Schimbări importante legate de analizele medicale pentru cei de peste 40 de ani. Anunţul ministrului Sănătăţii

Schimbări importante legate de analizele medicale pentru cei de peste 40 de ani. Anunţul ministrului Sănătăţii

Ioana Mihăilă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Veşti bune pentru românii de peste 40 de ani. Ministrul Sănătăţii a anunţat schimbări legate de analizele medicale de la 1 iulie pentru această categorie de cetăţeni. În plus, cabinetele medicilor de familie vor beneficia de dotări noi prin intermediul fondurilor din cadrul PNRR. Astfel se încearcă detensionarea apărută lunar în cadrul laboratoarelor de analize, care depăşesc plafonul analizelor decontate anual de către stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând cu data de 1 iulie, românii de peste 40 de ani vor beneficia de analizele medicale anuale într-un mod facil, după cum anunţa recent Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Potrivit acesteia, medicul de familie va putea prescrie analize în afara plafonului laboratoarelor. Astfel, cei care se chinuiau să găsească un loc pentru a-şi face analizele, fondurile epuizându-se rapid în fiecare lună, vor putea avea o şansă să îşi verifice starea de sănătate. De la 1 iulie, se anunţă schimbări.

"Ce este nou şi binevenit este că, în acest pachet de prevenţie, este inclusă şi o trimitere pentru analize de sânge şi că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultaţii preventive, să aibă acces la acele analize, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, într-un interviu pentru alephnews.ro. 

Tot pentru prevenţie, pentru un acces mai uşor la investigaţiile de bază, 3000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR. 

„Am gândit această dotare cu investiţii în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Şi vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenţei medicale de specialitate, dar şi în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, adaugă ministrul Sănătăţii.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările