Premieră în România: adenomul de prostată, tratat cu un laser de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia cu laser pentru adenomul de prostată durează între 45 şi 90 de minute FOTO: Shutterstock
Intervenţia cu laser pentru adenomul de prostată durează între 45 şi 90 de minute FOTO: Shutterstock

Astăzi au loc trei intervenţii în premieră în România pentru tratarea adenomului de prostată cu ajutorul unei tehnologii laser de ultimă generaţie: Vela XL Thulium. Operaţiile sunt efectuate de o echipă româno-germană la un spital privat din Capitală.


Operaţiile cu laser Vela XL Thulium reprezintă alternativa la intervenţiile clasice, deschise, şi la cele care folosesc curentul electric pentru extirparea ţesutului prostatic, cele mai utilizate până în prezent. Pacienţii care beneficiază de ele prezintă adesea complicaţii importante postoperatorii: sângerare, disfuncţii erectile, necesitatea purtării îndelungate a unei sonde uretro-vezicale, precum şi incontinenţa urinară. Principalul avantaj al operaţiilor cu laser de ultimă generaţie este că toate aceste complicaţii sunt reduse considerabil.

În premieră în România, tehnologia laser Vela XL Thulium este folosită de o echipă condusă de medicul german Gunar Wendt-Nordahl şi de medicul român Gheorghe Niţă, la spitalul privat Delta Hospital, din Bucureşti, în cadrul unui workshop de urologie.

Adenomul de prostată este o afecţiune cu o incidenţă de aproximativ 80% în rândul bărbaţilor de peste 50 de ani, care constă în mărirea în volum a prostatei. Bărbaţii care prezintă această afecţiune se confruntă cu simptome precum: scăderea fluxului urinar (jetului urinar), micţiuni frecvente, urinări dificile, incomplete, care pot culmina cu retenţia urinară şi apoi cu necesitatea instalării unei sonde urinare.

În ce constă operaţia

Intervenţia presupune introducerea unui instrument (cu cameră video) prin uretră, până în vezica urinară. Prin acesta este introdusă fibra laser, cu ajutorul căreia este îndepărtat ţesutul prostatic strat cu strat, rezultând fragmente de ţesut care sunt împinse în vezica urinară, de unde sunt ulterior extrase şi trimise pentru un examen anatomo-patologic ulterior. Această analiză (importantă pentru depistarea unui eventual cancer de prostată incipient) nu este posibilă în cazul celor mai multe dintre laserele existente pe piaţă.

Operaţiile cu laser durează între 45 şi 90 de minute, în funcţie de mărimea prostatei. Intervenţiile nu necesită anestezie totală, iar timpul de recuperare al pacientului este foarte scurt, externarea făcându-se în aproximativ 24 de ore.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite