FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Eroii monumentelor“, filmul „profund frustrant şi dezamăgitor“ al lui George Clooney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eroii monumentelor/ The Monuments Men“, filmul în care George Clooney a îmbrăcat hainele de regizor, scenarist şi actor, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Drama „Eroii monumentelor/ The Monuments Men“ este bazată pe o poveste adevărată ce se regăseşte în paginile romanului „The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History“, scris de Robert M. Edsel. 

Acţiunea filmului este plasată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când un număr de şapte directori de muzee, artişti, curatori şi istorici de artă merg pe front pentru a salva capodoperele artistice ale lumii din mâinile lui Hitler şi pentru a le înapoia proprietarilor de drept. 

image

Actorii John Goodman, Matt Damon, George Clooney, Bob Balaban şi Hugh Bonneville FOTO 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation

Aşa se face că cei şapte protagonişti se angajează într-o cursă de salvare a 1000 de ani de cultură, misiune în care aceştia sunt dispuşi să-şi rişte vieţile pentru a proteja marile comori ale lumii. 

„Vom lupta pentru cultura noastră şi pentru modul nostru de viaţă. Dacă distrugi o întreagă generaţie de cultură, este ca şi cum nu ar fi existat. Asta este ceea ce Hitler îşi doreşte şi este singurul lucru pe care nu i-l putem permite“, aşa explică personajul principal, interpretat de George Clooney, periculoasa misiune. 

   

   

Pe lângă povestea ofertantă, pelicula se bucură şi de o distribuţie de excepţie, căci lui George Clooney i se alătură actori precum Matt Damon, John Goodman, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin, Hugh Bonneville şi Bob Balaban. 

Chiar dacă a avut la îndemână o poveste interesantă şi unii dintre cei mai importanţi actori ai Hollywood-ului, Clooney nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor, lucru ce nu face decât să accentueze credinţa că este mult mai potrivit în faţa camerelor de filmat.  

image

Actorii Matt Damon şi Cate Blanchett, în filmul „Eroii monumentelor“ FOTO 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation

„Eroii monumentelor“ a stârnit reacţii mixte, dar asupra unui singur lucru criticii au căzut de acord: este unul dintre cele mai slabe filme ale lui George Clooney, în calitate de regizor. 

„«Eroii monumentelor» este o comedie-dramă istorică cu o istorie foarte intrigantă, dar cu o doză de comedie care nu este amuzantă şi cu o doză de dramă care nu este întotdeauna interesantă“, a apreciat criticul Steve Pulaski, de la „Influx Magazine“.

image

Matt Damon, alături de George Clooney  FOTO 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation

Pe de altă parte, criticul Henry Fitzherbert, de la express.co.uk, este de părere că filmul este amuzant tocmai pentru că are în prim-plan o echipă formată din oameni care nu au stofă de eroi şi care nu sunt deloc potriviţi pentru o astfel de misiune. 

Chiar şi aşa, Henry Fitzherbert consideră că actorii au fost grozavi: „Distribuţia este fenomenală, mai ales Blanchett, care are la fel de puţină încredere în americanii precum are în germani. Nu e o mare operă de artă în sine, dar «Eroii monumentelor» este un tribut amuzant şi potrivit eroilor necunoscuţi, înzestraţi cu un farmec de modă veche“.

image

Actriţa Cate Blanchett, în filmul „Eroii monumentelor“ FOTO 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation

„Filmul lui George Clooney este unul profund frustrant şi dezamăgitor“, a titrat „The Independent“.

„Nu doar marile opere de artă europene lispsesc în «Eroii monumentelor», dar şi sclipirea de scenarist-regizor-actor a lui George Clooney este absentă“, notează „Variety“.

Dacă ţinem cont de recenziile primite, pelicula lui Clooney întăreşte convingerea că o distribuţie excepţională sau o poveste genială nu asigură succesul unui film, iar în cazul de faţă este cu atât mai trist cu cât George Clooney le-a avut pe ambele. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite