Filmul „Barbie” stârnește controverse în Asia. Condiția pusă de cenzorii filipinezi pentru a autoriza proiecția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cenzorii filipinezi au declarat miercuri că au autorizat proiecţia comediei hollywoodiene   „Barbie" în cinematografe, cu condiţia ca distribuitorul hollywoodian să estompeze o hartă care pare să îmbrăţişeze pretenţiile disputate ale Chinei în Marea Chinei de Sud, informează AFP, citate de Agerpres.

Superproducţia americană despre celebra păpuşă, cu Margot Robbie şi Ryan Gosling în rolurile principale, urmează să fie lansată în această ţară din Asia de Sud-Est la 19 iulie.

Comisia guvernamentală pentru examinarea şi clasificarea filmelor şi emisiunilor televizate a declarat că autorizează difuzarea filmului după ce a examinat filmul în două reprize şi a consultat funcţionari din domeniul afacerilor externe şi experţi juridici.

Solicitarea făcută studioului Warner Bros de la Hollywood

Beijingul revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, unde alte ţări din Asia de Sud-Est, printre care Filipine, Malaysia şi Vietnam, au pretenţii concurente.

După interzicerea filmului în Vietnam din cauza unor scene în care apare o hartă pe care pare să fie desenată aşa-numita linie din nouă puncte'' („nine-dash line''), pe care China o foloseşte pentru a-şi justifica pretenţiile teritoriale disputate în Marea Chinei de Sud, săptămâna trecută, cenzorii filipinezi au început să examineze și ei comedia „Barbie". 

FOTO Warner Bros
FOTO Warner Bros

Dar, după ce au urmărit filmul „cu meticulozitate", cenzorii filipinezi au declarat că pe hartă nu este reprezentantă „linia din nouă puncte", ci itinerariul călătoriei imaginare a lui Barbie în „lumea reală", a explicat comisia de cenzură într-un comunicat.

Cenzorii au declarat într-o scrisoare separată adresată unui senator filipinez care criticase filmul pentru „încălcarea drepturilor pescarilor filipinezi", că au solicitat studioului Warner Bros de la Hollywood să „estompeze" punctele controversate de pe hartă.

Potrivit cenzorilor, punctele desenate „în maniera unui copil" apar în mai multe locuri pe harta teritoriilor care ar trebui să reprezinte Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia. Eu au găsit doar opt puncte pe harta care ar fi trebuit să arate "Asia".

„În plus, Filipine, Malaezia şi Indonezia nu sunt vizibile pe hartă", a precizat comisia în aceeaşi scrisoare, datată 11 iulie şi transmisă presei.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite