„Emoticonul“ este perceput de creier ca o faţă umană reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoticonul sau emotigrama, numit rareori şi „faţă zâmbitoare“, este o reprezentare grafică a unei feţe umane. Creierul este foarte bun în recunoaşterea feţelor activând anumite zone din cortexul occipitotemporal la vederea unei persoane. De curând, un cercetător australian a descoperit că aceleaşi zone din creier care se activează în cazul feţelor umane se activează şi în cazul „emoticoanelor“.

Creierul reacţionează la vederea „emoticoanelor“ în acelaşi mod ca la vederea unei feţe umane. Cercetătorul australian Owen Churches a devenit interesat de aceste reprezentări grafice ale emoţiilor umane atunci când a primit mai multe mesaje de la studenţii săi care cereau o prelungire a termenului de predare a unui proiect. Majoritatea mesajelor se încheiau cu o faţă zâmbitoare „:-)“, notează „Popular Science“.

Aşadar, Churches şi-a pus întrebarea dacă aceste „emoticoane“ chiar au un efect asupra oamenilor. A măsurat activitatea electrică a creierului a 20 de studenţi în timp ce le prezenta feţe umane, emoticoane şi semne de punctuaţie întâmplătoare. 

Atunci când „feţele zâmbitoare“ erau reprezentate în ordinea corectă – adică atunci când semnele de punctuaţie din care erau formate erau puse în ordinea acceptată, cu cele două puncte la stânga „:-)“ - activau în creier aceleaşi zone responsabile cu recunoaşterea feţelor. Totuşi, atunci când feţele zâmbitoare erau prezentate invers – adică cele două puncte erau la dreapta „(-:“ - în creier nu avea loc aceeaşi reacţie, fiind înţelese ca nişte simple semne de punctuaţie. În acelaşi timp, feţele umane erau recunoscute în creier chiar dacă erau prezentate cu susul în jos.

Acest lucru nu s-ar fi întâmplat înainte ca primul emoticon să fie folosit de omul de ştiinţă Scott Fahlam de la Universitatea americană „Carnegie Mellon“ în 1982. „Nu există un răspuns neural înnăscut la emoticoane, bebeluşii nu se nasc cu aşa ceva. Înainte de 1982 nu ar fi existat niciun motiv pentru care «:-)» să activeze zonele care reacţionează la feţe din cortexul cerebral, dar acum se întâmplă asta deoarece am învăţat că reprezintă o faţă. Acesta este un răspuns neuronal creat în ultima vreme, pe fond cultural. Este chiar minunat!“, spune Churches.

Emoticonul este perceput ca o faţă pentru că acum este universal recunoscut ca o versiune stilizată a unei feţe umane, cu trăsături care reprezintă ochii (cele două puncte), nasul (liniuţa) şi gura (paranteza închisă), notează cercetătorul în studiul său.


Citeşte şi:

 

Iubirea, ca tulburare a creierului. Care sunt „simptomele“

Atunci când te îndrăgosteşti, în corpul tău se produc atât de multe modificări, încât poate fi uşor comparată cu o tulburare de sănătate a organismului, arată oamenii de ştiinţă.

Facebook vrea să schimbe felul în care comunicăm. Emoticonul de mâine va fi dinamic şi va transmite emoţii :-)

Facebook vrea să schimbe modul în care oamenii socializează şi tot face acest lucru de câţiva ani. Acum, mai recent, s-a orientat spre emoticons, acele feţe care ar trebui să reflecte o stare umană. Le-a redesenat împreună cu un cercetător al emoţiilor şi crede că noile „feţe zâmbitoare" sunt viitorul.

Ce îi face pe oameni unici? O foarte mică porţiune din creier

Oamenii de ştiinţă de la Oxford au descoperit care este principalul lucru care ne deosebeşte de celelalte mamifere: o mică zonă din creier responsabilă cu planificarea şi cu luarea deciziilor.

FOTO Facebook :-) şi un artist :P de la Pixar reinventează <3 emoticonul

Facebook a introdus de ceva timp semnele grafice care substituie o stare de spirit (emoticons) şi acum vrea să le redeseneze. Reţeaua socială îi cheamă în ajutor pe Matt Jones de la Pixar şi pe psihologul Dacher Keltner pentru a-şi face un stoc proaspăt de „zâmbărici“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite