La ce să se aştepte o femeie după ce se lasă de pilule

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echilibrul hormonal îşi revine la normal de-abia după un an de la oprirea luării anticoncepţionalelor FOTO Arhivă
Echilibrul hormonal îşi revine la normal de-abia după un an de la oprirea luării anticoncepţionalelor FOTO Arhivă

Folosirea contraceptivelor orale produce o serie de schimbări în organismul feminin, intervenind în echilibrul hormonal natural. Drept urmare, întreruperea acestei metode anticoncepţionale, mai ales dacă a fost utilizată timp îndelungat, implică o serie de manisfestări atât fizice, cât şi emoţionale.

Milioane de femei din întreaga lume iau contraceptive orale, o metodă anticoncepţională reversibilă, relativ comodă şi simplă. Potrivit Huffington Post însă, în prezent, una din trei utilizatoare intenţionează să întrerupă administarea pilulelor, în contextul în care steriletul, o altă metodă de control al sarcinilor nedorite, câştigă tot mai multă popularitate. În SUA, de exemplu, peste 6,4 % din femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani recurg la ora actuală la această metodă, ceea ce reprezintă o creştere exponenţială, ţinând cont că pe la mijlocul anilor 90, procentul celor care alegeau dispozitivul intrauterin de-abia dacă întrunea un la sută, conform Centrului de Control al Bolilor şi Prevenţie.

Având în vedere această situaţie, tot mai multe femei sunt interesate să ştie la ce să se aştepte după ce vor înceta să mai ia pilule.
Specialiştii spun că, în timp ce hormonii provenind din contraceptive vor fi eliminaţi din corp într-o zi sau două, organismul va avea nevoie de o perioadă semnificativ mai lungă pentru a reveni la echilibrul natual unic.

Când opreşti administrarea anticoncepţionalelor, hormonii sintetici din pilule vor dispărea relativ rapid din organsim, făcând posibilă apariţia sarcinii. Totuşi, hormonii interni nu-şi vor putea reveni la normal cel puţin un an din momentul renunţării. Cred că femeile trebuie să fie informate corect cu privire la acest risc înainte de a le fi prescris contraceptivului oral“, a declarat medicul ginecolog Sara Gottfried, autoare a cărţii „Dieta pentru resetarea hormonală“, citată de Huffington Post.

Aşa cum există anumite schimbări care survin odată cu începerea administrării anticoncepţionalelor -  cum ar fi o uşoară creştere sau pierdere în greutate, modificări ale stării de spirit sau libidoului, diminuarea acneei şi menstruaţii mai puţin dureroase -,  tot aşa sunt unele manifestări care ar putea să apară atunci când pilulele nu mai sunt luate.

Unele femei afirmă că simptomele sindromului premenstrual reapar. Altele spun că starea lor afectivă este mai bună fără progesteronul sintetic, aflat în contraceptivele orale. Din punct de vedere fizic, e posibil să se piardă câteva kilograme, se poate observa că sânii devin mai mici şi că secreţia vaginală creşte, în special la ovulaţie“, a precizat dr. Gottfried.

De asemenea, spune specialitul, menstrele pot deveni mai abundente şi mai dureroase, mai ales dacă prezenţa estrogenului este dominantă.

„Acneea se paote accentua, dacă nivelul de testosteron creşte“, a subliniat medicul.

De menţionat este şi impactul renunţării la pilule asupra libodoului. Potrivit medicului american, multe femei au raportat că au un apetit sexual îmbunătăţit după ce au încetat să ia anticoncepţionalele, această schimbare fiind pregnantă mai ales în cazul celor care au constatat că pilulele au avut un efect negativ asupra vieţii lor intime.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite