Studiu OMS: Tipurile de abuz cu care se confruntă femeile care se pregătesc să nască în spitale

Studiu OMS: Tipurile de abuz cu care se confruntă femeile care se pregătesc să nască în spitale

OMS: Din cauza abuzurilor suferite, femeile tind să îşi piardă încrederea în unităţile spitaliceştiFOTO Shutterstock

Potrivit unui studiu global realizat de OMS, femeile însărcinate care se pregătesc să nască întâmpină o serie de probleme în maternităţi. Abuzul fizic sau verbal, încălcarea dreptului la confidenţialitate, dar şi dreptului de a avea pe cineva lângă ele în momentul naşterii, sunt doar câteva dintre experienţele neplăcute cu care acestea se confruntă în spitale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un raport realizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Programul pentru Reproducere Umană publicat marţi, intitulat „Demnitate şi respect în îngrijirea maternală” arată experienţele de abuz ale femeilor care se pregătesc să nască în spitale, conform Mediafax.

Peste 2.000 de femei din întreaga lume au luat parte la studiu. Principalele rezultate arată formele de abuz la care sunt supuse femeile înainte să nască, în momentul naşterii şi imediat după ce au născut. 
 
Astfel, 4 din 10 femei au fost victime ale abuzului verbal, stigmei şi discriminării din partea personalului medical. 
 
Abuzul fizic sau verbal s-a întâmplat, în general, la 15 minute după naştere. Cel mai des, victime au fost femeile tinere şi cele fără educaţie. 
 
Pentru 56,1% din femei: realizarea epiziotomiei (intervenţie chirurgicală ce constă în secţionarea mucoasei vaginale şi a muşchilor superficiali ai perineului, pentru a facilita expulzia fătului în procesul naşterii), fără consimţământ. Mai departe, 33,8% din femei nu au primit medicamente pentru durere când au cerut. 
 
Apoi, pentru 26,9% din femei: inducerea naşterii, fără consimţământ. În plus, 10,8% din femei au fost victime ale procedurii neconsimţite de cezariană. 
 
Femeile neînsoţite tind să fie mai abuzate verbal şi să nu li se comunice informaţii importante, comparativ cu cele care au pe cineva apropiat prezent. 
 
Din cauza abuzurilor suferite, femeile tind să îşi piardă încrederea în unităţile spitaliceşti, ceea ce vine la pachet cu riscuri pentru sănătatea lor şi a nou-născuţilor lor. 
 
„Îmbunătăţirea experienţelor femeilor în timpul naşterii şi îngrijirea post-partum adecvată sunt esenţiale pentru a creşte gradul de încredere al femeilor în spitale şi totodată, asigurarea accesului la îngrijire post-natală”, spune Özge Tunçalp, ofiţer medical al OMS. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările