Metode moderne care te scapă de varice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema vaselor proeminente de sânge în membrele inferioare poate fi rezolvată la cabinetele specializate, fără anestezie, în aproximativ 30 de minute.

Varicele sunt produse de stagnarea sângelui în venele superficiale ale picioarelor. Metodele moderne de tratament nu necesită internare, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi, purtând un ciorap sau un bandaj compresiv. În plus, îşi poate relua activitatea în aproximativ 24 de ore de la intervenţie.

Micşorarea calibrului venos şi chiar alipirea pereţilor vasului în zonele cu probleme sunt posibile datorită anatomiei sistemului venos, care face ca sângele din vasul afectat să fie preluat de ramificaţii venoase vecine. Medicul investighează în prealabil ­circulaţia venoasă la nivelul piciorului afectat, printr-o ecografie Doppler.

Scleroterapia usucă vasul

Una dintre metodele care nu necesită bisturiu este scleroterapia ghidată ultrasonografic (UGS). Ea constă în injectarea unei substanţe care inflamează şi usucă vasul, sub control ecografic. Pacientul resimte nişte înţepături în zona tratată, iar durerile postintervenţie sunt minime. Metoda permite şi corectarea venelor situate în profunzime, dar nu poate interveni asupra venelor cu un calibru mai mic de 3 mm.

Totuşi, prin faptul că favorizează încărcarea cu sânge a acestora, le oferă indirect beneficii. În funcţie de cât de afectat este piciorul, persoana în cauză va avea nevoie de până la cinci şedinţe de UGS.

Tratament chirurgical nou

Ca şi metodele endovenoase, chirurgia modernă în caz de varice nu necesită internare şi nici anestezie generală, conferă un aspect ­estetic postoperator, iar pacientul se poate mobiliza şi îşi poate relua activităţile imediat după operaţie. Metoda este cunoscută sub diverse denumiri (ASVAL , VANST) şi se utilizează şi în centrele specializate din România.

Spre deosebire de tehnicile endovenoase, are avantajul că poate fi aplicată în toate cazurile de boală varicoasă, de la varicele gigant (de 40-50 mm în diametru), varice trombozate şi varice recidivante, până la varicele complicate cu ulcer de gambă. 

Venele pot fi topite la 70 grade - Celsius

Pe principiul emiterii de căldură, sub efectul căreia pereţii venoşi se alipesc, acţionează tehnicile endovenoase de tipul radiofrecvenţei şi terapiei cu laser. Radiofrecvenţa foloseşte un electrod care emite unde radio la nivelul zonei afectate. Acesta se introduce în vas cu ajutorul unui cateter şi duce la închiderea venei, pe măsură ce este tras în afara piciorului. Preţul intervenţiei variază în funcţie de clinică, începând cu 1.000 de euro.

În terapia cu laser, o fibră optică este introdusă în vasul afectat, iar unda laser generează o temperatură de 70-80 de grade Celsius, care închide vena. Costul unei astfel de intervenţii variază între 400 şi 800 de euro, în funcţie de gradul de afectare.

Procedeele se realizează sub ­anestezie locală, la cabinetele specializate, iar în aproximativ două ore pacientul poate pleca acasă. Ele necesită control medical post-intervenţie.

Terapia se personalizează

Tratamentul endovenos prin efect termic (laser, radiofrecvenţă) nu poate trata venele cu diametrul de peste 20-25 mm (pericol de ardere a tegumentului sau a ţesuturilor din jur ori de neînchidere a venei varicoase), varicele foarte sinuoase (prin imposibilitatea introducerii cateterului), varicele trombozate sau recidivante.

Performanţă: Terapiile moderne nu lasă cicatrice şi permit o recuperare rapidă.

Alterarea ţesutului conjunctiv şi valvelor venoase este cauza bolii.

Specialistul nostru
Dr. Valerian Ciubotaru
medic primar chirurg specialist în flebologie

image

Atitudinea modernă în tratamentul bolii varicoase a membrelor inferioare se orientează către procedee cât mai puţin traumatizante, minim invazive şi care să asigure o recuperare rapidă a pacientului şi aspect estetic postoperator. Alegerea celui mai potrivit procedeu terapeutic pentru fiecare caz în parte trebuie să fie rezultatul convorbirii dintre medicul specializat în flebologie şi pacient.

Fiecare metodă are indicaţii, contraindicaţii şi limite în aplicare, precum şi posibile efecte secundare. Toate acestea trebuie luate în considerare atunci când se alege metoda de tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite