Primul transplant de faţă în regim de urgenţă din lume, în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La numai şase zile de la operaţie, pacientul comunică prin gesturi cu medicii FOTO: Institutul Oncologic din Gliwice, Polonia
La numai şase zile de la operaţie, pacientul comunică prin gesturi cu medicii FOTO: Institutul Oncologic din Gliwice, Polonia

Un bărbat de 33 de ani din Polonia a primit un transplant de faţă la numai trei săptămâni după ce a suferit un accident de muncă. Este cel mai scurt interval la nivel mondial în care o persoană beneficiază de un astfel de transplat. De asemenea, este primul transplant de faţă din Polonia.

O intervenţie chirurgicală realizată rar tocmai pentru că este extrem de complexă, transplantul de faţă necesită luni bune sau chiar ani de pregătire a beneficiarului înainte de operaţie. Dar starea bărbatului de 33 de ani din Polonia, care a suferit un dramatic accident de muncă, se înrăutăţea rapid şi singura soluţie întrevăzută de specialişti a fost realizarea transplantului de faţă în regim de urgenţă, pentru a-i salva viaţa, potrivit Associated Press.

Pacientul, căruia i-a fost dezvăluit doar prenumele, Grzegorz, este monitorizat pentru a preveni potenţialele infecţii.

Bărbatul a suferit un accident pe 23 aprilie în atelierul de zidărie în care lucra. Mai exact, o maşină pentru tăiat piatră a fost scăpată de sub control şi i-a distrus aproape toată faţa.

A primit tratamente de urgenţă care i-au salvat viaţa şi vederea, iar medicii au încercat apoi să-i reataşeze propria faţă, fără succes însă. Apoi a fost transferat la Institutul Oncologic din Gliwice, singurul din ţară autorizat pentru transplant facial. De altfel, medicii de acolo obişnuiesc să refacă feţele pacienţilor desfigurate de cancer şi, în plus, până la momentul operaţiei lui Grzegorz, mai practicaseră transplanturi faciale pe cadavre.

Pe 15 mai a fost găsit un donator compatibil şi a fost realizată operaţia, care a durat 27 de ore. Este vorba despre un transplant de faţă şi de oase. Donatorul, un bărbat de 34 de ani, a fost selectat dintr-un registru naţional de potenţiali donatori, în funcţie de vârstă, grupă sangvină şi trăsături.

„Noi credem că operaţia îi va permite pacientului să revină la o viaţă normală.  Va putea să respire, să mănânce, să vadă...“, a explicat medicul Adam Maciejewski, coordonatorul echipei de chirurgi care a realizat intervenţia. El a mai adăugat că, în timp, noua faţă se va mula pe structura osoasă a pacientului şi că acesta nu va arăta ca donatorul.

Totuşi, trebuie să mai treacă măcar câteva luni pentru ca transplantul să poată fi declarat un succes.

Peste 20 de transplanturi parţiale sau totale de faţă au fost realizate până acum în lume. Primul transplant facial parţial a fost realizat în 2005 unei femei din Franţa, a cărei faţă fusese distrusă de câinele ei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite