Postarea selfie-urilor pe Facebook dă în vileag trăsături antisociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postarea selfie-urilor pe reţelele de socializare demască trasături antisociale FOTO medicalnewstoday.com
Postarea selfie-urilor pe reţelele de socializare demască trasături antisociale FOTO medicalnewstoday.com

Bărbaţii care postează multe selfie-uri pe reţelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Instagram, prezintă tendinţe pronunţate către narcisism şi psihopatie, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetare din cadrul Universităţii de stat din Ohio.

În contextul avântului pe care l-a luat moda selfie-urilor, un grup de cerectători de la Universtiatea de stat din Ohio a decis să investigheze ce se ascunde în spatele acestui mod de comunicare, informează Medical Xpress.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au realizat un studiu care a implicat 800 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, pe care i-au rugat să răspundă online la o serie de teste şi chestionare care vizau trăsături narcisiste şi psihopatice. De asemenea, participanţii au precizat care le sunt obiceiurile de postare a selfie-uror pe reţelele de socializare şi anum cât de des postau şi dacă prelucrau în orice fel imaginea înainte de publicare.

În urma comparării proporţiei dintre numărul de selfi-uri cu numărul de fotografii cu ceilalţi postate online, cercetătorii au concluzionat că bărbaţii care publicau mai multe fotografii cu ei decât cu alte persoane au obţinut scoruri mult mai ridicate la testele privind narcisismul şi tendinţele psihopatice.

O altă constatare a fost aceea că bărbaţii care prelucrau selfie-urile înainte de a le posta au obţinut rezultatele cele mai mari doar în ceea ce priveşte  narcisismul, psihopatia nefiind legată de editarea fotografiilor.

Persoanele cu tendinţe psihopatice sunt, de regulă, impulsive şi nu au răbdare să editeze imaginile. Ei le postează imediat, ca să se vadă, specifică autorii studiului.

Prelucrarea fotografiilor s-a corelat cu tendinţa persoanelor de a se privi ca pe nişte obiecte - self-objectivation - , un concept studiat foarte rar în cazul bărbaţilor heterosexuali.

Această tendinţă se referă la aprecierea propriei persoane mai degrabă pentru aspectul fizic decât pentru alte calităţi.

Ştim că această tendinţă de obiectificare se asociază cu o serie întreagă de lucrui teribile, cum ar fi depresia şi tulburările alimentare în cazul femeilor. Odată cu intensificarea folosirii reţelelor de socializare, oricine devine îngrijorat de felul în care arată. Aceasta înseamnă că tendinţa de a se privi ca pe obiecte poate deveni o mare problemă şi în rândul bărbaţilor“, a explicat Jesse Fox, autorul principal al studiului.

Cercetătorii atrag însă atenţia că rezultatele obţinute de toţi participanţii se încadrează în intervalul considerat normal şi că nici cei cu scoruri ridicate nu au ieşit din această limită. Scorurile lor au fost doar mai mari decât media în ceea ce priveşte aceste trăsături antisociale.

Prin urmare, bărbaţii care postează online mai multe imagini cu ei nu sunt neapărat narcisişti sau antisociali, ci doar au o tendinţă către dezvoltarea acestor trăsături.

Acum echipa de cercetare desfăşoară un studiu asemănător şi pentru femei, iar rezultatele preliminare sugerează un trend similar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite