat debutul în muzică, informează AFP.

Bjork Fossora

Bjork, fosta solistă a trupei The Sugarcubes, a anunţat la sfârşitul lunii august pe reţelele de socializare noul ei disc, lansat în această vineri. "Fiecare album începe mereu cu un sentiment pe care eu încerc să îl sculptez în sunet, iar de această dată acel sentiment s-a aşezat pe pământ şi mă face să-mi înfig picioarele în sol", a declarat vedeta islandeză.

În 2017, albumul "Utopia" conţinea sunete de flaut şi de harpă, promovând senzaţia de plutire, ca şi cum artista dorea să se ridice în aer pentru a se îndepărta de un divorţ dureros.

"Fossora", al 10-lea album de studio lansat de Bjork, are un titlu care se inspiră din verbul latin "a săpa" şi se inspiră din vibraţiile pământului islandez în care a fost înmormântată mama artistei. Decedată în 2018, ea a fost evocată în două piese - "Ancestress" şi "Sorrowful Soil".

Mama artistei era o activistă ecologistă şi, după moartea ei, copiilor cântăreţei Bjork le revine sarcina de a se îngriji de natura islandeză. Fiul ei, Sindri, este prezent în corul care cântă în piesa "Ancestress", iar fiica ei, Isadora, apare în corul piesei "Her Mother's House".

Din punct de vedere muzical, liniştea ce pare să înconjoare anumite fragmente din "Fossora", prin instrumente de suflat şi cu coarde, este busculată de un ritm aspru, care face trimitere la scoarţa terestră.

Sextetul de clarinet care poate fi auzit în cântecul "Atopos", care deschide noul album, îi duce pe ascultători pe o pistă falsă, întrucât Bjork nu prelungeşte prin acest album turneul orchestral acustic pe care l-a susţinut recent. După al treilea minut al acestei piese, ritmul devine mult mai impunător, iar cântecul conţine accente clare de "gabber", un curent al stilului tehno-hardcore, care seamănă cu zgomotul produs de forjele lui Vulcan, zeul roman al focului şi al vulcanilor.

Natură "sălbatică"

Ritmuri fasonate de sintetizatoare punctează şi piesele "Fungal City" şi "Trolla-Gabba". Fanii artistei islandeze vor descoperi în "Fossora" un fel de continuare a albumului "Homogenic", considerat apogeul vedetei, atins în 1997. În urmă cu 25 de ani, Bjork dădea deja la o parte ideea unei naturi care ar fi doar romantică.

Bjork explică în detaliu piesele sale prin intermediul unui serial de podcasturi, "Bjork: Sonic Symbolism", publicat online pentru a însoţi lansarea albumului "Fossora". Ea analizează în episoade de mai puţin de 50 de minute fiecare dintre albumele sale. Confesiunile ei despre "Homogenic" se potrivesc ca o mănuşă pentru "Fossora", afirmă jurnaliştii de la AFP.

"Detest clişeele despre Islanda şi detest să fiu comparată cu un elf", declara ea. Bjork, care este şi actriţă, remarcându-se în special în filmul "Dancer in the Dark", refuză orice "sentimentalism" asociat unei naturi pe care ea o vede înainte de toate ca fiind "sălbatică". Pentru "Homogenic", ea a dorit o muzică presărată de "ritmuri vulcanice, mai tehno". La fel se întâmplă şi pe noul ei album, mai ales în piesa care dă titlul noului disc, "Fossora".

Pentru coperta acestui album, Bjork a evitat capcana facilităţii şi nu a folosit imaginea vulcanilor pentru a celebra pământul islandez sau rădăcinile sale pentru a ilustra legăturile de familie. Îmbrăcată ca o eroină din producţii fantasy, artista apare pe copertă, iar picioarele ei par că se înfig într-un sol plin cu ciuperci feerice.

Acea imagine evocă spiritul poveştilor fantastice în care creaturi ale pădurii trăiesc în case-ciupercă. Coperta face trimitere la piesa "Fungal City". Prin asociere de idei - cea a ciupercilor haluginogene -, Bjork combină un imaginar psihedelic cu stilul hippy. După divorţul părinţilor ei, artista islandeză şi-a petrecut o parte a copilăriei trăind în comunitatea hippy a mamei sale.

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite