Durerea de sân, periculoasă?

Durerea de sân, periculoasă?

Cea mai întâlnită afecţiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin dureri locale.

Aproape 70% din femei s-au confruntat, la un moment dat, cu durere de sâni. Acest simptom prezent mai ales la femeile tinere are, de cele mai multe ori, cauze hormonale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Denumită medical mastodinie, durerea de sân este îngrijorătoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentării la medic.

Poate apărea la unul sau la ambii sâni, fiind însoţită adesea de senzaţia de tensiune, de arsură sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior şi chiar spre baza gâtului.

De ce apare

La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debutează înaintea menstruaţiei. Se succede ciclic, având cauze hormonale şi afectează ambii sâni. În schimb, cea care nu are legătură cu menstruaţia afectează, de regulă, un singur sân.

Poate fi prezentă şi în sarcină, înainte şi în timpul menopauzei, mai ales dacă se urmează tratamente de substituţie hormonală. La femeile aflate la menopauză, durerea mamară seamănă mai ales cu o înţepătură.

Unele probleme mamare (chisturi, traume), infecţiile sânilor şi administrarea anticoncepţionalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei. Foarte rar, durerea locală poate însoţi cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere.

Pentru atenuarea durerilor de sâni, poartă un sutien ferm (nu stâmt), limitează consumul de cafea, de ciocolată şi evită grăsimile. Poţi folosi un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice,pot fi reduse cu ajutorul unor analgezice

Ce trebuie să ştii despre mastoza fibrochistică

Cea mai întâlnită afecţiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin apariţia chisturilor şi a durerilor locale.

Mastoza fibrochistică, care mai este cunoscută şi ca displazie mamară, nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, întrucât nu este canceroasă. Este însoţită de durere şi tensiune la nivelul sânilor, iar chisturile (formaţiuni pline cu lichid) care apar în cadrul ei pot fi simţite sau nu la palpare. Întâlnită la mai mult de jumătate din femei, cu o incidenţă mai mare la intervalul de vârstă 20 – 40 de ani, displazia mamară este în strânsă legătură cu variaţiile hormonale ale ciclului menstrual, când hormoni precum estrogenul şi progesteronul afectează ţesutul mamar. Cu toate acestea, chisturile pot apărea la orice vârstă. La unele femei, pot dispărea după sarcină şi alăptare.

Află pe clicksanatate.ro cum se tratează mastoza fibrochistică!

Trucuri să întârzii efectele îmbătrânii

Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: