Sexul influenţează performanţa atleţilor? Surpriza din spatele mitului abstinenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

450.000 de prezervative au fost distribuite în acest an atleţilor care participă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (circa 42 de persoană), potrivit CNN, faţă de 90.000 în anul 2000, la Olimpiada de la Sydney.

Ce se întâmplă în satul olimpic rămâne în satul olimpic, declara în 2012, americanca Dara Torres, campioană olimpică la înot, alimentând curiozitatea publicului referitoare la regulile pe care trebuie să le respecte şi în materie de sex un viitor campion.

Organizatorii au declarat că, anul acesta, au fost distribuite participanţilor la Olimpiadă 450.000 de prezervative, în încercarea de a încuraja sexul protejat. În 2000, la Sydney, au fost distribuite 90.000 astfel de mijloace de protecţie, în timp ce în 2010, la Olimpiada de iarnă din Vancouver au fost cu 10.000 mai multe.

Ce spun atleţii despre sex

Ideea abstinenţei de la sex în timpul competiţiilor sportive este veche. Grecii şi vechii chinezi recomandau abstinenţa ca pe o metodă de a creşte frustrarea şi agresiunea, dar şi energia, a explicat David Bishop, cercetător principal la Institutul de Sport al Universităţii Victoria – Melbourne, Australia.

În 1976, în filmul „Rocky“, Mickey, antrenorul lui Rocky Balboa, îl îndemna pe acesta să pună povestea de amor în cui pentru a se putea pregăti cum trebuie pentru meciul de box.

Pe aceeaşi idee au mers şi antrenorii echipei mexicane de fotbal în 2014, în timpul Cupei mondiale din Brazilia când le-au cerut sportivilor să renunţe la sex pe durata competiţiei pentru a-şi maximizeze performanţele. De notat că echipa a pierdut în sferturi, contraperformanţă menţinută din 1994.

„Fac sex cât de mult pot“

Pe de altă parte, luptătoarea MMA, americanca Ronda Rousey, declara, în 2012, că încearcă să facă sex cât mai mult poate înainte de a intra într-o competiţie convinsă fiind că acest lucru creşte nivelul testosteronului la femei.  

Studiile în materie făcute până acum, mai spune Bishop, nu au arătat nici că sexul împiedică, dar nici să sporeşte performanţa atleţilor angajaţi în competiţii sportive. Bishop citează un studiu publicat în 2000 de Jurnalul de Medicină Sportivă şi Fitness, făcut pe 15 atleţi cu vârste între 20 şi 40 de ani care au participat, timp de câteva zile, la un experiment.

Atleţii au fost rugaţi să se abţină de la sex 24 de ore înainte de începerea studiului. În prima zi, au completat teste de stres dimineaţa şi seara şi făcut exerciţii pe bicicletă după care le-a fost testat nivelul testosteronului.

Apoi, acestora li s-au permis relaţiile sexuale cu partenerele lor obişnuite. În ziua următoare, au fost supuşi aceloraşi teste de stres şi, din nou, li s-a măsurat nivelul testosteronului. Cercetătorii au constatat că relaţiile sexule nu au dus la diferenţe semnificative asupra performanţei sportivilor, dar că s-a înregistrat la o creştere uşoară a bătăilor inimii în dimineaţa următoare întreâinerii raporturilor sexuale.

Nu s-a studiat suficient

Concluziile studiului recomandă ca pentru a-şi recupera capacitatea fizică şi prin urmare a nu pune în pericol performanţa sportivă, este suficient ca atleţii să se abţină de la sex două ore înainte de începerea competiţiei.

Un alt studiu publicat în „Frontiers in Psysiology“ notează că nu sunt date care să susţină că interdicţia atleţilor de la sex ar îmbunătăţi performanţa sportivă şi că, de altfel, acest subiect a fost foarte puţin investigat pentru ambele genuri.

Oricum, atleţii de la Olimpiada care se desfăşoară la Rio nu ar trebui să fie îngrijoraţi excesiv că sexul le va afecta rezultatele sportive, spune, la rândul lui, Emmanuele Jannini, profesor de endocrinologie la Universitatea  din Roma -Tor Vergata, Italia. Potrivit acestuia „Sexul nu înseamnă doar distracţie, ci şi sănătate“. „Ceea ce contează este capacitatea de concentrare, astfel că vă sugerez să evitaţi sexul câteva zile înainte de competiţie“.

Bishop a adăugat că autralienilor li s-a recomandat să evite sexul doar dacă acesta afectează somnul. Altminteri, nu văd nicio problemă în a avea relaţii sexuale şi a beneficia apoi de un somn bun, a mai spus acesta.

În orice caz, trendul printre antrenori este acela de a lăsa la alegerea atleţilor soluţionarea acestei dileme.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite