O epidemie globală de gripă aviară ar putea fi mai aproape decât credeau specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În viitor, virusul gripei aviare s-ar putea transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta pe calea aerului
În viitor, virusul gripei aviare s-ar putea transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta pe calea aerului

Ieri a fost publicată în revista Science „reţeta" prin care virusul gripei aviare H5N1 poate deveni un risc pentru umanitate, se arată în ediţia online a săptămânalului Time.

Potrivit oamenilor de ştiinţă olandezi de la Universitatea „Erasmus", o eventuală pandemie (epidemie globală) de gripă aviară este la doar trei mutaţii distanţă. Ei au efectuat în laborator aceste mutaţii pentru a observa modul în care virusul evoluează şi l-au inoculat unor nevăstuici, pentru a vedea cum se transmit şi în ce fel le afectează starea de sănătate. Organismul acestor animale reacţionează similar organismului uman în astfel de situaţii, spun specialiştii.
Odată inoculat, virusul s-a adaptat organismului animalelor şi, trecând de la unul la altul, a început să se transmită cu uşurinţă pe calea aerului. Însă în acelaşi timp, şi-a pierdut din caracterul agresiv, care îl făcea să fie un virus ucigaş, spun specialiştii olandezi. Experimentele pe nevăstuici au arătat că mutaţiile care fac virusul transmisibil pe calea aerului se produc într-un timp scurt. Deocamdată, este greu de estimat cât de aproape suntem de o pandemie de gripă aviară, dar studiul publicat pe data de 21 iunie 2012 arată că acest lucru este, într-adevăr, posibil.

Citeşte şi:
Asigurare de călătorie sau card european?

Cum să ai o vacanţă fără probleme de sănătate

Cât de periculos este

Studiul olandez a fost realizat cu mai mult timp în urmă şi trebuia să fie publicat acum aproximativ şase luni. Însă Agenţia de Biosecuritate Americană a intervenit şi a amânat publicarea „reţetei virusului ucigaş", cum au numit-o ei, de teamă că va ajunge pe mâinile unor persoane rău intenţionate, care vor transforma virusul mutant în armă biologică.
În mod normal, virusul aviar H5N1, cel care nu a suferit mutaţii, afectează mai ales păsările de curte şi infectează rareori oamenii (doar în anumite condiţii). Totuşi, atunci când oamenii contractează virusul, cazurile sunt adesea letale: din 606 cazuri de gripă aviară confirmate la oameni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii începând din anul 2003, 60% s-au soldat cu deces.

Ce teste să faci înainte să te apuci de sport

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite