VIDEO Premieră: „Joc riscant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justin Timberlake, Gemma Arterton şi Ben Affleck în "Joc riscant"     FOTO Odeon Film
Justin Timberlake, Gemma Arterton şi Ben Affleck în "Joc riscant"     FOTO Odeon Film

Astăzi este premiera filmului „Joc riscant”, o poveste cu poker, infracţiuni online şi imagini din paradisul numit Costa Rica. Justin Timberlake, Ben Affleck şi Gemma Arterton au rolurile principale în acest joc cinematografic riscant.

Producătorii de la „Runner Runner - Joc riscant” au pus pe masa de joc un scenariu mediocru, în care suspensul e destul de previzibil, trei vedete ca Justin Timberlake, Ben Affleck şi Gemma Arterton şi un buget rezonabil. Din păcate, n-au făcut o alegere bună pentru regizor. Brad Furman a realizat un film submediocru, adică nu numai că n-a reuşit să repare punctele slabe ale scenariului, ci a stricat şi ce mai rămăsese.

Scenariul este scris de un tandem cu oarece experienţă în genul acesta de poveşti cu jucători şi risc asumat. Brian Koppelman şi David Levien s-au specializat pe poveşti din lumea pokerului, cu personaje cărora le place să rişte în orice fel de joc. Ei au creat poveştile din „The Rounders - Quinta Royală”, regizat de John Dahl, cu Matt Damon şi Edward Norton, sau „Ocean’s Thirteen”, filmul regizat de Steven Soderberg, cu George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon şi gaşca. Numai că, dramaturgic vorbind, acţiunea era mai bine susţinută, iar regizorii au adus un plus artistic.

În „Joc riscant”, povestea e cam ţesută cu aţă albă, iar evoluţia dramatică a personajelor nu e deloc surprinzătoare, toată lumea din sală ştie ce se va întâmpla. Pe scurt, Richie Furst (Justin Timberlake) este masterand la Princeton şi mai recrutează clienţi pentru jocuri online. Are nevoie de bani pentru taxele şcolare. Richie fusese broker pe Wall Street, înainte de 2008, iar tatăl era un cartofor cunoscut, cu datorii la toate casinourile din Las Vegas. Eroul nostru vrea să-şi depăşească problemele din trecut, dar taxele la Princeton sunt mari, aşa că decide să-şi rişte toţi banii într-un singur joc de poker online. Pierde tot şi pleacă în Costa Rica, acolo unde e sediul firmei lui Ivan Block (Ben Affleck), care e responsabilă de înşelătorie. Block îşi cere scuze pentru greşeala unui angajat, returnează banii şi-l lămureşte pe tânărul jucător să lucreze pentru el.Richie începe să câştige foarte mulţi bani, îşi cheamă vreo doi prieteni matematicieni care să facă programare şi se insatalează în afacere. Îi cade cu tronc asociata lui Block, Rebecca (Gemma Arterton). Toate bune şi frumoase, pline de culoarea tropicală din Costa Rica, ca un poster turistic. Fostul student este acum „un tânăr de succes”, cu toate accesoriile necesare, de la haine elegante la maşini luxoase, de la grămezi de bani la iubita cea frumoasă. Gemma Arterton are mai mult un rol decorativ în poveste.

Numai că imaginea face un flip şi ies la iveală înşelăciunea şi agresivitatea criminală a lui Block, care are un rezervor cu crocodili, pe care îi hrăneşte în fiecare seară. Vedem şi care e rolul acelor crocodili în poveste. Scena e destul de ridicolă.

Mai intră în peisaj un agent FBI (Anthony Mackie) care vrea să-l determine pe Richie să-i dea informaţii despre Block. Agentul Shavers are un rol pe muchie de cuţit, nu ştii dacă nu cumva e şi el un poliţist corupt. Block îl foloseşte pe tatăl cartofor (John Heard) pentru a păstra controlul asupra fiului, care începe să înţeleagă cum funcţionează afacerea.

Justin Timberlake, care până acum şi-a ales cu grijă proiectele cinematografice, face un pas înapoi în cariera lui actoricească. După rolurile secundare, dar foarte bune din „Social Network - Reţeaua de socializare” sau „Bad Teacher - Profă rea, dar buuună”, Justin a primit roluri principale în filme ca „Friends with Benefits - Prietenie cu folos” sau „In Time - În timp” şi s-a manigestat cu talent. În decembrie va fi premiera filmului „Inside Llewyn Davis”, scris şi regizat de Ethan şi Joel Coen, unde Justin Timberlake are un rol secundar foarte bun, aşa că vom şterge din memorie rolul din „Joc riscant”.

În ceea ce-l priveşte pe Ben Affleck, nu e la prima cacealma artistică, mai are în filmografie eşecuri ca „Gigli” sau „Daredevil”. Affleck a simţit gustul victoriei în 2013, când Academia Americană de Film i-a acordat Oscar pentru cel mai bun al anului - „Argo”, pe care l-a regizat şi în care a jucat. Din fericire, este un foarte bun scenarist şi regizor, iar ca actor ar eroluri memorabile, ca acelea din „HollywoodLand” sau „The Town - Oraşul ”, film pe care l-a şi regizat. Acum e pe platourile de la „Gone Girl”, în regia lui David Fincher, şi se pregăteşte pentru „Batman vs. Superman”, cu regizorul Zack Snyder.

„Runner Runner - Joc riscant” are o mare problemă legată de regie. Brad Furman nu e la debut în lungmetraj, a regizat „The Take - Răzbunare fără limite”, cu John Leguizamo, şi „The Lincoln Lawyer - Avocatul din limuzină”, cu Matthew McConaughy, ambele salvate de actori. În filmul de acum sunt multe secvenţe de umplutură, cum e aceea de la prima petrecere unde ajunge Richie. Eroul priveşte cu uimire în jur, iar noi vedem, aproape un minut, multe lumini colorate şi animale gonflabile, ca în filmele de amatori.

„Aşa sunt afacerile cu jocuri din Costa Rica, uneori mai iei câte un pumn în faţă”, zice Block după ce Richie ia bătaie în locul lui, de la nişte mafioţi locali, nemulţumiţi de mita prea mică. Se pare că şi filmul este un joc riscant, dacă nu ai toate cărţile bune.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite